VS wil deel van beveiliging Schiphol uitvoeren

In hun strijd tegen terrorisme hebben de VS plannen ontvouwd waaruit blijkt dat zij hun eigen veiligheidsmensen wil stationeren op zeker zeven Europese luchthavens, waaronder Schiphol. Naast Schiphol zijn er ook vliegvelden in Londen, Parijs en Frankfurt 'genomineerd' voor deze vorm van beveiliging.

Bij monde van Robert Bonner, hoofd van de Amerikaanse Immigratiedienst, zou deze 'immigratie-veiligheidsdienst' zelfstandig passagiers moeten kunnen screenen alvorens deze aan boord stappen van een vlucht richting de Verenigde Staten. Ze zouden hierbij taken kunnen overnemen van de lokale luchthavendiensten en vliegmaatschappijen, zoals het controleren van paspoorten en andere reisdocumenten.

De initiatiefnemers, het Amerikaanse Department of Homeland Security, het veiligheidsministerie van de VS, beargumenteren dat dit voor de luchthaven en ook vliegmaatschappijen kostenbesparend zal werken. Nu is het nog zo dat wanneer de Amerikaanse luchthavenautoriteiten passagiers de toegang tot de VS weigeren, de maatschappij een boete moet betalen en de passagier moet terugvliegen.

Tot op heden heeft het Ministerie van Justitie nog te kennen gegeven geen formeel verzoek te hebben ontvangen met betrekking tot de deze plannen.