Nationale IQ-test populair

Bridget Maasland Vanavond is het weer zover. Om 20:25 uur zendt Nederland 2 de Nationale IQ Test uit. Al weer voor de vierde keer kan je antwoord geven op vragen zoals:

"Welk woord hoort niet in het volgende rijtje thuis: Typisch, kenmerkend, karakteristiek of belangrijk?"
Zag je het antwoord direct? Sla jezelf dan nog niet te hard op de borst, want de IQ test is opgebouwd uit tientallen vragen in de volgende onderdelen:

- verbale intelligentie (woordenschat en verbaal redeneren).
- techniek, visueel (ruimtelijk inzicht en visueel redeneren) en geheugen.
- numerieke intelligentie (cijfermatig inzicht en numeriek redeneren).

In de studio neemt Jeroen Pauw samen met Bridget Maasland de test af bij verschillende groepen mensen waaronder Frans Bauer-fans, vrouwen met grote borsten, dronken studenten, schakers en kunstenaars. Ook zal een aantal BN-ers zich dit jaar weer aan de test onderwerpen. Dit jaar zijn de moedige kandidaten: Co Stompť, Winston Gerschtanowitz, Gijs Scholten van Aschat, Henkjan Smits, Liesbeth Kamerling, Catherine Keyl, Chris Zegers en Marian Mudder.

Jeroen PauwMensen die graag hun eigen IQ willen weten kunnen dit jaar, zoals ieder jaar, weer meespelen via tv, internet of door te smsen (4x). In tegenstelling tot vele andere 'belspelletjes' op de Nederlandse televisie is het sturen van een smsje naar de IQ quiz tegen het normale sms tarief. Je uiteindelijk resultaat krijg je na afloop terug gesmst tegen het tarief van E1,10.

De bedenker van de IQ test, Reinout Oerlemans, heeft zijn succesformule ondertussen ook in het buitenland op televisie gekregen, en met succes. In Amerika (met tien miljoen kijkers), AustraliŽ, Duitsland, Frankrijk en Groot BrittanniŽ was de veelbesproken intelligentietest al op tv te zien. De Engelse krant The Guardian noemde de quiz zelfs "een belangrijke tv-gebeurtenis"

Reinout zegt zelf in een interview: "Het is niet weer een quiz waar je naar kijkt of een deelnemer wint of verliest. Dit gaat over jezelf en je kunt er thuis aan meedoen. Bovendien, het is geen rotzooi, maar iets positiefs."