Internet 'Nerd' imago aan diggelen

AleXis had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Uit een recentelijk onderzoek naar surfgedrag is gebleken dat de gemiddelde internetgebruiker geen nerd meer genoemd kan worden. "De typische internet surfer schuwt televisie en is op sociaal vlak uitermate actief."

Het onderzoek stelt dat het beeld dat de meeste mensen hebben van een 'Nerd' in sterk contrast staat met de resultaten die het onderzoek heeft opgeleverd. Veel mensen denken bij een nerd al snel aan een eenzaam persoon, die uren per dag achter zijn of haar pc zit, zonder zich te mengen in de 'echte wereld'. Niets blijkt minder waar. Actieve gebruikers van internet kijken minder televisie dan de niet-gebruikers, ze lezen meer boeken, en zijn meer betrokken bij sociale activiteiten.

Internet gebruikers en non-internetgebruikers uit veertien landen deden mee aan het onderzoek dat gedaan is door de Universiteit van CaliforniŽ. (Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Hongarije, ItaliŽ, Spanje, Zweden, Japan, Macau, Zuid Korea, Singapore, Taiwan, China en Chili). Verder komen ook wat feiten boven water die al langer bekend zijn bij het grote publiek. Ondermeer het feit dat de rijkste mensen het meest gebruik maken van het internet en dat meer mannen dan vrouwen op het web surfen.

Uit het onderzoek wordt tevens geconcludeerd dat de betrouwbaarheid van informatie op het internet een sprong voorwaarts heeft gemaakt. Zo geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat bijna alle gevonden informatie op het net betrouwbaar is. Zuid-Koreanen hebben het grootste vertrouwen in de gevonden informatie, terwijl de meeste sceptici in Zweden te vinden zijn.

China, waar het verboden is om in het openbaar jezelf te uiten over politiek of geloof, heeft de grootste groep mensen die het internet gebruiken voor sociale contacten. Chinezen kunnen via dit medium de wet omzeilen.