Foto's van oppervlakte Venus met meer detail

Een Amerikaanse geleerde heeft nieuwe gedetailleerde beelden van het oppervlak van de planeet Venus gemaakt. Computerwetenschapper Don Mitchell heeft de originele digitale data gebruikt van twee Russische Venera landers die op de planeet Venus geland zijn. Hij heeft de kleuren opnieuw gecalibreerd en toont een duidelijker beeld van het Venusoppervlak. De verbeterde foto is rechts te zien.

Tussen 1975 en 1981 zijn er tien Russische landers op Venus geland. Op de foto rechts is de Venera 9 te zien. Allen zijn ze succesvol geland, en vier van hen stuurden beelden terug van een oppervlak dat 490 graden is, en met een luchtdruk 90 maal hoger dan op Aarde. De camera's waren met een 1-centimer dikke kwartslaag beschermd tegen de hitte en luchtdruk. Ze toonden een rotsachtige bodem met grond en stenen. Voor jaren hebben wetenschappers geen aandacht besteed aan deze beelden.

Don Mitchell heeft bij een studie van de Russische verkenning van Venus de originele data van de Veneras 9 en 10 weten te bemachtigen. "In een collectie van oude Russische data vond ik een bestand dat de originele 6-bits per pixel afbeeldingen van de Venera 9 en 10 bevatte", zegt Mitchell.

Hij heeft moderne digitale processingtechniek gebruikt om de beelden samen te stellen. Dit toonde dramatische kwaliteitsverbetering in de foto's en ze zijn in kleur. Don Mitchell richt nu zijn aandacht op de data, geretourneerd door de daarop volgende Venera landers. Hij is begonnen met data van de Venera 13 te calibreren. Deze zijn twee keer de resolutie van de Venera 9 en 10, en in kleur. Hij gelooft dat deze ook sterk verbeterd kunnen worden.