Graf van Free Willy onderwerp van discussie

Keiko in betere tijdenHij is inmiddels al een maand dood, de orka uit de film Free Willy: Keiko. Afgelopen week hebben Noorse kinderen nog een stenen monument voor Keiko gebouwd bij zijn laatste rustplaats. De autoriteiten in Noorwegen zijn nu aan het twijfelen geslagen of het wel een verstandige beslissing was om de orka te begraven.


Keiko leefde namelijk op een strikt dieet van onder andere vette vis en zeehonden; dieren die vaak hoge concentraties van de giftige stof PCB in hun lichaam hebben. Het gevolg hiervan is dat Keiko waarschijnlijk vol zit met die giftige PCB`s. De orka valt echter niet onder enige regelgeving met betrekking tot het verwijderen van gevaarlijk afval. Zodoende is Keiko begraven in het graafschap Moere og Romsdal, zonder dat er formele toestemming voor is gegeven.

Normaal gesproken worden aangespoelde dode orka`s terug naar zee gesleept waar ze verder voor geen problemen zorgen. Het besluit om Keiko`s laatste rustplaats niet op zee maar op land te geven leek logisch, omdat de orka tot een icoon verworden was.