FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 december 2003

"Teveel bullshit in de F1"

Ex-Formule 1 coureur Johnny Herbert vind het maar niets, de huidige Formule 1. Hij is blij dat hij ergens anders rijdt.

"Er is teveel gezeik in de huidige Formule 1. Ik heb na het verlaten van de Formule 1 in meerdere competitie's gereden en de sfeer was daar veel gemoedelijker. Ik heb daar een totaal andere omgeving aangetroffen. Als ik de situatie in de Formule 1 nu bekijk, ben ik blij dat ik daar uit ben. Ik mis het geen enkel moment meer" aldus Herbert tegen Sky Sport.

Johnny Herbert debuteerde in 1989 bij Benneton (tegenwoordig Renault). Hij reed 161 races, won er daarvan 3. Hij haalde in totaal 98 punten. Hij reed voor Benneton, Lotus, Sauber, Jaguar. Daarna heeft hij nog samen met Jos bij Arrows gereden.

Man merkt schotwond pas tien uur later op

Een man uit de Amerikaanse staat Louisiana ondekte tien uur na een bezoek aan een nachtclub dat hij in zijn been was geschoten. Het slachtoffer vertelde aan de politie dat hij waarschijnlijk is beschoten toen hij de Dream Club in Alexandria verliet. Dat hij niets gemerkt heeft kwam doordat hij nogal diep in het glaasje had gekeken. Zijn schotwond ontdekte hij daardoor pas nadat hij zijn roes had uitgeslapen.

De politie werd door het ziekenhuispersoneel gebeld toen hij zich om elf uur 's ochtends op de eerste hulp meldde. Daar verklaarde de man dat hij bij het verlaten van de club een groep mannen had zien dansen. Een van die mannen had een pistool in zijn hand. Hij kon zich nog vaag herinneren dat hij een schot heeft gehoord, maar had er verder geen aandacht aan besteed. De man is er van overtuigd dat er geen opzet in het spel was, maar dat de kogel is afgeketst en zo net boven de enkel in zijn been terecht is gekomen.

Gevangenen eisen vers brood bij Kerstmaaltijd

Dat de tijden van droog brood met spinnenkoppen in de gevangenis voorbij zijn, blijkt wel uit het volgende bericht. Donderdag hebben Portugese gevangenen in de gevangenis te Belas hun speciale kerstlunch geweigerd omdat het brood niet vers was. Persbureau Lusa meldde dat de groep van ongeveer vijftig gevangenen zijn beklag deed toen de directeur van het complex met hen de maaltijd wilde nuttigen.

De gevangenis, die dicht bij de Portugese hoofdstad Lissabon ligt, werd eerder dit jaar geopend en is een van de nieuwste complexen van Portugal. Dat de gevangen geen vers brood hadden, komt doordat praktisch alle bakkerijen in het land met Kerstmis zijn gesloten en op 24 december vroeger sluiten.

Taiwan verbiedt verkoop hondenvlees

Het Taiwanese parlement heeft de verkoop van hondenvlees verboden in een poging om het slachten van honden te voorkomen. Hoewel er al een wet was die het slachten van huisdieren om hun vlees, huid of andere delen verbood, was het nog steeds onmogelijk om restauranthouders of winkeleigenaren, die illegaal geslacht hondenvlees verkochten, aan te pakken. De daders zeiden dat ze zelf de dieren niet hadden gedood en konden dus ook niet worden vervolgd.

Met het amendement, dat dinsdag werd aangenomen, wordt dit "gat" in de wet opgevuld. De verkoop van hondenvlees is nu strafbaar. Verder zijn de boetes verhoogd van driehonderd naar zevenduizend euro.

"We hopen hiermee een einde te maken aan het slachten van huisdieren," aldus een ambtenaar van het Ministerie van Justitie. Het Taiwanese fonds Help-Save-A-Pet is blij met deze beslissing en heeft beloofd kleine beloningen te gaan uitloven aan mensen die hondenvleesverkopers aangeven.

Met dank aan EnderOnline voor het vertalen en submitten van dit bericht!

Wenger tevreden met spelers

Arsenal zal zich de komende weken niet op de transfermarkt bezighouden met het kopen van spelers.

Trainer ArsŤne Wenger is tevreden met zijn huidige spelersgroep en ziet geen kansen om de groep te verbeteren. Een zelfde koopdrift zoals vooral Chelsea ziet Wenger niet zitten.

Arsenal was deze zomer gelimiteerd doordat er geld was vrijgemaakt voor het nieuwe stadion wat Ä600 miljoen kost. Nu is er wel geld aanwezig, maar op dit moment zegt Wenger: "Op het moment verdiep ik me niet in de markt. We willen niet kopen om het kopen."

Amsterdamse wijk viert kerst in het donker

thefreaky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 1800 gezinnen in de Amsterdamse wijk Geuzenveld hebben het donderdagmiddag zo'n twee uur zonder stroom moeten doen. Oorzaak van de stroomuitval was een spontane kabelbreuk, aldus een woordvoerder van stroomleverancier Nuon.

Omstreeks half vier knapte de stroomkabel, na twee uur lukte het de monteurs om de stroom via een ander verdeelstation om te leiden waardoor iedereen tegen zes uur weer stroom had. Volgens de woordvoerder hebben zich tijdens de storing geen calamiteiten voorgedaan. De Nuon zal volgende week de breuk opsporen en repareren.

Zelfmoordaanslag in voorstad Tel Aviv

pekel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ontploffing bij een busstation in de buurt van Tel Aviv zijn donderdagavond zeker drie personen om het leven gekomen. Een Palestijnse zelfmoordaanslag wordt door de IsraŽlische autoriteiten niet uitgesloten. Als het een zelfmoordaanslag is, dan is het de eerste sinds begin oktober. Eťn van de doden zou de dader zijn.

IsraŽl heeft donderdagavond als reactie op de zelfmoordaanslag meteen de Palestijnse gebieden compleet afgegrendeld. Dat maakte het IsraŽlische ministerie van Defensie bekend. Eerder vandaag heeft IsraŽl in Gaza-stad een leider van de extremistische Islamitische Jihad vermoord. Gevechtshelikopters van het IsraŽlische leger vuurden raketten af op een voertuig waarin zich het kopstuk van de radicale Palestijnse beweging bevond.

Volgens getuigen kwamen bij de de aanval nog vier andere Palestijnen om het leven. De gedode leider is Moqbel Hamid. Volgens de IsraŽlische strijdkrachten, die over een "doelgerichte liquidatie" spreken, was Hamid verantwoordelijk voor een reeks dodelijke aanvallen.

Onderzoekers bevestigden BSE-geval

De weefselmonsters van de Amerikaanse koe die waarschijnlijk besmet was met BSE zijn door een Brits veterinair laboratorium onderzocht. De uitslag is positief, de koe is dus besmet met BSE. Dit is het eerste geval van BSE in de VS. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft donderdag al gezegd dat er nog een aanvullend onderzoek nodig is.

De koe was ruim twee weken geleden ook al getest in een slachthuis waarna de diagnose BSE werd gesteld. Een Brits veterinair laboratorium heeft het weefsel nu nogmaals gecontroleerd om zo zeker te weten of het wel werkelijk een BSE-geval is.

Vriendin, kroeg, drank, auto, lege accu en meer .....

Man wat een avond/nacht

Gister met een paar vrienden in de kroeg. Echt super gezellig gehad, lekker druk en de drank smaakte prima!
Later die avond kwam me potentiŽle vriendin binnen... gezellig mee gepraat en wat zoenen, al met al een erg geslaagde avond in Leeuwarden gehad.

Mijn "vriendin" had eigenlijks de bus rond half 11 richting haar dorp moeten hebben. Dit was namelijk de laatste voor die avond en bij mij slapen zat er niet echt in. Was namelijk niet alleen thuis
Prima, stop ik nu met drinken en breng ik haar (en haar vriendin) met de auto ff naar huis!

Het is half 1. Die vriendin belt ff naar huis want haar ouders zijn ongerust ofzo! Ze moest binnen nu en een uur thuis zijn. Ik vind alles best. Zat namelijk al sinds 4 uur die middag in de kroeg en mijn budget liet het ook niet echt meer toe
Op de fiets richting mijn huis. Daar aangekomen zaten mijn pa met vriendin nog gezellig op de bank en waren al lekker aangeschoten van de wijn en het bier.
Kan ik de auto ff lenen, ben nuchter!! Hmzz zeker weten? Ja natuurlijk :B nou vooruit maar weer...

Op weg richting het geweldige dorp "Grou" stopten we eerst in Goutum (net voor lwd) om een vriend van mij nog ff snel thuis te brengen! Na dit gedaan te hebben besefte ik dat hij mijn mobiel nog had... Erg stom van me want deze had ik later nog wel nodig
Eerst haar vriendin thuis brengen. Geen idee hoe dat ongelofelijke kleine rot gehucht heet maar het was iig moeilijk te vinden.

Eindelijk. Relaxt met z'n 2'n in de auto met een moppie muziekje op de radio Ok, in Grou aangekomen hadden we nog niet echt zin om haar huis te gaan. Erik drukt de auto onder een viaduct en doet de motor uit. We beginnen elkaar als snel hevig te zoenen en we maken het ons comfortabel in de auto voor zover dat mogelijk is.... De tijd vliegt voorbij, het is al snel 2 uur later en de radio begint te stotteren UUhhh zal de accu leeg zijn Erik? Nou laten we dat niet hopen! Ik klim terug naar de bestuurdersstoel en probeer de auto te starten....... Ja bijna bijna bijna ... klik klik!! FUCK!!

Geen hond op straat te bekennen. Daar sta je dan in een afgelegen straatje in een afgelegen rot dorp! Het is inmiddels wel 4 uur snachts maar er is hoop.... en komt een auto aan. Misschien kan hij ons helpen met startkabel oid... Wij zwaaien en een gebaar maken om een stoppen maar deze klootzak rijd mooi door Geef hem eens ongelijk. 2 apen onder een viaduct om 4 uur in de nacht. Ik zou zelf ook mooi door rijden.

Ik kom met een heldere ingeving om de auto ff honderd meter te duwen naar een iets beter plekje, daar is wat meer verlichting en staan we goed om de afslaande auto van de snelweg te zien! (die er niet zijn). Het loopt tegen half 5 maar er is hoop. Een golfje komt onze kant op!! stoppen graag en dat doen ze. 2 knapen stappen onder invloed van een grote jonkel uit en willen ons hebben! God dank!

Mooi de auto loopt weer. Het is nu ongeveer een uurtje of 5 ik ga haar nu toch echt maar thuis brengen. Ik kan zelf ook nog wel wat slaap gebruiken want moet met kerst gewoon werken
Nog een laatste natte nachtzoen en weg is ze. Ik doe de lichten aan, muziek lekker hard en rij naar huis.... wat een leuke start voor een "relatie"

The White Stripes maken Song van het Jaar

The White StripesHet nummer 'Seven Nation Army' van The White Stripes is door bezoekers van VPRO's 3voor12 gekozen als 'Song van het jaar'. De Detroitse Jack en Meg White worden in de lijst op de voet gevolgd door Coldplay, Muse en Radiohead. De band Queens of the Stone Age, die vorig jaar nog won met het nummer 'No One Knows', eindigde op de vijfde plaats.

Bijna zesduizend mensen brachten hun stem uit voor de lijst, die al sinds 1988 ieder jaar rond kerst wordt uitgezonden. De song van het jaar kwam in eerdere edities al op naam van onder andere The Pixies, Johan, Radiohead, dEUS, Krezip en de Red Hot Chili Peppers.

De volledige lijst van dit jaar vind je hier, evenals die van voorgaande jaren.

Acht schapen doodgereden bij Almere

coonman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Gooimeerdijk bij Almere zijn vannacht acht schapen doodgereden. Vermoed wordt dat onbekenden de hekken van de wei open hebben gezet, waardoor er zo'n twintig schapen los kwamen te lopen op de dijk.

De 22-jarige bestuurder van de auto die de schapen raakte zag de schapen te laat en kon een botsing niet meer voorkomen. Zijn auto raakte total loss. De overige schapen zijn door de politie bij elkaar gedreven en tijdelijk in een weiland gezet. Het is nog onbekend wie de eigenaar van de dieren is.

IsraŽl en Turkije samen tegen terrorisme

IsraŽl en Turkije gaan samenwerken om het terrorisme te bestrijden. Beide landen hebben daartoe een pact gesloten. De IsraŽlische minister van Veiligheid Hanegbi zei op de radio dat bewindslieden van beide landen het akkoord gisteren hebben ondertekend.

Het verdrag voorziet onder andere in gezamenlijke oefeningen door grenswachten en het uitwisselingen van informatie over antiterrorisme-technologie.

Turkije en IsraŽl werken middels hun inlichtingendiensten al langer samen. Na de aanslag half november op twee synagogen in Istanbul reisden medewerkers van de IsraŽlische geheime dienst Mossad direct naar Turkije om bijstand te verlenen.

Queen weer op ťťn in de Top 2000

Vanaf 26 december zendt Radio 2 opnieuw de Top-2000 uit. Dit jaar zijn 728.540 stemmen uitgebracht voor de vijfde editie van dť hitlijst van het jaar. En voor de vijfde achter eenvolgende keer staat Queen met 'Bohemian Rhapsody' op ťťn. Op plaats twee eindigde 'Hotel California' van the Eagles, dat van plek wisselde met 'Child in time' van Deep Purple.

Het aantal stemmen dat uitgebracht is op de populaire Top-2000, is ruim 2,5 keer zoveel als vorig jaar. De lijst wordt non-stop uitgezonden tussen 26 december en de jaarwisseling: 144 uur lang.


Nieuwkomer Radio Veronica, die op 31 augustus jl. werd (her)opgericht, zendt deze week een eigen Top-1000 Aller Tijden uit. Vandaag is men daar om 12:00 aan begonnen. Hiervoor werden de afgelopen weken ruim 100.000 stemmen uitgebracht. Bij Veronica staat Guns N' Roses met 'November Rain' op ťťn. Queen staat daar op twee.

De afgelopen dagen zond Arrow de Rock Top 500 uit. Die uitzendingen worden komende week herhaald. Bij Arrow staat Led Zeppelin met 'Stairway to heaven' op ťťn. Deep Purple haalt een tweede plek en Queen komt daar 'pas' op vier. In tegenstelling tot bij de Top 2000 en 1000 kwamen hier alleen rock-nummers in aanmerking voor inzending.


De verschillende Top 10's:

Radio 2
1 Queen - Bohemian rhapsody (1975)
2 Eagles - Hotel California (1977)
3 Deep Purple - Child in time (1972)
4 Led Zeppelin - Stairway to heaven (1972)
5 Meat Loaf - Paradise by the dashboard light (1978)
6 Guns N' Roses - November rain (1992)
7 Animals - The house of the rising sun (1964)
8 Boudewijn de Groot - Avond (1997)
9 Alan Parsons Project - Old and wise (1982)
10 Rolling Stones - Angie (1973)

Volledige Top 2000.

Radio Veronica
1 Guns N' Roses - November Rain
2 Queen - Bohemian Rhapsody
3 Eagles - Hotel California
4 Deep Purple - Child In Time
5 Led Zeppelin - Stairway To Heaven
6 Metallica - Nothing Else Matters
7 Meat Loaf - Paradise By The Dashboard Light
8 Golden Earring - Radar Love
9 Phil Collins - In The Air Tonight
10 Bryan Adams - Summer Of 69

Volledige top 1000.

Arrow
1 Led Zeppelin - Stairway to heaven
2 Deep Purple - Child in time
3 Guns N' Roses - November rain
4 Queen - Bohemian rhapsody
5 Metallica - One
6 Golden Earring - Radar love
7 The Eagles - Hotel California
8 Metallica - Nothing else matters
9 Black Sabbath - Paranoid
10 Pink Floyd - Comfortably numb

Arrow 500.


Led Zeppelin, in alle drie de lijsten in de Top 10.

Koningin wijst op vrijheden in toespraak

,,Ik wens U allen een gezegend Kerstfeest toe'', zo eindigde koningin Beatrix vandaag haar kersttoespraak tot het Nederlandse volk. Beatrix droeg de toespraak dit jaar op aan prinses Juliana, "voor wie de jaren zwaar zijn geworden". Ze vroeg aandacht voor de inzet van Juliana voor 'de Vier Vrijheden', zoals die zijn beschreven door de Amerikaanse president Franklin Roosevelt: (1) vrijheid van meningsuiting, (2) vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, (3) vrijwaring van nood en gebrek en (4) het vrij zijn van angst en vrees.

Die vrijheden gaan volgens de koningin voor mensen pas ťcht leven wanneer ze ontbreken. Dan immers wordt men zich bewust van de waarde van rechten die gelden voor iedereen. Net als andere jaren wees de koningin erop dat die vrijheden niet onbegrensd zijn en respect vergen voor de ander en voor de waarheid.

Verder was er veel aandacht voor de strijd tegen armoede en onrecht en voor het belang van de Verenigde Naties in de bestrijding van terreur.

Volledige toespraak vind je hier.

Game Review: Harry Potter Zwerkbal

Publisher:EA
Developer:EA
Website:Harry Potter Zwerkbal
Platform:PC CD-Rom

Forum moderator van Vraag en Aanbod en het Feestdagenforum detulp050 schreef voor ons de volgende review:

Dit jaar geen nieuwe film van Harry Potter, maar wel een nieuw spel. In de boeken en de films is steeds een hoofdstuk gewijd aan 'Quidditch', of zoals ze in de Nederlandse vertaling zeggen: 'Zwerkbal'. Wil jij ook weten hoe dit spel is, lees dan verder...
Harry Porter Zwerkbal

Kernreactor stil door verloren schroef

De kerncentrale in het Spaanse Zorita, ongeveer 80 kilometer van Madrid, ligt al drie dagen stil voor de zoektocht naar een verloren schroefje van 2,5 centimeter, met een gewicht van vier gram.

Het schroefje kwam los toen na een grondige opknapbeurt van de centrale de tanks werden bijgevuld. Vermoedelijk is het schroefje in ťťn van de reactoren gevallen. Pogingen om de schroef met een camera terug te vinden hebben echter nog niets opgeleverd.

Vier gewonden bij gasexplosie Lelystad

bloodkiller007 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Lelystad-Haven zijn vanochtend vier mensen gewond geraakt toen er een gasexplosie in een flatwoning plaatsvond. Drie van de gewonden zijn brandweerlieden.

Rond vier uur 's nachts werd door de bewoners van het pand aan de Binnendijk een gaslek gemeld, waarna de brandweer uitrukte. Kort nadat de brandweer en een persoon van de woningbouwvereniging het pand betraden, volgde een explosie. Op dat moment waren de bewoners van de flat en ruim 50 omwonenden al geŽvacueerd. De vier gewonden werden met brandwonden vervoerd naar het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Drie van hen zijn inmiddels overgebracht naar het Martini-ziekenhuis in Groningen.

Direct na de ontploffing brak er brand uit, die door de brandweer kon worden geblust. Door de klap werden twee woningen volledig vernield en liepen andere woningen aanzienlijke schade op. De bewoners van de zestien woningen in de flat mogen voorlopig nog niet terugkeren.

Inmiddels is een bewoonster van ťťn van de woningen opgepakt door de politie. Het gaat om een overspannen vrouw die al jaren voor overlast in de buurt zorgt. Zij is volgens de politie vermoedelijk verantwoordelijk voor de ontploffing. Naar de precieze toedracht van de ontploffing is een onderzoek ingesteld.

[update] Doden bij explosie Chinees gasveld

In China zijn afgelopen dinsdag zeker 190 mensen gedood bij een zware explosie in een gasveld in het zuidwesten van het land, bij Chongqing in het district Kaixian. Ook raakten zeker honderd mensen gewond.

Bij de explosie zijn veel giftige gassen vrijgekomen. Sommigen gewonden hebben vergiftigingsverschijnselen, anderen chemische brandwonden, veroorzaakt door hoge concentraties van aardgas en zwavelwaterstof in de lucht, die zijn ontstaan bij de enorme explosie.

Alle inwoners in een straal van vijf kilometer zijn geŽvacueerd. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Opnieuw aanslag op Pakistaanse president

Voor de tweede keer binnen tien dagen tijd is de Pakistaanse president Musharraf aan de dood ontsnapt. Opnieuw was er een aanslag op hem gepland. Zo ontplofte, vlak nadat zijn konvooi door de stad Rawalpindi reed, een vrachtwagen met explosieven.

Zeker zeven mensen vonden de dood bij de aanslag, aldus Binnenlandse Zaken. Tientallen anderen raakten gewond. Een militaire woordvoerder heeft bevestigd dat Musharraf ongedeerd is gebleven.

Op 22 december kwam Musharraf ook al ternauwernood met de schrik vrij bij een aanslag. Toen poogde men een brug te laten instorten, waar hij over reed.

Turkije worstelt met verbod hoofddoek

Na de ophef over de hoofddoekjes in Frankrijk, is er nu in Turkije weer van alles te doen over het kledingstuk. In Turkije is het namelijk verboden om op bepaalde plekken een dergelijke hoofdbedekking te dragen, onder meer op universiteiten.

Al in 1998 diende een studente medicijnen een klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Zij mocht namelijk met een hoofddoek op niet verder studeren. Die zaak loopt nog steeds en onlangs zei de Turkse landsadvocaat dat het dragen van de hoofddoek welbeschouwd de eerste stap is op weg naar een islamitische staat in Turkije; Daarom zou een verbod te rechtvaardigen zijn. Volgens de Turkse pers raakte de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die zijn politieke carriŤre als moslimfundamentalist begon, in een woedestuip toen het betoog van de advocaat hem ter ore kwam.

Turkije heeft inmiddels de advocaat opdracht gegeven om opnieuw te kijken naar zijn pleidooi om het hoofddoekverbod te billijken. De verdediging tot nu toe richtte zich op de oude opvatting dat de hoofddoek de inleiding is tot, zoals sommige seculiere Turken smalend zeggen, de 'vertalibanisering' van Turkije.

De AK-partij van Erdogan, die nu aan de macht is, heeft haar wortels in het moslimfundamentalisme. De partij beschouwt zichzelf nu als conservatief maar houdt er over religieuze kwesties een naar Turkse begrippen bepaald liberaal standpunt op na. De AK vindt dat de hoofddoek namelijk gťťn plicht is (zoals fundamentalisten stellen) maar een recht: een vrouw die de hoofddoek niet wil dragen, hoeft dat niet te doen, maar de vrouw die zich daarmee wŤl wil tooien, zou dat ook moeten kunnen doen.

De grote vraag is natuurlijk hoe de Turkse advocaat het verbod nu zal gaan verdedigen. Voordat de AK-partij aan de macht kwam was de verdediging makkelijker, omdat toen de politiek feller tegen de hoofddoek was. De hoofddoekkwestie bij het Europese Hof zal waarschijnlijk nog wel een opvolger krijgen, als Frankrijk daadwerkelijk besluit om de hoofddoek in het openbaar onderwijs te verbieden. Franse moslima's zullen dan ook zeker naar het Hof in Straatsburg stappen.

''UFO boven Urk gevonden''

MatthijsVisser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De UFO boven Urk bij het IJsselmeer, waarover Fok! eerder berichtte, is waarschijnijk een radiosonde van het KNMI geweest. Een IJsselmeerkotter viste van de week namelijk zo'n sonde op voor de haven van Urk.

De sonde zit normaal gesproken bevestigd aan grote ballonnen die in de stratosfeer zweven voor het verrichten van metingen. Soms komen ze naar beneden. En als dat 's avonds gebeurt kan dat er heel apart uitzien.

Urker Luut Schraal, die vorige week in de krant over zijn UFO-ervaring verslag deed, is blij met de vondst: ''Ik ben blij dat er een verklaring voor is. Al een week lang wijst iedereen die ik tegenkom naar zijn voorhoofd en dat gaat je ook de keel uithangen''.

Nog geen signaal van Marssonde Beagle 2

-CRASH- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is nog niet bekend of de Marssonde Beagle 2, die rond 04.00 uur Nederlandse tijd geland had moeten zijn op Mars, veilig aangekomen is. Het ESA-controlecentrum in Darmstadt heeft nog geen contact met de Europese marssonde kunnen krijgen.

Het contact moet verlopen via de NASA-satelliet Odyssey, die in een baan om de rode planeet draait. Later vandaag, als de Odyssey weer bereikbaar is, zal een nieuwe poging tot contactleggen worden ondernomen.

Moederschip Mars Express koppelde de Beagle 2 vrijdag 19 december met succes los, maar het laatste stuk van de reis van de lander is het meest riskante. De Marssonde moet landen via parachutes. Als die te vroeg zijn geopend, dan zal de sonde verbrand zijn. Gebeurde het te laat, dan is de Beagle 2 te pletter geslagen.

-
Het Nederlandse bedrijf Capcave verzorgt een 'webcast' in samenwerking met het Europese Space Agency (ESA) en het bedrijf Speedera.

'Geen seks alsjeblieft, je bent Chinees'

Een IsraŽlisch bedrijf heeft duizenden Chinese arbeiders een contract laten tekenen waarin zij beloven geen seks te hebben met IsraŽli's en hen niet te verleiden. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bekendgemaakt.

Volgens het document mogen de mannelijke arbeiders niet in contact komen met IsraŽlische vrouwen - prostituees meegerekend - hun vriend worden of hen trouwen. Volgens de woordvoerder zijn de eisen echter niet illegaal en zal er geen onderzoek worden ingesteld.

Naast regels op het gebied van liefde en seks zijn er ook andere eisen. De werkers mogen namelijk ook niet deelnemen aan religieuze of politieke activiteiten. Diegene die de regels overtreedt wordt zonder pardon teruggestuurd naar China, op eigen kosten.

In IsraŽl werken ongeveer 260.000 buitenlanders. Zij hebben Palestijnse arbeidskrachten overgenomen, vanwege de strijd tussen de twee bevolkingsgroepen. Toen de regering eind negentiger jaren buitenlanders begon te werven waarschuwden ministers al voor een "sociale tijdbom", veroorzaakt door arbeiders die met IsraŽli's zouden huwen.

Terminal vliegveld New York tijdelijk afgesloten

De Delta Air Lines terminal op vliegveld LaGuardia in New York is woensdagavond om veiligheidsredenen anderhalf uur afgesloten geweest. Een vrouwelijke passagier had een metaaldetector doen afgaan, maar was daarna tussen andere passagiers in de terminal verdwenen, waardoor er geen nader onderzoek kon plaatsvinden.

De promenade werd afgesloten en iedere passagier uit de terminal moest opnieuw worden onderzocht. De maatregelen veroorzaakten voor ongeveer tien vluchten zeker een uur vertraging, aldus een woorvoerder van Delta Air Lines.

Veiligheidsagenten in de Verenigde Staten zijn in verhoogde staat van paraatheid na de waarschuwing voor mogelijke aanslagen rond de kerstvakantie. Eerder woensdag werden daarom al diverse vluchten van Parijs naar de Verenigde Staten geannuleerd.

Vijfhonderd kaarsen voor Arjan Erkel

Vandaag precies vijfhonderd dagen geleden werd Arjen Erkel, medewerker van Artsen Zonder Grenzen, in de Russische deelrepubliek Dagestan ontvoerd. Op kerstavond kwamen daarom ongeveer honderd collega's en vrienden van hem bijeen, om aandacht voor hem te vragen.

Voorzitter van Artsen Zonder Grenzen Lisette Luykx liet weten dat de organisatie geruchten heeft gehoord dat de Russische authoriteiten in hun onderhandelingen met de ontvoerders steeds dichter bij de vrijlating van Erkel komen. Hard bewijs daarvoor ontbreekt volgens haar echter nog.

Erkel werd 12 augustus door drie mannen meegenomen. In juli kreeg de Nederlandse ambassade in Moskou nog een videoband waarop een levende Erkel was te zien. In oktober werd voor het laatst een levensteken van hem vernomen. Hij wordt mogelijk ergens in TsjetsjeniŽ vastgehouden.

Terrier doodt hondje koningin Elizabeth

Voor de Britse koningin Elizabeth II is het deze kerst een emotionele tijd. Haar geliefde hondje Pharos is namelijk niet meer. Het dier werd maandag gebeten door de hond van Elizabeths dochter prinses Anne, zo weet boulevardblad Sun te melden.

Corgi Pharos en de terrier Dotty raakten op het landgoed Sandringham in gevecht, waarbij de laatste haar tanden in het lijf van haar tegenstander zette. Dierenartsen deden nog hun uiterste best om Pharos te redden, maar slaagden hier niet in. Het dier werd met een spuitje van zijn lijden verlost.

Terrier Dotty lijkt niets geleerd te hebben op de gedragstraining die ze in 2002 van een rechter kreeg opgelegd, nadat zij in het park bij Windsor Castle twee kinderen van 7 en 12 jaar had gebeten. Prinses Anne kreeg daarvoor een boete van 717 euro en moest haar huisdier voor de rest van diens leven op openbare plekken aangelijnd houden.

Paus roept op tot vrede

Paus Johannes Paulus II heeft de wereld opgeroepen tot vrede en een eind aan geweld en conflicten. Hij deed dat tijdens de jaarlijkse kerstnachtmis in de Sint Petrusbasiliek in Rome.

"Er wordt nog steeds te veel bloed vergoten op aarde. Te veel geweld en te veel conflicten," aldus de Paus. Hij noemde in het bijzonder het land IsraŽl, het heilige land waar Jezus Christus is geboren.

De jaarlijkse activiteiten van de paus rond kerst en nieuwjaar zijn dit jaar wegens zijn zwakke gezondheid iets teruggebracht in aantal. Wel spreekt hij later vandaag het Urbi et Orbi uit, de jaarlijkse kerstboodschap aan de wereld. Hij zal daarin zijn zegen uitspreken.

Rondom het Vaticaan zijn dit jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen, omdat de kerkleider een mogelijk doelwit van terroristen zou zijn.

pekel wist ons dit via de newssubmit te melden.

Jan Marijnissen beste politicus van 2003

nyrem en Rachid.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse bevolking vindt SP-voorman Jan Marijnissen de beste politicus van Nederland. Premier Balkenende is de slechtste, zo blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Multiscope onder 9.789 mensen.

Dat smaken verschillen blijkt maar weer eens uit het verschil tussen de mening van de kiezer en die van parlementaire journalisten en politici zelf. Beiden wezen namelijk Jozias van Aartsen aan als de beste politicus. De journalisten kozen daarnaast Jo„o Varela als slechtste politicus, de politici waren het minst onder de indruk van de kwaliteiten van Wouter Bos.

Om met het slechtste te beginnen: Balkenende krijgt van de kiezer slechts een 4,4 voor het werk dat hij dit jaar heeft afgeleverd. De helft van de ondervraagde mensen vindt hem de slechtste politicus. Ook de LPF-politici scoren slecht, allemaal krijgen ze een onvoldoende.

Maar er zijn dus ook voldoendes, waarvan de hoogste voor Marijnissen is. Hij krijgt een 7,1 van de panelleden en wordt door 1.400 van de ondervraagden als beste politicus gezien. Wouter Bos doet het ook zeker niet slecht, hij scoort een 6,4.

Spaanse politie verijdelt bomaanslag op trein

oksana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Spaanse politie heeft een bomaanslag op een passagierstrein verijdeld. Agenten vonden een bom in een koffer en maakten het ontstekingsmechanisme onschadelijk, enkele uren voor de bom zou zijn afgegaan. De Baskische afscheidingsbeweging ETA zou verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de koffer.

De ontdekking van de bom vond plaats kort na de arrestatie van twee ETA-verdachten in het noorden van Spanje. De ťťn had de bom, twintig kilo aan dynamiet, aan boord van de trein gebracht. De ander wilde eenzelfde soort bom aan boord van dezelfde trein brengen, maar werd eerder opgepakt.

De trein was woensdag om acht uur 's ochtends met ongeveer honderd passagiers vertrokken vanuit de Baskische stad Irun. Om half twaalf werd de trein tot stoppen gebracht en werden de inzittenden geŽvacueerd. De bom had om 15.55 moeten afgaan, drie kwartier na de aankomst op Chamartin, ťťn van de twee grootste treinstations in Madrid.

"Het macabere plan van de terroristische organisatie was om een explosie te veroorzaken op het Chamartin-station, gevuld met passagiers, op de dag voor kerst," aldus minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes. "Dit had tragische consequenties kunnen hebben."

De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan achthonderd doden in 35 jaar strijd voor onafhankelijkheid voor Baskenland. De beweging wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie gezien.

Illegale opslag veertig ton vuurwerk Sneek

Beetle en Rudemeister hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een controle bij een bedrijf in Sneek is dinsdagmorgen ongeveer veertig ton illegaal opgeslagen vuurwerk aangetroffen. Het gaat om een partij rotjes en vuurpijlen met een straatwaarde van zo'n ťťn miljoen euro. Gemeenteambtenaar Hans Gielstra spreekt dan ook van een "gigantische partij, die alleen mag worden opgeslagen in een vuurwerkfabriek".

De ondernemer had de spullen opgeslagen op 130 pallets, tussen andere spullen. Bij elkaar gaat het om vier volle vrachtwagens aan vuurwerk, dat was opgeslagen zonder aanvullende veiligheidsmaatregelen. De man had wel eens geÔnformeerd naar een vergunning om vuurwerk op te slaan, maar had hierna niets meer van zich laten horen. Gemeente en politie vermoedden dat bij het bedrijf iets niet in de haak was, waarop zij de controle uitvoeren.

Oude man ziet droom in vervulling gaan

Beetle vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Voor in deze kerstnacht wilden we jullie het volgende mooie nieuws niet onthouden. Afgelopen zomer werd het verhaal van een man op de website van de BBC verteld. Een unieke man. Een man die al vanaf 1938 van zijn pensioen geniet. Naar eigen zeggen is hij 132 jaar. Volgens zijn pensioenoverzicht zou hij 125 jaar zijn. Dat maakt hem 10 jaar ouder dan de wereldwijd oudst erkende persoon op aarde.

De man, Habib Miyan uit Jaipur in de staat Rajasthan in India, heeft wel 50 jaar geleden zijn gezichtsvermogen verloren, maar vertelt verder in goede gezondheid te zijn. Zijn eerste pensioen ontving hij in 1938, een schamele 1,86 Rupees. Tegenwoordig ontvangt hij maandelijks 1900 Rupees, wat gelijk staat aan ongeveer 35 Euro.

Habib Miyan was vroeger klarinetspeler in het Staatsorkest van Jaipur en volgens de annalen is hij geboren op 20 mei 1878. Hij brengt de dag door met gebeden en dromen over die ene wens. Ooit nog eens naar Mekka te gaan.

Het bovenstaande verscheen 22 mei dit jaar op de site van de BBC. Twee mannen, een manager uit een bedrijf en een taxichauffeur die beiden anoniem willen blijven, waren zo onder de indruk en bewogen door dit verhaal dat ze beiden geld op tafel legden zodat Habib, samen met twee kleinzonen, volgende week naar Mekka kan vliegen om de jaarlijkse Hajj-pelgimage te volbrengen.

Hij zal bidden voor vrede, rust, vooruitgang en harmonie in zijn moederland India. Ook zal hij bidden voor de twee genereuze geldschieters die hem dit mogelijk maakten.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.