Spaanse politie verijdelt bomaanslag op trein

oksana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Spaanse politie heeft een bomaanslag op een passagierstrein verijdeld. Agenten vonden een bom in een koffer en maakten het ontstekingsmechanisme onschadelijk, enkele uren voor de bom zou zijn afgegaan. De Baskische afscheidingsbeweging ETA zou verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de koffer.

De ontdekking van de bom vond plaats kort na de arrestatie van twee ETA-verdachten in het noorden van Spanje. De ťťn had de bom, twintig kilo aan dynamiet, aan boord van de trein gebracht. De ander wilde eenzelfde soort bom aan boord van dezelfde trein brengen, maar werd eerder opgepakt.

De trein was woensdag om acht uur 's ochtends met ongeveer honderd passagiers vertrokken vanuit de Baskische stad Irun. Om half twaalf werd de trein tot stoppen gebracht en werden de inzittenden geŽvacueerd. De bom had om 15.55 moeten afgaan, drie kwartier na de aankomst op Chamartin, ťťn van de twee grootste treinstations in Madrid.

"Het macabere plan van de terroristische organisatie was om een explosie te veroorzaken op het Chamartin-station, gevuld met passagiers, op de dag voor kerst," aldus minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes. "Dit had tragische consequenties kunnen hebben."

De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan achthonderd doden in 35 jaar strijd voor onafhankelijkheid voor Baskenland. De beweging wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie gezien.