Fractieleiders enthousiast over arrestatie Saddam

In de Nederlandse politiek wordt enthousiast gereageerd op de arrestatie van Saddam Hussein. CDA-fractieleider Maxime Verhagen vindt de arrestatie 'het beste nieuws van het jaar'. De fractieleiders stellen dat de arrestatie aantoont dat de strijd tegen terrorisme vooruitgang boekt.

VVD-fractieleider Jozias van Aartsen vindt het een goede zaak dat de rol van Saddam definitief is uitgespeeld. Volgens D66-kamerlid Van der Laan heeft de arrestatie een positief psychologisch effect: "De mythe van liever sterven dan overgeven aan de VS is nu doorgeprikt." PvdA-fractieleider Wouter Bos stelt dat de arrestatie 'een symbolisch einde brengt aan een angstaanjagende terreur van tientallen jaren'.

Wel benadrukken de partijen dat Irak niet direct veiliger wordt nu Saddam vastzit. De fractieleiders lieten weten dat de Nederlandse troepen in Irak extra alert zullen moeten zijn om de veiligheid in het nog steeds onrustige land te waarborgen. Premier Jan-Peter Balkenende heeft nog niet gereageerd op de arrestatie.