'Integratiedebat is te eenzijdig'

Bij integratiedebat in Nederland wordt teveel gekeken naar de eisen waaraan nieuwkomers moeten voldoen. Dat zei algemeen secretaris ds. Ineke Bakker van de Raad van Kerken vandaag.

Bakker zei dit tijdens een publieksdag in Amsterdam Zuidoost in het kader van de jaarlijkse Migrantenweek. "Integratie is een tweezijdig proces", zei Bakker. "We vragen niet alleen dat nieuwkomers de Nederlandse taal leren en de cultuur leren kennen, maar ook dat de Nederlandse samenleving en overheid veranderen, zich er rekenschap van geven dat er nieuwe mensen in ons midden zijn, en geïnteresseerd zijn in hun waarden, normen en cultuur."

Middels een petitie lieten de organisatoren van de Migrantenweek, waaronder de Raad van Kerken, FNV, CNV en het instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM, merken dat ze tegen de "verharding" van de samenleving zijn ten opzichte van immigranten. Ze roepen de overheid dan ook op om de diverse initiatieven van maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties te ondersteunen, die zich inzetten voor het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen.

Volgens hen zijn religieuze en levensbeschouwelijke groepen bij uitstek in staat om dialoog en wederzijds respect te stimuleren en bevorderen. In de petitie wordt van migrantenorganisaties gevraagd dat zij zich niet moeten isoleren. Ook moeten ze contact zoeken met andere maatschappelijke groeperingen.