Smerige bakker voor de rechter

Bakker J.P. uit het Limburgse Gulpen stond gisteren terecht voor de rechtbank in Maastricht omdat hij het in zijn dertig bakkerijen, in Gulpen, Maastricht en Heerlen, niet al te nauw nam met de hygiëneregels. Volgens Officier van Justitie Van Diem was het overal vies, smerig, goor en on-hygiënisch.

De lijst van de Officier leek haast onuitputtelijk: Dode muizen in de bakkerij, keutels niet alleen op de vloer, maar ook op planken en leidingen waardoor ze zo in het meel konden vallen, aangevreten meelzakken, levende motten, mottenlarven in het meel en beschimmelde emmers waaruit de bakker 's ochtends fruitpuree op de vlaai smeerde.

De bakker verklaarde dat de schuld bij anderen lag. Zo had hij in Maastricht een gore bakkerij overgenomen en was zijn bakkerij in Gulpen door een ander vervuild. De rechter constateerde echter dat de man wel in de vieze ruimten door was blijven bakken. Aangezien dit de tweede keer binnen een half jaar was dat de bakker moest voorkomen concludeerde de rechter dat de bakker zijn zaakjes niet meer onder controle had. Waarop de bakker meldde dat hij dat zelf ook gezien had en 29 van zijn bakkerijen verkocht heeft.

Of bakker J.P. zijn overgebleven zaak in Gulpen, waar het naar eigen zeggen nu wel schoon is, mag blijven voortzetten moet de rechter nog beslissen.