Nieuwe helikopter van politie kan niet vliegen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigt een grote helikopterorder ter waarde van 59 miljoen euro af te blazen bij de Belgische helikopterleverancier Helifly. De reden: de helikopters zijn te zwaar om veilig mee te vliegen.

Voor het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) had het ministerie acht helikopters besteld. Doordat de helikopters volgestouwd zijn met de allernieuwste technische snufjes, zijn ze te zwaar geworden. Ze komen niet eens meer van de grond af.

De Belgische leverancier had al twee keer om uitstel gevraagd, omdat de opdracht lastig was uit te voeren. Het KLPD wilde dat de heli's werden uitgerust met de modernste zoek- en weerradars, tv-straalzenders en andere communicatieapparatuur. Ook moest het mogelijk zijn lange vluchten te maken zonder tussenlanding. Al die snufjes zorgden voor veel extra gewicht.

Het Nationale Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium zal nu onderzoek naar de helikopters doen. Over enkele weken zal zij rapport uitbregen, waarna het ministerie besluit of de order definitief wel of niet door zal gaan.