Veel zelfmoorden bij leger VS in Irak

Levitation stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Het bestaan van de Amerikaanse soldaat in Irak valt niet mee, het is oncomfortabel en het verblijf in het land duurt langer dan veel soldaten hadden verwacht. Hierdoor kunnen psychische problemen bij de soldaten verergeren. De laatste maanden hebben al zeker 13 soldaten zelfmoord gepleegd, naar de dood van enkele andere soldaten wordt nog onderzoek gedaan. Eind september zijn er bovendien al 478 soldaten met geestelijke problemen naar huis gestuurd.

In totaal zijn er sinds het begin van de oorlog 393 militairen in Irak omgekomen. Een derde daarvan kwam om door ziekte, ongelukken, moord of zelfmoord. De gevallen van zelfmoord zijn vaak moeilijk terug te vinden in de statistieken, zij worden vaak geregistreerd als slachtoffers van 'niet-vijandelijk vuurwapenschot'.

De soldaten hebben het zwaar en wapens zijn overal voor handen. 'Er is maar één seconde nodig om je wapen te trekken, tegen je hoofd te zetten en over te halen', aldus psychiater Elspeth Cameron Ritchie. Ritchie helpt bij een onderzoek naar zelfmoorden onder militairen in Irak. Het Pentagon is al sinds juli bezig met onderzoek naar mogelijke zelfmoorden onder haar mensen.

De omvang van het probleem kwam echter pas vorige week naar buiten. Toen werd duidelijk dat een speciaal team voor geestelijke gezondheidszorg naar Irak was gestuurd om te onderzoeken wat de invloed van stress en de duur van de uitzendingen is op psychische problemen en zelfmoorden onder de Irak-gangers.