Vader valt Alkmaarse moordverdachte aan

In de Amsterdamse rechtbank heeft de parketpolitie gisteren ternauwernood een vechtpartij kunnen voorkomen tussen Ozkan O. (27) en de vader van de vorig jaar vermoorde freefighter Huseyin 'Guus' Cift. Vader Cift viel O., een broer van de beruchte overleden Alkmaarse crimineel Ökan O., aan in de gang van de rechtbank. Daar diende gisteren het hoger beroep tegen de neef van Ozkan O., Unal O. (26), die eerder tot 9 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op de 20-jarige Huseyin.

Ozkan O., die ook een tijd heeft vastgezeten voor de moord op Huseyin, werd indertijd door de rechtbank vrijgesproken van de moord. Hij werd wel schuldig bevonden aan het bezit van een geluidsdemper. Maar in de aanloop naar het hoger beroep is Ozkan in de problemen geraakt door verklaringen van zijn veroordeelde neef. Na zijn veroordeling door de rechtbank legde Unal onder druk van zijn vriendin namelijk een verklaring af, die uiterst belastend is voor Ozkan.

Het Hof bepaalde gisteren dat de politie de zaak eerst nog maar eens grondig moet onderzoeken; iets dat de politie volgens alle partijen tot nu toe heeft nagelaten. In januari wordt het proces hervat.

In het kort de geschiedenis:

De 20-jarige Huseyin werd in de nacht van 22 op 23 juni 2002 dood aangetroffen in zijn Honda Civic aan de Huigendijk in Heerhugowaard. Hij was kort daarvoor door acht kogels in zijn eigen auto om het leven gebracht. Ruim vier maanden later werden beide neven O. opgepakt. Alleen Unal werd veroordeeld voor de moord, die volgens justitie een afrekening betrof in het criminele circuit. Huseyin zou onder andere meerdere cocaïne dealers hebben beroofd en mede daardoor nogal wat vijanden in de uitgaanswereld rond het Alkmaarse Waagplein hebben gehad.