Onderwijs Inspectie verdedigt onderzoek

De inspecteur-generaal van de inspectie van het Onderwijs, mr. drs. Catharine Kervezee, heeft vanmiddag op Radio 2 toegegeven dat de inspectie van het Onderwijs niet te allen tijde een goed beeld kan krijgen van de scholen die ze onderzoekt. Ze deed dat naar aanleiding van het vanmiddag verschenen bericht, dat islamitische scholen op geen enkel punt in strijd zijn met de grondbeginselen van de democratie en een aanvulling zijn op de integratie in Nederland.

Kervezee kreeg een fragment te horen dat Radio 1 gistermorgen uitzond en dat werd opgenomen op het schoolplein van een islamitische school in Amsterdam. Daar zeiden vijf tot zes jarige scholieren: ''Joden moet je doden'' in de microfoon van de verslaggever. Op de vraag hoe de kinderen aan die uitspraak kwamen zeiden ze die van de juf te hebben geleerd.

De inspecteur benadrukte dat ze niet iedere dag op een school aanwezig kunnen zijn. Scholen worden zo'n twee keer per jaar gecontroleerd. Soms aangekondigd, maar soms ook onaangekondigd. De onderzoekgegevens zijn volgens de inspecteur binnen én buiten de scholen verzameld tussen april en juli 2003 op twintig islamitische scholen. De gevens zijn gebaseerd op lesobservaties, gesprekken en analyses van materialen als lesmethoden en leerlingwerk. Verder is gekeken naar het documentatiecentrum, de bibliotheek en mediatheek op school, de software op de computers en de website van de school. Daaruit blijkt dat islamitische scholen geen beletsel zijn voor integratie.

Wanneer de samenleving wil dat incidenten onderzocht worden, zoals het aangehaalde geluidsfragment van Radio 1, dan moeten daar andere onderzoeksmethoden voor worden gehanteerd volgens de inspecteur, die niet door de Inspectie kunnen worden gedaan.

Kervezee benadrukte dat er op de onderzochte islamitische scholen geen enkel strafbaar of laakbaar feit is geconstateerd. Het standpunt van de ex-minister van integratie, Rogier van Boxtel, die indertijd stelde dat al het religieuze onderwijs beter kan worden afgeschaft, deelde ze dan ook geenszins.