Steun Turkije aan VS onzeker

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 500 Amerikaanse militairen zijn zondag aangekomen in Turkije om luchtmachtbasisen en havens op te knappen die ze willen gebruiken in de eventuele oorlog tegen Irak. Het is nog onzeker of Turkije akkoord gaat met de komst van de Amerikaanse troepen die bij een eventuele oorlog worden ingezet.

Eerder deze maand besloot het Turkse parlement de VS toestemming te geven om Turkse basisen en havens op te knappen, maar het heeft nog niet besloten of de VS troepen in Turkije mogen stationeren die ingezet zullen worden bij een eventuele oorlog tegen Irak. De bedoeling was dat het parlement dinsdag hierover zou stemmen, maar de minister van Buitenlandse Zaken Yasar Yakis gaf zondag aan dat deze stemming mogelijk wordt uitgesteld. Premier Abdullah Gül zal dinsdag waarschijnlijk in Brussel zijn, waar de Europese Unie dan over Irak praat.

Ali Babacan, minister van Economische Zaken, zei dat Turkije en de VS het de afgelopen dagen tijdens het overleg in Washington, waarbij Yakis ook aanwezig was, niet eens zijn geworden over de omvang van het hulppakket dat de economische gevolgen van een oorlog in Irak voor Turkije moet verzachten. Yakis gaf eerder aan dat het Turkse parlement waarschijnlijk eerder geneigd zou zijn met de komst van Amerikaanse troepen in te stemmen, als er voor 18 februari een overeenstemming werd bereikt over de omvang van het hulppakket.

In Turkije is het verzet tegen een oorlog in Irak groot en de regering doet haar best een beslissing over het verlenen van steun aan een Amerikaanse invasie in Irak voor zich uit te schuiven.

Er worden in totaal 3.500 Amerikaanse militairen in Turkije verwacht om de luchtmachtbasisen en havens op te knappen. De eerste 500 militairen gaan aan het werk op bases in Diyarbakir en Batman. Ook werd er door Amerikaanse militairen bekeken wat er moet gebeuren in de havens van Iskenderun en Mersin aan de Middellandse Zee.