Schröder wil meer samenwerken met CDU

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gerhardt Schröder, de bondskanselier van Duitsland heeft laten weten dat zijn partij, de sociaal-democratische SPD, meer gaat samenwerken met de CDU. Dit als reactie op de grote nederlaag van gisteren bij de verkiezingen in de deelstaten Hessen en Nedersaksen. Ook voegde hij eraan toe dat hij bijzonder teleurgesteld is over het verlies van zijn partij, maar dat hij niet van plan is op te stappen.

De CDU die nu een grote meerderheid bezit in de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, heeft verklaard geen "blokkadepolitiek" te zullen voeren.

De bondskanselier kreeg vier maanden geleden tijdens de landelijke verkiezingen nog het voordeel van de twijfel. Maar de kiezers hebben hem nu gestraft voor de belastingverhogingen, de slechte economische situatie van Duitsland en de hoge werkloosheid (bijna 4,5 miljoen).

Schröders stellige 'nee' tegen een oorlog in Irak brengt zijn positie als bondskanselier op dit moment overigens nog meer in gevaar dan de grote winst voor de CDU, menen politieke analisten in Duitsland.

Schröder heeft aangekondigd dat hij een eventuele tweede VN-resolutie die een aanval op Irak mogelijk maakt, niet zal steunen. Het zal moeilijk voor Schröder worden dat standpunt vol te houden als de VS deze week met bewijs komt dat aantoont dat Irak over massavernietigingswapens beschikt. De Bondskanselier zou internationaal geïsoleerd kunnen raken, zeker als Frankrijk, dat tot nu toe ook tegen een oorlog is, een VN-mandaat wel steunt.

Schröder kan het echter niet meer maken tegenover zijn achterban om op zijn belofte terug te komen. Hierdoor zou Schröder zelfs in de situatie terecht kunnen komen dat hij geen andere keuze meer heeft dan af te treden.