Europa vraagt vrijlating Nederlander

ronhui had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De EU roept de ontvoerders van de Nederlandse hulpverlener Arjan Erkel op hem zo snel mogelijk vrij te laten. Erkel was leidinggevende van een Zwitserse groep van Artsen zonder Grenzen, en werd in augustus door rebellen ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan.

Sinds zijn ontvoering is er niets meer van Erkel vernomen. Al eerder werd de EU door Nederland gevraagd om druk uit te oefenen op de Russische autoriteiten, zodat deze de zaak blijven aankaarten in hun contacten met de plaatselijke rebellengroeperingen. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vroeg zijn Europese collega's daar vorige week tijdens overleg in Brussel opnieuw om.

De EU heeft daar nu op geantwoord via een officiële verklaring, die ook wordt ondersteund door de kandidaat-lidstaten van de unie. Al eerder werd door de Europese Unie een verklaring uitgegeven, waarin werd opgeroepen Erkel vrij te laten. Inmiddels is door de rebellen wel een andere hulpverleenster vrijgelaten. De maandag uitgegeven verklaring komt aan de vooravond van een officieel bezoek van De Hoop Scheffer aan Moskou. Dat vindt plaats in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).