Ongevraagde sms'jes hard aangepakt

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondernemingen die ongevraagde sms'jes sturen worden voortaan zonder pardon door Belbedrijven afgesloten. Iedereen krijgt wel eens een ongevraagd sms'je, waar je soms nog voor moet betalen ook.

KPN Mobile volgt Vodafone op, die sluit ondernemingen die ongevraagde sms'jes sturen al af. De KPN volgt dit voorbeeld omdat er steeds meer klachten van klanten kwamen over de berichtjes. Vanaf februari krijgen de ongewenste sms-ers eerst een waarschuwing, daarna volgt afsluiting als de onderneming weer in overtreding is.

Een gedragslijn voor aanbieders wordt gehanteerd om misbruik te voorkomen van de ondernemingen die bijvoorbeeld voetbaluitslagen, dating services of horoscopen proberen te slijten aan mobiele bellers. Dit wordt dan gedaan door een, ongevraagd, sms'je te sturen met reclame. Bij die sms'jes moet verplicht het tarief vermeld worden en de optie zijn om de service weer te beëindigen.

Volgens de KPN houden de meeste bedrijven zich hieraan, uitzonderingen bezorgen mobiele bellers wel veel overlast. Ook komt het voor dat mensen reclame berichten ontvangen die geld kosten om te ontvangen, dit is verboden aldus de woordvoerder van de KPN. Als een onderneming een waarschuwing krijgt dan volgt een periode om de zaken op orde te krijgen voor de onderneming, wanneer dit niet gebeurt dan volgt afsluiting van het netwerk tot het wel de zaken op orde heeft.