FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 oktober 2002

Vijf lichtgewonden bij ontploffing TU Eindhoven

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ontploffing op de Technische Universiteit in Eindhoven zijn gistermiddag vijf gewonden gevallen. In een laboratorium voor polymeren-chemie kwam met een harde knal een substantie in een glazen reageerbuisje tot ontploffing. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

Bij de man die de proef met peroxide en water uitvoerde zijn in het ziekenhuis glassplinters uit het gezicht verwijderd. Doordat hij een veiligheidsbril droeg is er geen glas in zijn ogen gekomen. De vier andere mensen werden in het ziekenhuis aan een gehoortest onderworpen.

Meteen na de ontploffing rukten de brandweer van de universiteit, bedrijfshulpverleners, politie en ambulance uit naar de faculteit, zoals standaard na een dergelijke gebeurtenis. Zij hadden echter niet veel te doen.

Volgens een woordvoerder van de universiteit ging het om een standaardexperiment. De oorzaak van de ontploffing zal nog worden onderzocht.

Bankier steelt geld van Schumacher

Een in Monaco werkzame Britse bankier legt zichzelf al een tijd in de watten met het geld van welgestelde cliënten waaronder Michael Schumacher.

De Britse Stephen Troth was enigzins geinspireerd door de rijkdom en weelde om zich heen en heeft na jaren hard werken besloten zichzelf ook een luxueus leven aan te meten met het geld van de cliënten van de bank.

Opvallend is dat geen van de cliënten was opgevallen dat er onrechtmatig geld van hun rekening werd afgeschreven, ook Schumacher heeft de gehele tijd niets in de gaten gehad. In totaal wist Troth een bedrag van maar liefst 20 miljoen Euro achterover te drukken. De fraude werd pas ontdekt na een interne studie van de HSBC bank.

Duitsers liegen over orgasme

rolfvp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een enquete in Duitsland in opdracht van het vrouwenblad Marie Claire blijkt dat slechts 20 procent van de vrouwen en 41 procent van de mannen nog nooit een orgasme gefaked hebben. Tevens denkt 50 procent van de vrouwen en één op de drie mannen dat alle vrouwen van tijd tot tijd een orgasme faken.

In een andere enquete in opdracht van het tijdschrift Elle kwam aan het licht dat een derde van de Duitse vrouwen denken dat mannen in bed 'soft' doen om bij de partner te scoren, terwijl ze eigenijk primair geïnteresseerd zijn in een vluggertje.
Tevens gaf de helft van de mannen toe in gedachten veel heviger seks te hebben dan in de realiteit. 68 procent van de vrouwen vermoedde dat al.

Meningsverschil omtrent opwarmingseffect vliegtuigen

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Britse wetenschappers kunnen straalvliegtuigen het milieu met de helft minder belasten als ze wat lager gaan vliegen, zo meldt het wetenschappelijk magazine New Scientist.

Een Belgische wetenschapper echter heeft bedenkingen daarbij. Robert Noland en collega's van het Londoner Imperial College zeggen dat de condensstrepen van straalvliegtuigen evenveel tot klimaatverandering bijdragen als de CO2 die de motoren uitstoten. Met name weerkaatst de tot ijsdeeltjes bevroren waterdamp de van de aardbodem uitgestraalde warmte en draagt dit zo bij tot het broeikaseffect.

Doordat condensstrepen kilometers breed kunnen uitspreiden en duizenden kilometers lang zijn zou dit hetzelfde effect hebben als hoogvliegende straalvliegtuigen. Noland en co zeggen dat condensstrepen helemaal te vermijden zijn indien straalvliegtuigen slechts op 7,3 tot 9,5 km hoogte in plaats van tien km hoogte zouden vliegen. Het brandstofverbruik zou tengevolge van de hogere luchtweerstand slechts met vier procent stijgen.

Taxichauffeur dood gevonden in z'n taxi

YoGi_Berra had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rond kwart voor negen vanmorgen werd een man dood aangetroffen in een taxi, die geparkeerd stond aan het Hengstenpad aan de rand van natuurgebied De Donkere Duinen aan de buitenkant van Den Helder. De man bleek de chauffeur te zijn van de taxi waarin hij zich bevond.

De Helderse politie gaat er vanuit dat de man is vermoord, en is momenteel bezig met een groot onderzoek waarbij een helikopter en speurhonden worden ingezet.

Gegevens omtrent de identiteit van het slachtoffer zijn nog niet bekend gemaakt, omdat de familie van de chauffeur nog moet worden ingelicht.

Politiewoordvoerder Kees Takken zegt dat rechercheurs die eigenlijk vrij waren ingezet zijn, en rechercheurs die op cursus waren zijn teruggeroepen. Een speciaal rechercheteam gaat het onderzoek doen.

Wijnschenk uit de LPF gezet

De tot gisterochtend als fractieleider van de LPF actieve Harry Wijnschenk, is per onmiddelijke ingang uit de fractie van Lijst Pim Fortuyn gezet. De fractie van de LPF nam vanavond met 17 tegen 2 een motie aan waarin om zijn vertrek werd gevraagd.

Verder heeft de LPF fractie aan Wijnschenk gevraagd om zijn zetel ter beschikking te stellen. Ook heeft ze het partijbestuur gevraagd hem als LPF-lid te schrappen.

Vanavond was al duidelijk dat de LPF van Wijnschenk af wilde.


Reden voor zijn verwijdering zijn ondermeer:

- Harry Wijnschenk heeft zonder overleg met de fractie dhr. Heinsbroek als partijleider naar voren geschoven.

- Harry Wijnschenk heeft publiekelijk uitlatingen gedaan t.a.v. partijvoorzitter Ed Maas, waardoor dhr. Maas zich ernstig geschoffeerd heeft gevoeld.

- dat Harry Wijnschenk tegen de heer Verhagen, fractievoorzitter van het CDA, heeft gezegd: "ik geef leiding aan een fractie met gajes".


Het radio 1 Journaal wist beslag te leggen op de motie, en de NOS heeft die op internet on-line gezet.


Harry Wijnschenk. Exit

Verdachte auto was ''vredesactie''

De verdachte auto waaruit tikkende geluiden kwamen, bij het Hilversumse Media Park, blijkt een vredesactie van een onbekende actievoerder te zijn.

In de loop van de dag meldde zich telefonisch een man uit Den Haag die zei het voertuig te hebben neergezet als geweldloos protest tegen de verloedering van de maatschappij en de politiek zonder draadkracht. Hij benadrukte dat er geen bom in de auto zat. De man beweert nog 60 van dergelijke auto's te hebben.

De Hilversumse politie onderzocht urenlang het voertuig op explosieven, maar trof niets aan. De omgeving werd afgezet, en ook het treinverkeer werd stilgelegd. Inmiddels is het gebied weer vrijgegeven.

VVD: Verkiezingen in januari

De verkiezingen zouden pas in januari moeten plaatsvinden, dat is de mening van de VVD. Op deze manier wil de VVD nieuwe partijen de kans geven zich beter voor te bereiden. Maar ook de liberalen zelf hebben meer tijd nodig om "zich te vernieuwen", ondermeer door meer jonge mensen en vrouwen op de kandidatenlijst te plaatsen.

Het VVD standpunt dat de verkiezingen pas in januari moeten worden gehouden is nogal opvallend te noemen. Gisteren pleitte VVD-leider Zalm nog voor verkiezingen vóór de kerst, bij voorkeur op 11 of 18 december.

De VVD zou de extra tijd ook willen gebruiken om het verkiezingsprogramma te herzien. Het gaat dan met name om de financiele paragraaf, die inmiddels achterhaald is.

Claudio en PSV uit elkaar

Psv en Claudio gaan per direct uit elkaar. Het contract tussen beiden dat nog tot het eidne van het seizoen liep, is ontbonden. De 23-jarige aanvaller speelde slechts zeventien wedstrijden voor het eerste elftal in zijn 6 jaar die hij bij PSV doorbracht.
De Braziliaan werd al meerdere malen uitgehuurd door PSV. Hij spee;de tweemaal voor Vitoria Bahia en verder bij Botafogo en die voorjaar bij Fortuna Sittard. Even leek het erop dat hij dit jaar aan het Zwitserse FC Luntern zou worden verhuurd, maar deze deal ketste af omdat Claudio geen werkvergunning kon krijgen.

Condoom voor langere seks groot succes

Een speciaal condoom die garant staat voor langere seks heeft alle verkooprecords van fabrikant Durex gebroken. Van het Performa-condoom zijn de afgelopen drie maanden via internet 18.000 stuks verkocht, waarmee het product de andere types met vijf tegen één voorbij schiet.

Het nieuwe condoom, dat een mild verdovingsmiddel bevat, maakt het topje van de penis minder gevoelig, waardoor mannen minder snel klaarkomen. "Als de interesse via het internet een goed meetinstrument is, dan zal dit de manier waarop mensen over condooms denken veranderen," aldus een een medewerker van Durex.

van Hooijdonk uit roulatie

Feyenoord spits Pierre van Hooijdonk is een maand uit de roulatie. Volgens een röntgenfoto heeft van Hooijdonk een scheurtje in zijn rechterenkel opgelopen.

De spits kreeg na het duel van Ajax al last van zijn enkel, maar aangezien er op een eerdere foto niets te zien was ging hij gewoon mee met het Nederlands elftal. Omdat hij last bleef houden is er donderdag nog een foto gemaakt.

Misdaad rond AZC's lager dan verwacht

In en rond asielzoekerscentra (AZC's) is veel minder misdaad dan gedacht. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek naar de situatie bij Groningse AZC's. De criminaliteit is ook minder ''zwaar'' dan verwacht.

Het beeld dat ontstond uit het rapport 'Asielzoekers crimineler?' van de Groningse politie, dat in juli openbaar werd, moet worden bijgesteld menen de onderzoekers.

In het rapport 'Asielzoekers crimineler?' stond dat asielzoekers vijf maal vaker bij criminele activiteiten betrokken zijn. Maar de nieuwe onderzoekers menen dat je asielzoekers niet kunt vergelijken met de gemiddelde Groninger. Tevens blijken slachtoffers van asielzoekers vaker dan andere slachtoffers aangifte te doen.

Brabantse billenknijper opgepakt

Geron had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Noord-Brabant heeft de politie een 19-jarige jongeman uit Etten-Leur opgepakt. De man zou zeker vijftien aanrandingen vanaf zijn brommer hebben gepleegd.

Rijdend door Breda, Made, Etten-Leur, Geertruidenberg en Wagenberg reed hij op z'n brommer langs vrouwen en kneep hen in de billen.

De verdachte heeft inmiddels diverse zaken bekend, ook billenknijp-acties waarvan geen aangifte was gedaan.

Paul de Leeuw daagt NCRV voor de rechter

rolfvp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Paul de Leeuw gaat een kort geding beginnen tegen de NCRV. Hij wil in het bezit komen van de band van het programma dat de omroep afgelopen vrijdag weigerde uit te zenden.

De Leeuw wil de band kunnen vertonen, zodat hij aan het publiek kan laten zien dat de uitzending wel door de beugel kon. De NCRV wilde het programma niet uitzenden omdat het ongepast zou zijn het programma, waarin de dood van prins Claus centraal stond, op dat moment op de buis te brengen.

Volgens de advocaat van De Leeuw heeft de NCRV iedere openbaarmaking uitdrukkelijk verboden. Zelfs aan vertoning binnen de kring van NCRV-medewerkers wil de omroepleiding geen gehoor geven. Het is nog onduidelijk wanneer het geding dient.

LPF: ''Nawijn als leider, Wijnschenk weg''

LPF-Fractieleider Mat Herben wil Hilbrand Nawijn (minister van Vreemdelingenbeleid & Integratie) als lijsttrekker van de LPF. Gisteren schoof Herben nog Herman Heinsbroek naar voren, maar volgens Herben wil die een eigen partij beginnen. Minister Nawijn wil twee weken over het verzoek nadenken.

Ondertussen wil de LPF-fractie voormalig fractievoorzitter Harry Wijnschenk uit de fractie zetten. De fractie is boos op hem omdat hij zonder overleg Herman Heinsbroek naar voren schoof als partijleider. Ook wordt zijn optreden van gisteren, toen gepoogd werd het kabinet te redden, als storend ervaren.

BB Ting in de WW?

Een bezoeker van deze pagina, Jeanine, kwam bij het Arbeidsburo zomaar Ting tegen!
Als dat Ting niet is!
Zij vertelde in het BB huis al eens dat zij wel eens van straat is geplukt voor het een en ander, en dit is blijkbaar 1 van die dingen. De titel van de brochure 'WW uitkering tijdens uw vakantie" doet meteen de vraag rijzen of de BB bewoners, waaronder Ting, momenteel wellicht een dergelijke uitkering ontvangen. Veel van hen hebben tenslotte hun baan op moeten zeggen om aan BB deel te nemen.

Uitgezette Bulgaarse hoeren alweer terug

konniekipke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veel illegale Oost-Europese prostituees zijn alweer teruggekeerd naar de tippelzone aan de Theemsweg te Amsterdam. Amper drie weken na de uitzetting van Bulgaarse criminelen en van illegale prostituees, is alles weer bij het oude.

De gemeente Amsterdam wil de illegale prostitutie, naast eenmalige acties, structureel aanpakken. De politie moet ondermeer de bevoegdheid krijgen om iedereen op de tippelzone op hun papieren te kunnen controleren.

Heinsbroek: Bomhoff's belletje oorzaak ruzie

Superbossy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De aftredend minister Nawijn (LPF) kwam vandaag naar buiten met de mededeling dat zijn (ex)collegae Heinsbroek en Bomhoff al sinds de eerste dag met elkaar in conflict zijn. Een belletje, waarmee Bomhoff zijn collega's tot de orde probeerde te roepen, bleek de spreekwoordelijke druppel.

Nog voordat Bomhoff en Heinsbroek aan de macht kwamen zei de laatste al op het Radio 1 journaal dat hij Bomhoff ongeschikt achtte als vice-premier omdat die over te weinig ervaring in het runnen van grote organisaties zou beschikken.

"Discussies binnen de LPF werden vaak vroegtijdig afgekapt", aldus Heinsbroek. "Bomhoff ging heel hard in zijn handen klappen om ministers tot de orde te roepen tijdens een ministerraad. Daarna kwam hij zelfs met één of ander belletje. Op een geven moment wilde ik Bomhoff met zijn belletje het raam uit gooien".

Licht alcoholgebruik bij zwangerschap slecht

Wildehaar en B.R.A.I.N.A.C. hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer een zwangere vrouw tijdens het begin van de zwangerschap alcohol drinkt, heeft dat effect op de groei van haar kind. Op 14-jarige leeftijd zijn die kleiner en lichter dan kinderen van moeders die geen druppel hebben gedronken tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Pittsburgh in de Verenigde Staten.

Het onderzoek, dat in 1982 begon en waarbij 565 kinderen werden onderzocht, wees uit dat zelfs licht alcoholgebruik door de zwangere vrouw (ongeveer 1,5 glas alcohol per week) na jaren nog effect heeft op het kind.

Kinderen van vrouwen die in de eerste drie maanden van de zwangerschap licht dronken, wegen ongeveer 1,35 kilo minder dan kinderen van vrouwen die niet dronken. Kinderen van vrouwen die veel dronken wegen tot twee kilo minder.

Speciale winkel om aanslag te overleven

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds donderdag is er in New York (vlakbij Ground Zero) een winkel geopend waar de terreurbewuste Amerikaan survival-artikelen kan aanschaffen tegen aanslagen.

Safer America, zoals de winkel heeft, beschikt over een groot assortiment gasmaskers, kaliumjodidepillen, parachutes, en nog meer artikelen die noodzakelijk zouden zijn om een terreuraanslag te kunnen overleven. Binnen liggen overlevingspakketten uitgestald die variëren in prijs van omgerekend ongeveer 60 tot 300 euro. Een parachute is verkrijgbaar vanaf 850 euro.

Volgens mede-eigenaar Frederic Samama voelt een mens zich beter wanneer de nodige maatregelen tegen terreuraanslagen getroffen zijn. Het in huis halen van de survival-artikelen is eigenlijk hetzelfde als het aanschaffen van een brandblusser, meent hij.

Bovendien zijn de tijden nu eenmaal veranderd. "Vroeger ging het om paranoia en nu gaat het om goede zelfbescherming", stelt Samama. "Bij paranoia verbeeld je je de dreiging, helaas is de dreiging nu werkelijkheid."

Zoon Rod Stewart zit al een tijdje in de nor

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zoon van popster Rod Stewart was al eerder opgepakt wegens het gebruik van drugs. Sean (22) Stewart zit in een gevangenis in Los Angeles, waar zijn vader hem gisteren kwam bezoeken.

Zoon Stewart heeft al een derde van zijn straf erop zitten. Moeder Penny Stewart vertelt: "Sean krijgt veel steun van zijn ouders. Het is toch zwaar voor ouders in zo'n situatie". Sean hoeft zich dus geen zorgen te maken dat zijn familie niet achter hem blijft staan.

'In Friesland woonachtige allochtonen verplicht op Friese les'

ringelding had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Vereniging voor Fries Onderwijs moeten in de provincie Friesland woonachtige allochtonen verplicht op Friese les. De reden hiervoor is volgens een woordvoerder het bewijs dat wanneer men Fries kan verstaan, men makkelijker en sneller integreerd.

De FFU vindt het vreemd dat allochtonen wel verplicht een inburgeringscursus moeten volgen, maar dat de tweede rijkstaal daar niet in voorkomt. De FFU vindt dat de cursus Fries in Friesland onderdeel moet worden van de cursus. "We hopen dat de provincie nu stappen onderneemt", zegt Dijkstra.

Meisje aangeklaagd wegens in penis bijten

Een 19 jarig meisje die er van beschuldigd wordt de broek van een man naar beneden getrokken te hebben, en in zijn penis gebeten te hebben, is gisteren aangeklaagd bij de rechtbank.

Het incident zou gebeurd zijn bij Mr. Keillor in de hoofdstraat van hun stad, Dunbar in East-Lothian.

Het meisje, Sheryl Davidson ontkende bij Haddington Sheriff Court dat ze hem in het gezicht en in de polsen gebeten heeft, tegen zijn hoofd gestompt heeft en in zijn penis gebeten zou hebben.

Lancering Russische raket succesvol

Rusland heeft vandaag succesvol een Proton raket gelanceerd met een satelliet die een astrofysisch laboratorium bevat om gamma straling te detecteren, en zwarte gaten te bestuderen.

Twee dagen geleden mislukte een Russische lancering toen een raket met een communicatiesatelliet ontplofte bij het Plesetsk lanceerplatform in Noord Rusland. Stukken van de raket vielen toen terug op de grond, waarbij één soldaat omkwam en acht andere mensen gewond raakten.

De gebruikte Soyuz boosters, ontworpen in 1957 hebben 28 keer gefaald bij bijna duizend lanceringen.

Lowlands naar gunstiger weekeinde

Het driedaagse popfestival Lowlands zal volgend jaar in het laatste weekeinde van augustus plaatsvinden, 29, 30 en 31 augustus.

Reden voor de verschuiving is volgens organisator Mojo de concurrentie met andere grote festivals zoals die in de Engelse plaatsen Reading en Leeds. Ook het Pukkelpopfestival in België werd dit jaar nog op dezelfde datum als Lowlands gehouden.

Door de gelijktijdigheid van de festivals konden dit jaar enkele grote acts niet worden gecontracteerd. ''Tegen bedragen die festivals zoals Leeds bieden, kunnen wij niet op'', aldus Mojo.

Met de verschuiving wordt de kritiek van pers en publiek op de programmering van afgelopen editie onderkend. ''Het is vervelend als je interessante bands mist. Dat moet je durven toegeven.''

Faillissement voor DMSA aangevraagd

Slakkie had ons via IRC het volgende te melden:

Het faillissement voor direct marketingorganisatie DMSA is aangevraagd. Woordvoerster Keune van de DMSA heeft dit bevestigd. De bewindvoerder zag na een boekenonderzoek geen mogelijkheid meer tot een doorstart van de organisatie in zijn huidige vorm. De schulden bij de branchevereniging waren te hoog opgelopen om nog weggewerkt te kunnen worden. Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe brancheorganisatie.

De genadeklap voor de brancheorganisatie waren de DMSA Marketingdagen in Groningen. Er was gerekend op een positieve omzet van 200.000 euro, maar uiteindelijk zorgde het evenement voor een verlies van 370.000 euro.

Twee weken geleden vroeg de DMSA nog uitstel van betaling aan. Directeur Benjamens verwachtte externe financiering te kunnen krijgen om zo zijn bedrijf draaiende te houden. Hij zei toen: 'Als we niets hadden gedaan waren we op een faillissement afgestevend.' Uiteindelijk is dat failissement er dus toch gekomen. Benjamens was niet bereikbaar voor commentaar.

Vandaag zijn de vertegenwoordigers van de verschillende zogeheten councils, die zich richten op specifieke vakgebieden bij de direct marketing, bij elkaar om een nieuwe branchevereniging op te zetten. Men streeft naar een 'federatief model' waarbij een kleine organisatie centraal enkele satellietverenigingen bijstaat.

Het is niet duidelijk in hoeverre de leden van de DMSA deel willen nemen aan de nieuwe organisatie. De leden van de 'oude' DMSA hebben er mede toe bijgedragen dat hun branchevertegenwoordiger failliet is. Uit een eerder interview met Rob Benjamens bleek dat de post 'dubieuze debiteuren' behoorlijk was opgelopen.

De nieuw op te richten branchevereniging wordt mede gefinancierd door SNT, TPG Post en Wegener Direct Marketing. Het faillissement van de huidige DMSA wordt op 30 oktober uitgesproken.

Dieselauto moet weg uit binnensteden

Oszy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dieselauto's moeten uit de binnenstad geweerd worden, aldus de twaalf provinciale milieufederaties en de Stichting Natuur en Mileu. Wegverkeer en met name dieselauto's zijn de grootste veroorzakers van fijn stof vervuiling. Deze vorm van luchtvervuiling is bedreigend voor de volksgezondheid. Dit blijkt uit het rapport dat de milieugroepen donderdag hebben uitgebracht.

Fijn stof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes stof zoals roet, metaal en rubber. De huidige uitstoot veroorzaakt jaarlijks duizenden extra ziekenhuisopnames en vervroegde sterfte, aldus de milieuclubs.

Naast verwijdering van de dieselauto's zijn ook verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen en technische maatregelen bij industriële stookinstallaties oplossingen welke de fijn stof vervuiling kunnen terugdringen.

Explosievenonderzoek op Media Park in Hilversum

Skinkie, DevNull, sHaRkS, Xriz, broodtrommel, Peter en Annelies de Jong hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De hoofdingang van het Media Park in Hilversum is afgesloten omdat er een verdacht voertuig binnen enkele meters van de hoofdingang staat geparkeerd. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst onderzoeken de auto, waaruit een tikkend geluid klinkt.

De toegangsweg naar het bedrijventerrein is afgesloten en brandweer en ambulance-medewerkers staan paraat. Het treinverkeer (Hilversum-Naarden/Bussum) is stilgelegd. Werknemers en bezoekers kunnen via de achteringang het park op. Volgens het NOB is er geen reden het terrein te ontruimen.

Volgens getuigen staat de bewuste auto al enige dagen geparkeerd.

Sherlock Holmes postuum erelid

Max / SilkTie vertaalde voor ons het volgende bericht:

Honderd jaar na zijn wederopstanding om de zaak 'The Hounds of the Baskervilles' op te lossen, krijgt superspeurder Sherlock Holmes postuum het ere-lidmaatschap aangeboden van het Koninklijk Genootschap van Scheikundigen in Groot-Brittanië. Er wordt zelfs een zilveren munt geslagen voor dit fictieve karakter.

Normaliter is deze eer weggelegd voor Nobelprijs-winnaars en andere uitmuntende wetenschappers. Maar deze keer lijkt het Genootschap een signaal af te geven. "We rekken de grenzen een beetje op, om tegen de wereld te zeggen: Kijk, hier is een man die geheel belangeloos slechte mensen opspoorde voor het algemene goed, gebruik makend van wetenschap, moed en kristalhelder denken om zijn doelen te bereiken," aldus Dr David Giachardi, algemeen secretaris van het Genootschap.

Somalische pasjesbende kreeg hulp van bank

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politie en de Postbank vermoeden dat de Somalische pasjesbende een of meer handlangers heeft gehad vanuit de Postbank. Door middel van een tip wisten de bendeleden precies op welk moment onderhoud werd gepleegd aan het computersysteem dat het geldverkeer bestuurt.

De Somalische pinpasbende die maandagnacht actief is geweest in Zuidwest-Nederland, heeft waarschijnlijk alleen gebruik gemaakt van eigen giromaatpassen. Dat stelt een woordvoerster van de gedupeerde Postbank.

Met de passen, waarvan sommige als gestolen waren opgegeven, hebben de verdachten in korte tijd hun eigen rekeningen geplunderd. Sommigen kochten voor duizenden euro's sigaretten en telefoonkaarten terwijl ze geen cent op de bank hadden. Ze staan nu diep in het rood. Politie en bank vermoeden dat de mannen niet de intentie hadden ooit terug te betalen. De Postbank vreest eerder dat diverse verdachten rekeningen onder valse naam hadden geopend in de hoop voorgoed onvindbaar te blijven.

In één geval werd maandag in Zuidoost-Brabant door een verdachte zelfs tot tien keer toe met een ongedekte bankpas betaald. In deze regio werden zeker bij drie, maar zeer waarschijnlijk meer benzinestations langs de A67 frauduleuze betalingen verricht.

Omdat de systeemcontrole alleen uitvalt tijdens de onderhoudswerkzaamheden, vermoeden de Postbank en de politie dat de daders medewerking hebben gehad van tenminste één bankemployé, die hen heeft getipt over het moment van de onderhoudswerkzaamheden. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan. De politie is druk bezig met het verhoor van 23 verdachten die maandagnacht zijn aangehouden. De Postbank laat ook onderzoek doen naar mogelijkheden om deze vorm van fraude in de toekomst te voorkomen.

Volgens een woordvoerster van de Rabobank is het met een geblokkeerde pinpas van de Rabobank onmogelijk om geld op te nemen. 'Mocht het computersysteem van onze bank uitvallen, dan wordt de verificatie van pinpasjes automatisch overgenomen door Interpay.' ABN Amro gaf geen commentaar.

Racistische uitlatingen kunnen worden afgestraft met een ban

Grensrechters tegen kunstzinnig grasmaai

De Italiaanse voetbalbond heeft op aandringen van grensrechters een verzoek ingediend bij de UEFA om het kunstzinnig maaien van voetbalvelden te verbieden.

Alle velden zouden loodrechte maailijnen moeten hebben. Op deze manier kunnen grensrechters beter beoordelen of er sprake is van een buitenspelsituatie. De horizontale lijnen zouden helpen om de denkbeeldige laatste lijn van de verdediging in de gaten te houden.

''Bij circulair maaien is niemand gebaat'', vindt Gennaro Mazzei, vertegenwoordiger van de grensrechters. ''Een goed gemaaid veld biedt juist referentiepunten om goed te kunnen oordelen of het buitenspel is of niet.''

Wetenschappers ontwikkelen traanvrije ui

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ui die bij het doorsnijden in de keuken geen tranenvloed veroorzaakt, kan er mogelijk morgen al zijn. Japanse wetenschappers hebben het geheim ontrafeld van de moleculen die de traanklieren te lijf gaan. In de toekomst kunnen er aldus "traanvrije" uien komen.

Een team wetenschappers van de House Foods Corp in Chiba hebben ontdekt dat een enzyme, dat zij "tranenfactor" hebben gedoopt, de schuldige voor de tranenstroom is. De molecuul speelt geen enkele rol in de smaak van de groente die van een andere moleculen komt.

De vorsers spreken de hoop uit dat via genetische ingrepen in de toekomst een "superui" het levenslicht kan zien. Het ding zou zijn smaak en voedingswaarde behouden zonder dat het echter tot waterlanders leidt.

Kramnik krijgt les van computer

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Herhaalde onzorgvuldigheid door wereldkampioen schaken, Kramnik, heeft ervoor gezorgd dat er weer spanning is gekomen in zijn tweekamp tegen schaakprogramma Fritz.

Na een enorme blunder op zondag, verbaasde hij gisteren alle aanwezigen in Bahrain door in een redelijk rustige stelling frontaal de (mat-)aanval op te zoeken d.m.v. een stukoffer.

Maar liefst 42 minuten bedenktijd had de wereldkampioen schaken genomen, waarbij hij waarschijnlijk enkele honderden stellingen zorgvuldig had bekeken. Slechts zeven zetten later zag ook hij in dat de 3 miljoen stellingen per seconde van schaakprogramma Fritz korte metten had gemaakt met deze analyse.

Het programma vond vrij eenvoudig de enige niet-verliesgevende variant, die ook nog eens winstgevend bleek.

De partij liep als volgt:
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 b6 4.g3 Ba6 5.b3 Bb4+ 6.Bd2 Be7 7.Bg2 c6 8.Bc3 d5 9.Ne5 Nfd7 10.Nxd7 Nxd7 11.Nd2 0-0 12.0-0 Rc8 13.a4 Bf6 14.e4 c5 15.exd5 cxd4 16.Bb4 Re8 17.Ne4 exd5 18.Nd6 dxc4 19.Nxf7!? Kxf7 20.Bd5+ Kg6 21.Qg4+ Bg5 22.Be4+ Rxe4 23.Qxe4+ Kh6 24.h4 Bf6 25.Bd2+ g5 26.hxg5+ Bxg5 27.Qh4+ [27.Qe6+ Nf6 28.f4 Bh4!!] 27...Kg6 28.Qe4+ Kg7 29.Bxg5 Qxg5 30.Rfe1 cxb3 31.Qxd4+ Nf6 32.a5 Qd5 33.Qxd5 Nxd5 34.axb6 axb6 0-1 [35.Rxa6? b2]

Kramnik gaf aan het stukoffer niet te hebben kunnen weerstaan, en afgezien van het resultaat, tevreden terug te kijken op deze partij.

Na 2.5-0.5 te hebben voorgestaan is de stand nu gekomen op: 3-3.

Wachtgeld LPF kost Nederlandse staat miljoenen

DetectedDestiny had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nu het kabinet Balkenende is gevallen hebben alle kamerleden, ministers en staatssecretarissen die daarvan onderdeel waren recht op een wachtgelduitkering. Deze bedraagt 80% van het loon in het eerste jaar, en 70% in de daaropvolgende jaren. De minimale duur van de wachtgeldregeling is 2 jaar.

Een minister verdient nu bruto 9123, een staatssecretaris 8558, en een kamerlid 6435 euro per maand.

Aangezien de LPF 4 ministers, 5 staatssecretarissen en 26 kamerleden telde komen wij op een totaalbedrag van 4.922.128,- aan wachtgeld dat door de LPF-leden kan worden opgevraagd.

Hierbij is het wachtgeld van minister Heinsbroek niet meegerekend, omdat deze al te kennen heeft gegeven geen gebruik van de regeling te willen maken. Wel is het wachtgeld voor de ontslagen staatssecretaris Philomena Bijlhout erbij opgeteld.

Microsoft beta test site gehackt

CyberRat had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een warez-group met de naam iNFLUNCE (of iNFLUENCE) hebben de security servers van BetaPlace van Microsoft gehackt en de hele database met accounts gestolen.

De site bevat alle testversies van Windows inclusief toekomstige te gebruiken code. De hackers hebben geen sourcecode kunnen stelen maar wel wat "buggy" software.

De beta-testers ontvingen het volgende bericht van Microsoft:

Dear Microsoft Beta Tester,

We are contacting you as it has been brought to our attention that your password may have been compromised. As a precaution, your password has been changed and is listed below.

Upon receipt of this mail you will need to use your new password to regain access to www.betaplace.com and any private newsgroups you currently have access to. If you use .NET Passport to access BetaPlace you may need to reset your Passport account.

Please remember, your password is case sensitive and will need to be entered exactly as shown below.
BetaID: *
Password: *

We apologize for this inconvenience and appreciate your continued interest in testing Microsoft products.

Baby met twee hoofden geboren

Wildehaar en Youssef hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 14-jarig meisje uit het zuidoosten van Brazilië heeft dinsdag het leven geschonken aan een baby met twee hoofden. Het kind, een jongetje, heeft ook twee ruggengraten en twee slokdarmen. Artsen zeiden dat de baby, die door middel van de keizersnee ter wereld kwam en bij de geboorte zeven pond woog, gezond is.

Volgens José Sabino de Oliveira, kinderarts in het ziekenhuis in Belo Horizonte waar moeder en kind verblijven, is er feitelijk waarschijnlijk sprake van een Siamese tweeling.

Windhoos brengt grote schade

leviathanfd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kort maar hevig noodweer heeft rond 17.50 uur grote schade aangericht in Nuth en omgeving. De omvang van de schade is nog onbekend, maar loopt zeker in de tonnen.

Tijdens het noodweer deden zich felle rukwinden voor, waarbij daken van huizen, flats en andere gebouwen werden geblazen. Ook sneuvelden bomen en werden auto's vernield. Grote verankerde gft-containers werden door de wind een paar meter verplaatst. Het verkeer ondervond veel hinder van de harde wind. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Er zijn dermate veel huizen beschadigd, dat de gemeente Nuth opvang verzorgt. De mensen worden opgevangen in Sporthal Gitek. Er is een centraal informatienummer geopend: 045-5659100.

Reconstructie val kabinet Balkenende-I

Slechts 86 dagen hield het kabinet Balkenende-I het uit. In dit dossier wordt een duidelijk en overzichtelijk beeld geschetst van alle gebeurtenissen.

Introductie
De Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd in februari opgericht, nadat Pim Foruyn weg was gestuurd bij Leefbaar Nederland na uitspraken in de Volkskrant. Op 6 mei, negen dagen voor de verkiezingen, werd Pim Fortuyn vermoord. De verkiezingen gingen door en de LPF behaalde 26 zetels.

Er ontstond uiteindelijk een coalitie van CDA (43 zetels), LPF (26 zetels) en de VVD (23 zetels). Op 22 juli werd het nieuwe kabinet gepresenteerd. Er waren toen al conflicten binnen de LPF geweest (onenigheid over de macht in het LPF-bestuur).

Grensrechters tegen kunstzinnig grasmaai

rubbereend had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Italiaanse voetbalbond heeft op aandringen van grensrechters een verzoek ingediend bij de UEFA om het kunstzinnig maaien van voetbalvelden te verbieden.

Alle velden zouden loodrechte maailijnen moeten hebben. Op deze manier kunnen grensrechters beter beoordelen of er sprake is van een buitenspelsituatie. De horizontale lijnen zouden helpen om de denkbeeldige laatste lijn van de verdediging in de gaten te houden.

''Bij circulair maaien is niemand gebaat'', vindt Gennaro Mazzei, vertegenwoordiger van de grensrechters. ''Een goed gemaaid veld biedt juist referentiepunten om goed te kunnen oordelen of het buitenspel is of niet.''

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

Hersengroei veroorzaakt puberaal gedrag

Onderzoek uitgevoerd door een team neurologen aan de San Diego State University, US denken een verklaring te hebben gevonden voor het onaangepaste gedrag van puberende kinderen. Robert McGivern en zijn team hebben gevonden dat kinderen die de pubertijd bereiken, hun vermogen om emoties van andere mensen te herkennen drastisch vermindert. Dit vermogen keert niet terug naar normaal, totdat ze zo'n 18 jaar oud zijn.

McGivern denkt dat dit een mogelijke verklaring is waarom tieners het leven vaak oneerlijk vinden. Ze kunnen namelijk niet zo efficiënt sociale situaties inschatten als normale mensen. "Tijdens de pubertijd hebben sociale interacties een dominante invloed op hun gedrag. En juist op dat moment worden tieners overspoeld met een grote variëteit aan sociale situaties, terwijl hun hersenen aan het 'remodelleren' zijn. Daarom zijn pubers emotioneel in de war en vertonen vaak irritant gedrag", zegt McGivern.

Eerdere studies hebben aangetoond dat in de pubertijd een plotselinge toename plaatsvindt van bepaalde zenuwconnecties in de hersenen. Feitelijk gezien treedt er een enorme zenuwactiviteit op in de prefrontale cortex. "Dit speelt een belangrijke rol in het inschatten van sociale relaties en planning en controle van hun sociale gedrag", aldus McGivern.

In het onderzoek werden bijna 300 mensen tussen 10 en 22 jaar getest op prefrontale cortexactiviteit. Dit deden ze door gelaten en woorden, of een combinatie van de twee achter elkaar te laten zien. De onderzoekers vroegen om de emotie op het gelaat te beschrijven, zoals boos, blij, droevig of neutraal. De resultaten tonen aan dat de personen vanaf 11 tot 18 jaar 20% minder goed in het herkennen waren.

Internationale belangstelling voor kloosterprogramma NCRV

'Het nieuwe Klooster', het antwoord van de NCRV op het immens populaire Big Brother trekt internationaal veel aandacht. Lips, bedenker van het programma, presenteerde het plan vorige week op de mediabeurs Mipcom in Cannes.

Het programma zal 13 weken lang twaalf mensen van verschillende gezindten (wereldgodsdiensten) met de camera volgen. Het geheel vindt plaats in een oud klooster.

De internationale belangstelling komt ondermeer van een Australische producent. Deze wil het programma gaan uitzenden in Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. Een Duitse TV-producent had al eerder voorgesteld om het programma samen met de NCRV te ontwikkelen. Vanuit de VS is volgens Lips belangstelling getoond door een bekend filmregisseur.

Wanneer de financiëring rond is zal het programma volgend najaar op de Nederlandse buis te zien zijn. In de show moeten de kloosterlingen net als Big Brother opdrachten vervullen. De programmamaker denkt daarbij aan het ritueel slachten van een geit en een week vasten.

Indiërs gedood wegens villen van een koe

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Noord-India zijn vijf mensen gedood door een groep fundamentalistische hindoes omdat zij een koe levend zouden hebben gevild.

De vijf mannen hadden hun toevlucht gezocht in een politiebureau maar de weinige agenten waren niet opgewassen tegen de groep hindoes en moesten toezien hoe de vijf werden vermoord. Twee van de slachtoffers werden in brand gestoken.

Voor de hindoes is de koe een heilig dier. Al langere tijd strijden fundamentalistische hindoes voor een verbod op het slachten van koeien in India, waar 85% van de bevolking hindoe is.

Directeur betaalt losgeld voor boot

Privateer, Brutus2k en IceFire hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op zondag 6 oktober werd een VOC-modelschip ontvreemd uit de etalage van de Hema in Hoorn. Het schip behoorde toe aan het Westfriese Museum in Hoorn en had een waarde van 15.000 tot 20.000 euro.

De etalage van de Hema was geheel in VOC stijl stijl aangekleed wegens de oprichting van de compagnie 400 jaar geleden. De museumdirecteur R. Spruit wilde aangifte doen, maar de politie had geen tijd. ''Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan.''

Via berichten in de media loofde het museum een beloning van 500 euro uit en een levenslang gratis toegang tot het museum. De dader belde daarop het museum met de mededeling dat hij het schip in zijn bezit had en het wilde terug geven in ruil voor de beloning van 500 euro.

De museumdirecteur is met het geld naar een parkeerplaats in Hoorn gereden. Daar lag het schip in een droge greppel. Het geld heeft hij achtergelaten: ''Afspraak is afspraak'', aldus de directeur.

De dief heeft nog geen aanspraak gemaakt op de andere helft van de uitgeloofde beloning.

Internetenquête over uitbreiding EU

Gisteren heeft de Europese Unie een internetenquête gelanceerd over de uitbreiding van de EU. De deelnemers kunnen hun mening kenbaar maken over de mogelijke toetreding in 2004 van 10 kandidaatlanden waaronder Tsjechië, Polen, de Baltische Staten, Hongarije en Cyprus.

Verantwoordelijk voor de ontwikkeling zijn de Europese Commissie en het Europees Parlement. De deelnemer kan aan de hand van de opiniepeiling een oordeel geven over de mogelijke gevolgen van de uitbreiding. Hierbij kan men denken aan zaken zoals de werkloosheid, de interne besluitvorming en de internationale invloed van de EU.

De enquête is hier te vinden. De resultaten worden in november tijdens een speciale zitting van het Europees Parlement over de uitbreiding bekendgemaakt.

''Volledige naam verdachten in de krant''

Fester had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Dagblad van het Noorden gaat verdachten voortaan met hun volledige naam in de krant noemen. De krant is hiermee de eerste in Nederland die het taboe omtrent het volledig noemen van de namen van verdachten en/of daders doorbreekt. In Nederland is het tot nu toe een ''ongeschreven wet'' dat verdachten slechts met hun initialen worden aangeduid.

Hoofdredacteur G.J. Laan van de krant vindt dat de Nederlandse kranten eens moeten stoppen met die ''overdreven hypocrisie. Op radio, televisie, op internet en in kranten over de hele wereld wordt een verdachte als Volkert van der G. al bij zijn volledige naam genoemd. In alle andere beschaafde landen is het de normaalste zaak van de wereld.''

Zodra de vermeende moordenaar van Pim Fortuyn in een openbare rechtszitting verschijnt, zal de krant in de berichtgeving zijn volledige achternaam gebruiken.

Alleen grote misdrijven

De krant maakt wel een uitzondering voor kleine misdrijven in de regio. Het gaat alleen om grote, geruchtmakende rechtszaken of publieke persoonlijkheden. In principe wordt elk geval door de redactieraad apart bekeken.

In Nederland is het een gewoonte dat de media geen volledige namen publiceren. Wettelijk is het niet verboden. In het buitenland, bijvoorbeeld België, is het volledig noemen van de naam van een verdachte de normaalste zaak van de wereld. Bij grote zaken uit Nederland, die ook elders de pers halen, is via buitenlandse kranten dan ook simpel de volledige naam te achterhalen. Ook via internet.

LPF verklaart begroting controversieel

De fractie van de LPF zal morgen de rijksbegroting controversieel verklaren wegens de val van het kabinet. Wanneer de oppositie dit ook mocht doen dan is er geen meerderheid en zal de begroting vooralsnog niet behandeld worden door de Tweede Kamer en niet ingaan per 1 januari.

Het niet doorgaan van de begroting zal onder andere betekenen dat omstreden maatregelen zoals afschaffing van het spaarloon niet zullen plaatsvinden. Echter, ook de 'leuke dingen' zoals extra geld voor zorg en onderwijs zullen niet doorgaan. Wanneer de begroting controversieel verklaard wordt, zal het financieringstekort flink kunnen oplopen. Zonder goedkeuring zal het kabinet namelijk moeten werken met de begroting van dit jaar. Het CDA, VVD en het kabinet willen de begroting daarom snel behandelen.

De LPF is echter niet zo welwillend. Van As, financieël woordvoerder voor de fractie, zegt: ''We zullen ze krijgen, we laten ons niet piepelen.'' De LPF verwijt het CDA en VVD de afgelopen dagen een politiek spelletje te hebben gespeeld. Ze zouden gesuggeereerd hebben dat het kabinet nog te redden was door het vertrek van de ruziënde LPF-ministers Heinsbroek en Bomhoff, maar weigerden woensdag verder te gaan.

Mocht de begroting worden afgekeurd dan is de enige kans op een snelle behandeling wanneer het nieuwe kabinet gevormd wordt door het CDA en VVD. Zij zouden de klaarliggende begroting alsnog kunnen gebruiken.

Auto geflitst met 208 op teller

Henkmanz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisterochtend is op de N315 tussen Borculo en Ruurlo een automobist geflitst met een snelheid van 208 kilometer per uur. De radarwagen van de politie stond langs een weg waar men maar 80 kilometer per uur mag rijden.

Volgens E. Talboom van het Verkeershandhavingsteam Noord- en Oost Gelderland, zal de overtreder geen simpele bon krijgen. In overleg met justitie zal een passende straf worden gezocht.

De overschreiding van 128 kilometer is in het bijna tweejarig bestaan van het verkeershandhavingsteam een absoluut record.

Heinsbroek: Geen gebruik wachtgeldregeling

Ex-minister van Economische Zaken Heinsbroek heeft laten weten geen gebruik te willen maken van de wachtgeldregeling waar hij na zijn ontslag als minister recht op heeft. De voormalig minister liet dit weten in het programma Barend en Van Dorp op RTL4. "Ik doe het niet voor het pluche en ook niet voor het geld. Ik ga er geen gebruik van maken", aldus Heinsbroek.

Ook riep hij lotgenoot Eduard Bomhoff op hier geen gebruik van te maken. Beide hebben, zo merkte Heinsbroek op, een bedrijf en redden het wel zonder. Ieder Tweede Kamer-lid die ontslag neemt, heeft recht op een maandelijkse bruto uitkering van 7.000 euro.

Autodieven brengen 'gestolen' hond thuis

Drie autodieven hebben gisteren berouw gekregen over een deel van de buit. De mannen stalen de auto, waar het hondje van de 46-jarige eigenaar nog in zat. Diezelfde avond werd niet de auto, maar het hondje wel teruggebracht. Het hondje werd voor de deur van het woonhuis van het slachtoffer teruggebracht.

De man werd op dezelfde dag van zijn auto beroofd, toen de verdachten met een andere auto tegen het slachtoffer aanbotste. Terwijl de 'schade' werd opgenomen, begon één van de drie mannen met iets wat leek op een vuurwapen te dreigen en reed er met de auto (en het hondje) vandoor.

Hollywood-film over sluipschutter uitgesteld

rolfvp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De première van de thriller 'Phone Booth' is uitgesteld. De film gaat over een meedogenloze sluipschutter, welke een slachtoffer die vastzit in een telefooncel onder vuur neemt.

Omdat er een echte sluipschutter in Washington en omgeving actief is, heeft filmmaatschappij Twentieth Century Fox besloten de film uit te stellen. Larry Cohen, schrijver van het scenario, zegt blij te zijn met het deze beslissing. Hij vindt dat er wel gelijkenissen tussen de echte en de verzonnen sluipschutter zijn te vinden: "Beiden denken dat ze het leven van anderen kunnen beheersen en dat ze mensen naar believen kunnen neerknallen, omdat ze almachtig zijn", aldus Cohen.

De film, met rollen voor Colin Farrell, Kiefer Sutherland en Forest Whitaker, zou op 15 november uitkomen. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld.

Strijd om PvdA leiderschap weer open

De PvdA moet razendsnel aan de slag om een nieuwe politieke leider te vinden, nu de nieuwe verkiezingen onverwacht vroeg voor de deur staan. Wouter Bos, zelf kandidaat-partijleider, vindt dan ook dat de verkiezing over het partijleiderschap van de PvdA moet worden vervroegd.

In principe waren er twee kandidaten voor die positie: Wouter Bos en Klaas de Vries. Maar in de strijd moeten zich nu ook weer meer kandidaten kunnen mengen, meent Bos.

Oud-Pvda minister Bram Peper nam daar gelijk een voorschot op: Hij noemde Johan Stekelenburg, nu burgemeester van Tilburg, een geschikte PvdA-leider.

Mat Herben wil Heinsbroek als lijsttrekker

De gisteren opnieuw in zijn functie verheven fractievoorzitter van de LPF, Mat Herben, vindt dat Herman Heinsbroek de nieuwe lijsttrekker moet worden van de LPF voor de nieuwe verkiezingen. Herben zei dit gisteravond in het tv-programma NOVA.

Herben verwacht echter dat Heinsbroek zich zal afsplitsen van de LPF en een eigen partij gaat oprichten. Volgens Herben is dat een kansloze onderneming. Herben wil zelf geen lijsttrekker zijn voor de verkiezingen: ,,Ik acht mij daar niet het type voor''.

In het programma Barend & van Dorp zei Heinsbroek vanavond dat hij eventueel gaat overwegen om een nieuwe partij te stichten. Maar eerst wil hij een week gaan uitrusten en nadenken. Bij hem zou zich wellicht Harry Wijnschenk aansluiten, die ook aanwezig was bij B&vD.

Heinsbroek ontkende echter dat er al kant en klare plannen waren voor een afsplitsing. Geruchten die in Den Haag circuleerden noemde afgelopen dagen de naam NLPF (Nieuwe Lijst Pim Fortuyn).

LPF-kamerlid Zeroual stapt op

Fierous Zeroual, Tweede Kamerlid voor de LPF, gaat de Kamer verlaten. De uit Marokko afkomstige Zeroual hield zich voor de LPF bezig met het asiel- en integratiebeleid en met gezins- en emancipatiebeleid.

Ze stapt op omdat ze vindt dat haar partij er een zooitje van gemaakt heeft. Het is nog niet bekend wanneer Zeroual de Kamer gaat verlaten.

Ook advocaat Oscar Hammerstein trekt zich terug uit de LPF. Hij deed het management van de partij. ,,Ik heb er mijn buik vol van'', zo zei hij tegen journalisten.

Jan Nagel overweegt oprichting nieuwe partij

rolfvp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eén van de oprichters van Leefbaar Nederland, Jan Nagel, overweegt serieus om een nieuwe politieke partij op te richten en aan de verkiezingen mee te doen. Hij zei dit vanavond in het programma 2Vandaag.

Nagel wil wel eerst afwachten of Leefbaar Nederland nieuw leven kan worden ingeblazen. Lukt dit niet, dan moet een nieuwe partij, zo hoopt Nagel, de zwevende kiezers aan zich binden.

Nagel zal vandaag de naam van de politieke partij alvast deponeren bij de Kiesraad. Wel is Nagel bang dat er te weinig tijd is om een nieuwe partij op te richten; als er binnen 83 dagen nieuwe verkiezingen zouden zijn, zou een nieuwe partij 2 dagen geleden al moeten zijn ingeschreven. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peeper meent echter dat er in de Kieswet uitzonderingen zijn voor dit soort uitzonderlijke situaties, omdat anders alleen oude politieke partijen zouden kunnen deelnemen.

Het initiatief van Nagel wordt ondersteund door een andere Leefbaar Nederland-oprichter, Broos Schnetz, en oud-Leefbaar Nederland voorlichter Kay van der Linden.

Ook in Nederland werving Jihad strijders

rolfvp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een vermoedelijke terrorist, die in Nederland is aangehouden, is een bandje gevonden waaruit blijkt dat er ook in ons land moslims worden geworven voor de jihad (De gewapende strijd tegen vijanden van de islam). Het gaat om een 22-jarige Egyptenaar, die op 30 augustus is aangehouden in Rotterdam.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde in het jaarverslag over 2001 al dat er in Nederland radicale jonge moslims worden gerecruteerd voor dit doel.

De bandopname lijkt nu een direct bewijs van de vermoedens van de AIVD te zijn. Op het bandje zegt de verdachte tegen zijn familie dat hij vertrokken is om martelaar te worden.

Amerikaan in cel voor seks met pompoen

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse man is opgepakt nadat buren hem seksuele handelingen zagen uitvoeren met een pompoen. De 45-jarige Bill Patton zal een straf van 90 dagen moeten uitzitten in de gevangenis.

Patton werd ook eerder al veroordeeld voor exhibitionisme. Een van de buren getuigde dat de man ook geregeld naakt rondliep in zijn tuin.

Waarschuwing na illegale uitzending van Radio Simone

Peter01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De overheid heeft de radiostations, die illegaal willen gaan uitzenden uit protest tegen de late verdeling van etherfrequenties, gewaarschuwd.

Het commerciële regionale station Radio Simone is vanmiddag gesommeerd uit de lucht te gaan. In een telefoontje aan het station liet het Agentschap Telecom Groningen weten dat er anders gerechtelijke stappen zullen volgen. Dit heeft directeur Bert Vos vandaag bevestigd.

In een reactie laat Radio Simone weten dat ze niet precies weet waarom deze bliksemaktie door het Agentschap is uitgevoerd: "De commerciële niet-landelijke omroepen (waar ook Radio Simone toe behoort) hebben vaak geklaagd dat er niet naar ze wordt geluisterd. Na vandaag moet Radio Simone die mening bijstellen: er wordt wel degelijk naar ons geluisterd! Hulde aan het Agentschap Telecom (helaas is de spreektijd wel erg kort geweest)."

Maar Radio Simone laat zich niet uit het veld slaan. "Het uitzendgebied van Radio Simone ligt dicht bij de grens. Met het oog op internationale coördinatie wil zo een grens wel eens nadelig zijn voor zendvermogen en antenneconstructies. Maar er zijn vast ook voordelen. We zoeken ernaar. Wordt vervolgd..", laat het station weten.

Meerdere regionale stations zoals Midstad FM en Hofstad Radio hebben het voorbeeld van Radio Simone gevolgd en gaan ook over tot illegale uitzendingen.

Hofstad Radio laat zich niet afschrikken door de actie van de overheid, laat woordvoerder Rob Hofland weten. Het station verwacht morgen de lucht in te gaan via 96.0 FM in Den Haag.

Door nu toch in de ether te gaan uitzenden wil Hofstad Radio solidariteit tonen aan Radio Simone, die de actie is gestart. Hiermee hopen ze dat andere regionale stations ook mee gaan doen aan deze actie.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.