''Volledige naam verdachten in de krant''

Fester had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Dagblad van het Noorden gaat verdachten voortaan met hun volledige naam in de krant noemen. De krant is hiermee de eerste in Nederland die het taboe omtrent het volledig noemen van de namen van verdachten en/of daders doorbreekt. In Nederland is het tot nu toe een ''ongeschreven wet'' dat verdachten slechts met hun initialen worden aangeduid.

Hoofdredacteur G.J. Laan van de krant vindt dat de Nederlandse kranten eens moeten stoppen met die ''overdreven hypocrisie. Op radio, televisie, op internet en in kranten over de hele wereld wordt een verdachte als Volkert van der G. al bij zijn volledige naam genoemd. In alle andere beschaafde landen is het de normaalste zaak van de wereld.''

Zodra de vermeende moordenaar van Pim Fortuyn in een openbare rechtszitting verschijnt, zal de krant in de berichtgeving zijn volledige achternaam gebruiken.

Alleen grote misdrijven

De krant maakt wel een uitzondering voor kleine misdrijven in de regio. Het gaat alleen om grote, geruchtmakende rechtszaken of publieke persoonlijkheden. In principe wordt elk geval door de redactieraad apart bekeken.

In Nederland is het een gewoonte dat de media geen volledige namen publiceren. Wettelijk is het niet verboden. In het buitenland, bijvoorbeeld BelgiŰ, is het volledig noemen van de naam van een verdachte de normaalste zaak van de wereld. Bij grote zaken uit Nederland, die ook elders de pers halen, is via buitenlandse kranten dan ook simpel de volledige naam te achterhalen. Ook via internet.