Somalische pasjesbende kreeg hulp van bank

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politie en de Postbank vermoeden dat de Somalische pasjesbende een of meer handlangers heeft gehad vanuit de Postbank. Door middel van een tip wisten de bendeleden precies op welk moment onderhoud werd gepleegd aan het computersysteem dat het geldverkeer bestuurt.

De Somalische pinpasbende die maandagnacht actief is geweest in Zuidwest-Nederland, heeft waarschijnlijk alleen gebruik gemaakt van eigen giromaatpassen. Dat stelt een woordvoerster van de gedupeerde Postbank.

Met de passen, waarvan sommige als gestolen waren opgegeven, hebben de verdachten in korte tijd hun eigen rekeningen geplunderd. Sommigen kochten voor duizenden euro's sigaretten en telefoonkaarten terwijl ze geen cent op de bank hadden. Ze staan nu diep in het rood. Politie en bank vermoeden dat de mannen niet de intentie hadden ooit terug te betalen. De Postbank vreest eerder dat diverse verdachten rekeningen onder valse naam hadden geopend in de hoop voorgoed onvindbaar te blijven.

In één geval werd maandag in Zuidoost-Brabant door een verdachte zelfs tot tien keer toe met een ongedekte bankpas betaald. In deze regio werden zeker bij drie, maar zeer waarschijnlijk meer benzinestations langs de A67 frauduleuze betalingen verricht.

Omdat de systeemcontrole alleen uitvalt tijdens de onderhoudswerkzaamheden, vermoeden de Postbank en de politie dat de daders medewerking hebben gehad van tenminste één bankemployé, die hen heeft getipt over het moment van de onderhoudswerkzaamheden. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan. De politie is druk bezig met het verhoor van 23 verdachten die maandagnacht zijn aangehouden. De Postbank laat ook onderzoek doen naar mogelijkheden om deze vorm van fraude in de toekomst te voorkomen.

Volgens een woordvoerster van de Rabobank is het met een geblokkeerde pinpas van de Rabobank onmogelijk om geld op te nemen. 'Mocht het computersysteem van onze bank uitvallen, dan wordt de verificatie van pinpasjes automatisch overgenomen door Interpay.' ABN Amro gaf geen commentaar.

Racistische uitlatingen kunnen worden afgestraft met een ban