Oppositie kraakt begrotingsplan kabinet

De oppositiefracties PvdA, GroenLinks en SP hebben geen goed woord over voor de begrotingsvoornemens van het kabinet. Ze vinden dat er te veel wordt bezuinigd en dat de aangekondigde lastenverlichting weinig voorstelt. "Knip- en plakwerk zonder visie, waardoor de economie wordt afgeknepen", aldus PvdA-Kamerlid Crone.

De ministers die zich bezighouden met het sociaal-economisch beleid werden het de afgelopen dagen eens over een bezuinigspakket van 1,8 miljard euro voor 2003. En verwacht wordt dat de voltallige ministerraad daar mee akkoord zal gaan. De bezuinigingen moeten ertoe leiden dat het financieringstekort binnen de perken blijft en ze moeten bovendien geld vrijmaken voor een lastenverlichting van 500 miljoen euro. Met dat bedrag hoopt minister De Geus van Sociale Zaken werkgevers en werknemers over te halen tot loonmatiging.

De regeringspartijen VVD en LPF stemmen wel in met de kabinetsvoornemens. Het verlagen van het financieringstekort naar 0,4 procent noemt VVD'er Van Beek een belangrijke eerste stap. Ook is hij tevreden met de lastenverlichting. Van Beek houdt wel nog wat slagen om de arm. "Ik wacht nog even af hoe de koopkrachteffecten uitpakken. De pijn moet evenwichtig verdeeld worden. Ook wil ik zien hoe het tekort zich in later jaren ontwikkelt."