Kantoormensen onnodig bij giftrein

beware_reageerd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duizenden kantoormensen van de Amersfoortse vestigingen van Twynstra Gudde, Philips, Anova en Amersfoortse Verzekeringen zijn gisteren waarschijnlijk onnodig gedupeerd als gevolg van de ontruiming. Zij moesten uren wachten in de open lucht in de directe omgeving van de wagon die de giftige stof acrylnitril lekte.

'In de maag'
Volgens het Amersfoortse rampenteam onder leiding van loco-burgemeester Brink was het echter voor de bewoners van de nabijgelegen wijk Soesterkwartier juist te gevaarlijk om op straat te blijven. Hier werd iedereen opgeroepen vooral binnen te blijven achter gesloten deuren en ramen.

Woordvoerster C. van den Broek van de gemeente erkent dat gemeente en brandweer met de kwestie in de maag zitten. ,,Er is juist van evacuatie van het dichtst bij het spoor gelegen deel van de wijk Soesterkwartier afgezien. We zaten met het probleem dat de mensen bij een ontruiming naar buiten moesten, waar ze eventueel het gif zouden inademen. Waarom de kantoormensen dan wel gedwongen werden naar buiten te gaan, is niet duidelijk.''

Explosiegevaar
Volgens een ingewijde bij de Amersfoortse brandweer is explosiegevaar echter mogelijk de reden waarom de grote kantoorcomplexen ontruimd werden: ,,De stof acrylnitril is niet alleen giftig, maar ook zeer explosief. Het was in elk geval zaak de grote kantoren leeg te maken, voor het geval er een ontploffing zou komen.''

Daarmee is echter niet verklaard waarom andere bedrijven in de buurt van het station juist dezelfde instructie kregen als de bewoners van het Soesterkwartier, namelijk: binnen blijven met de ramen en deuren dicht.