Sperma mannen aangetast door pcb's

OZweb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is aangetoond dat vrijwel bij alle mannen de kwaliteit van hun sperma is afgenomen door pcb's in het bloed van de mannen.

Uit het onderzoek is gebleken dat een minimale blootstelling aan pcb's al invloed heeft op de kwaliteit van het sperma. Al eerder is aangetoond dat pcb's in het bloed invloed hebben op de kwaliteit van het sperma, echter toen werd er van grotere hoeveelheden uitgegaan.

Onderzoeker Dallinga van de Universiteit van Maastricht zei hierover: "Inmiddels is het gif pcb zo verspreid in de natuur, dat iedereen het gif in hun bloed heeft. Ook 'gezonde' mannen lijden daardoor aan verminderde vruchtbaarheid. Het is niet iets om vrolijk van te worden dat dit gif zo wijd verspreid is. In ons onderzoek hebben wij een onmiskenbaar verband weten te leggen tussen een zelfs geringe hoeveelheid pcb's in het bloed en de verminderde kwaliteit van het sperma. Die kwaliteit vermindert naar gelang er meer pcb in het bloed zit."

Pcb's, polychloorbifenylen, zijn slecht afbreekbare verbindingen op chloorbasis en worden gebruikt in de elektrotechniek, drukinkt, cement en smeerolie.