Geheim Israel overleg in Den Haag

Nederland blijkt de afgelopen twee jaar een rol te hebben gespeeld bij geheime onderhandelingen tussen IsraŰl en de Palestijnen in Den Haag. De voormalig Midden-Oostendirecteur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Marcel Kurpershoek zegt dit in het weekblad Vrij Nederland.

De onderhandelingen vonden sinds het aantreden van premier Ariel Sharon, terijl deze officieel stopgezet waren. Volgens Vrij Nederland heeft oud-minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken daar een grote rol bij gespeeld.

Namens IsraŰl waren vertegenwoordigers van de Arbeiderspartij, waaronder minister Shimon Peres van Buitenlandse Zaken en onderhandelaar Yossi Beilin aanwezig. Aan de Palestijnse kant zaten vooraanstaande PLO-onderhandelaars als Saeb Erekat en Nabil Sha'at en parlementsvoorzitter Abu Ala aan tafel.

Naar verluid was het uitgangspunt van de besprekingen de vestiging van een Palestijnse staat, zoals afgesproken in Camp David in '99. Buitenlandse Zaken wil echter geen vergelijking maken met de onderhandelingen voorafgaand aan het Oslo-akkoord. Deze overeenkomst werd jarenland in het diepste geheim voorbereid in de Noorse hoofdstad.

Met dank aan -poep- voor de tip.