"VS willen bewind in Irak omver werpen"

MaNdiBuLa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse regering heeft plannen om begin volgend jaar Irak aan te vallen en leider Saddam Hussein van zijn troon te stoten. Dat meldt The New York Times. Bij de actie, die zowel vanuit de lucht als op de grond zou moeten worden uitgevoerd, worden volgens de krant 70.000 tot 250.000 militairen ingezet.

De regering heeft voor een dergelijke oorlog gekozen, nadat men tot de conclusie kwam dat een staatsgreep tegen de dictator geen kans van slagen heeft. Aanvankelijk wilde Amerika nog dit najaar van start gaan met de actie. Het offensief is echter uitgesteld, omdat men eerst de juiste militaire, economische en diplomatieke voorwaarden wil scheppen.

De leiding van de strijdkrachten wil voorkomen dat zijn militairen in de zomer moeten vechten in dikke pakken die bestand zijn tegen chemische oorlogvoering. Daarbij is een oorlog tegen Irak niet verstandig als het IsraŽlisch-Palestijnse conflict nog in alle hevigheid woedt.

Waar de militairen moeten worden gelegerd is ook nog niet duidelijk. Het is niet zeker of de VS gebruik kan maken van de bases in Saudi-ArabiŽ, aangezien de verhouding tussen beide landen niet optimaal is.