Nieuwe beelden genocide Srebrenica

De IKON heeft nieuwe beelden gekregen waarop de genocide in Srebrenica te zien is (zie bericht van vanmorgen). De beelden zijn vlak na de val van de enclave, op 13 juli 1995, gemaakt. Zowel het Joegoslavië-Tribunaal als het NIOD waren niet bekend met de beelden. Het gaat om drie opnamen, die bewaard bleven op een band met ruw materiaal.

Op een van de shots is een stapel lijken te zien bij een grote loods, het Gravica warehouse. Op de achtergrond is geschiet hoorbaar. Er waren tot nog toe alleen twee getuigen van de slachting bij de loods. De Amerikaanse aanklager van het Tribunaal heeft gezegd dat de video-opnamen dezelfde waarde hebben als een getuigenverklaring. "Ze maken duidelijk wat de getuigen zeggen. De opnamen ondersteunen de bewijsvoering bij een toekomstig proces tegen Mladic."

Een andere opname laat zien hoe Bosnische Serviërs met tanks op een colonne vluchtelingen schieten, een aantal van hen valt geraakt neer. Het derde fragment laat een met mensen volgepropt balkon zien. Volgens onderzoekers van het Joegoslavië-Tribunaal zijn de mensen op het balkon later afgevoerd en geëxecuteerd.

De opnamen, die vanavond om 22:59 op Nederland 1 te zien zijn, zullen ter beschikking worden gesteld aan het Joegoslavië-Tribunaal.