Israëlisch leger trekt zich iets terug

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het zich vanavond nog terugtrekt uit twee Palestijnse steden, Tul Karem en Qalqilya. Dit zou voor morgenochtend afgerond kunnen zijn. Bronnen bij het leger zeggen dat de operaties in de steden, die bijna een week geleden begonnnen, zijn afgerond. De Israëlische premier Sharon lijkt hier eindelijk mee te zwichten voor de oproepen van de Verenigde Staten en de rest van de internationale gemeenschap, maar het is de vraag welk offer Israël hier mee maakt. Israëlische troepen houden alle andere steden op de Westelijke Jordaanoever, behalve Jericho, nog bezet.

In een toespraak voor het Israëlische parlement liet Sharon, zwaaiend met papieren die volgens hem de verantwoordelijkheid van Arafat voor terreurdaden aantonen, weten dat de operaties in de Palestijnse gebieden altijd als 'tijdelijk' zijn bedoeld, maar doorgaan tot de 'terroristische infrastructuur' is vernietigd. Hij beschuldigde de Palestijnse leider ervan een 'regime van terreur' te hebben gecreeërd en systematisch terroristen trainde om Israëliërs te doden.

Powell gaat met Arafat praten
Ondanks Sharon's beschuldigingen mag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell toch met de Palestijnse leider Arafat praten. Omdat Arafat zijn belegerde kantoor niet mag verlaten, moet de ontmoeting daar plaatsvinden. Powell is nu in Marokko en reist later in de week door naar Egypte en uiteindelijk Israël.

Mensenrechtenorganisaties slaan alarm
Ondertussen neemt de kritiek van internationale niet-gouvermentele organisaties niet af. Acht mensenrechtenorganisaties uitten vandaag zeer zware beschuldigingen. Ze maken melding van executies en foltering van gevangen Palestijnen, plundering en het tegenwerken van journalisten en medische hulpdiensten. Volgens het Internationale Rode Kruis hindert Israel de hulpverlening aan burgers opzettelijk. Het Palestijnse Rode Kruis maakt melding van een humanitaire crisis.

Vluchtelingenkamp Jenin
Rond en in het vluchtelingenkamp Jenin is vandaag nog hevig gevochten tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Het leger beval alle 11.000 bewoners hun huizen te verlaten, en dreigde met luchtaanvallen als ze dit niet zouden doen. Later vuurde Apache's van de Israëlische luchtmacht zeker dertig raketten af op plekken waar Palestijnse strijders zich zouden ophouden. Sommigen radicalen zouden weigeren zich over te geven, en zouden zelfmoordgordels hebben.