Hondenbont in Nederlandse winkels

bar_en_mar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je de afgelopen winter een trui van de modeketen Didi hebt gekocht, bestaat er de kans dat je hond aanhebt. Uit DNA-onderzoek van de Bont voor Dieren blijkt dat er hondenbont in de versiersels zijn verwerkt en niet, zoals de winkel zelf claimde, konijnenbont.

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, werden 95 producten waar bont in is verwerkt getest. Van onder andere kleding, kattenspeeltjes, haaraccessoires en beeldjes bekleed met bont werden DNA-proeven genomen. Naast de Didi-truien blijken nog vier artikelen hondenbont te bevatten. Hier gaat het om twee poezenbeeldjes, een haarelastiek met bontbal en een kattenspeeltje in de vorm van een muis.

De onderzoeker van het AMC denkt dat er in nog veel meer producten hondenbont is verwerkt, maar dat is lastig aan te tonen. Na de dood van het dier wordt het DNA afgebroken. In AziŽ worden volgens de Bont voor Dieren jaarlijks twee miljoen honden op gruwelijke wijze gefokt en gedood voor hun vacht. De stichting pleit dan ook, net als in de Verenigde Staten, voor een importverbod op huisdierenvacht.