Hackers koninklijke chatsessie gepakt

De computerkrakers die verantwoordelijk zijn voor het mislukken van de chatsessie eind januari, van kroonprins Willem-Alexander en Máxima, zijn door justitie opgespoord .

Het Openbaar Ministerie meldde vandaag dat tijdens een groot onderzoek naar hackers diverse invallen werden gedaan. Dat gebeurde in woningen en bedrijfsgebouwen in zeven plaatsen in Nederland. Er worden zes hackers verdacht; één van hen is aangehouden.

Eind januari hielden Willem-Alexander en Máxima vanwege hun huwelijk een internet-chatsessie met de Nederlandse bevolking. Na enkele minuten werd die door zogenoemde ,,distributed denial of service''-aanvallen (D-DOS attacks) onmogelijk gemaakt.

De groep hackers, die zich Xtreme Power (XP) en Down Under Crew (DUC) noemen, wordt verdacht van computervredebreuk, vernieling van gegevens en vernieling van een telecommunicatienetwerk. Justitie vermoedt dat de verdachten door het wereldwijd digitaal inbreken in computers een netwerk hebben opgezet waarmee zogenoemde D-DOS attacks konden worden uitgevoerd.