Shimon Peres: Israël richt slachting aan Jenin

Het lijkt goed mis te zijn gegaan in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres spreekt in verband met de aanval op het kamp over een 'slachting'. Het is de eerste keer dat de Nobelprijs voor de Vrede-winnaar zo openlijk beschuldigingen uit in verband met acties waar hij zelf, als minister, medeverantwoordelijk voor is. Verschillende officieren van het Israëlische leger zeggen bang te zijn voor de internationale reacties op de acties.

De Israëlische officieren zeggen tegen de Israëlische krant Ha'aretz dat in de stad gigantische verwoestingen zijn aangericht met bulldozers. "Vanwege de gevaren, verplaatsen de soldaten zich vrijwel niet te voet. De bulldozers vegen simpelweg de huizen weg en richten verschrikkelijke verwoestingen aan. Als de wereld die beelden ziet, zal het ons immense schade berokkenen. Het maakt niet uit hoeveel gezochte mannen we hebben gedood, en hoeveel van de teroristische infrastructuur we hebben blootgelegd: er is nog steeds geen rechtvaardiging voor het veroorzaken van zulke grootse vernietiging."

Volgens opgaven van het leger zijn er in Jenin in totaal honderd Palestijnen gedood. Vandaag alleen al zouden er twaalf Israëliërs zijn omgekomen. Gisteren nog, beval het leger alle 11.000 bewoners van het kamp hun huizen te verlaten, en dreigde met luchtaanvallen als ze dit niet zouden doen. Later vuurde Apache's van de Israëlische luchtmacht zeker dertig raketten af op plekken waar Palestijnse strijders zich zouden ophouden.

Minister Peres komt steeds geïsoleerder te staan in het kabinet. Gisteren zijn er weer drie nieuwe rechtse hardliners ingezworen in het kabinet. Peres overweegt om uit de regering te stappen, maar wil eerst de plannen van de Amerikaanse minister Colin Powell afwachten. Als die goed zijn wil hij daarvoor vechten in het kabinet.

Met dank aan Wildhagen voor de tip via de newssubmit.