Europarlement schort besluit 'junkmail' op

Voorlopig blijft onduidelijk of ongewenste e-mails of SMS'jes, kortweg ook wel junkmail genoemd, op den duur in de Europese Unie worden verboden. Het Europees Parlement schoof donderdag een besluit voor zich uit. Het parlement, dat hierover medebeslissingsrecht heeft, gaat nu eerst een nieuw rapport schrijven. Dat kan vier tot zes maanden duren.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil de 'junkmail' verbieden. Bedrijven mogen dan alleen nog maar reclame-mailtjes en SMS-berichten sturen als de consument daar zelf om vraagt.

VVD-europarlementariër Plooij vindt het uitstel jammer. "Ik denk dat het voor de kerst niet lukt." Maar zij is toch niet ongelukkig met de vertraging. "Beter een goede richtlijn dan een slechte." Plooij was voor een verbod. Maar zij trok op het laatste moment een wijzigingsvoorstel in dat bedrijven, politieke partijen en liefdadigheidsclubs toeliet twee keer per jaar elektronische post te sturen.

Het parlement was sterk verdeeld: het voorstel van de Italiaanse radicaal Cappato was om de lidstaten zelf de keuze te geven om junkmail toe te staan, en dus geen algemeen verbod in te voeren. Er waren 129 stemmen voor, 204 tegen en maar liefst 155 onthoudingen.