NOS wil Nederland 2 tot nieuwszender maken

De Raad van Bestuur van de NOS wil dat Nederland 2 vanaf 2003 van 06.00 tot 18.00 uur een echte nieuwszender wordt. De raad werkt aan een plan met die strekking, dat later deze maand aan de Raad van Toezicht van de NOS wordt voorgelegd.

Dat heeft een woordvoerder van de NOS woensdag gezegd. Eerdere plannen van de publieke omroepen om te komen tot een nieuwszender ketsten telkens af. Dat kwam met name omdat de omroepen in Hilversum niet tot overeenstemming konden komen met regionale omroepen. Geprobeerd werd om op hun zenders een 'raamwerk' vanuit Hilversum uit te zenden, waarop de regiozenders konden variëren. De regionalen vreesden verlies van hun eigen identiteit, en daardoor ging het plan niet door.

Dit keer worden met hen geen plannen ontwikkeld. De NOS wil eerst dat de omroepen in Hilversum het met elkaar eens zijn, en bekijkt dan later of de regionalen willen meedoen. De eerste signalen uit de Raad van Toezicht (omroepvoorzitters en kroonleden) zijn volgens de NOS-zegsman positief. Over de kosten van het plan doet hij geen mededelingen.

Het NOS-Journaal en de omroepen gaan de inhoud van de nieuwszender verzorgen. In 2005 moet een 24-uurs-nieuwszender de lucht ingaan op een apart net. De Raad van Bestuur van de NOS kiest voor deze lange termijnplanning om in de tussentijd redactieleden te laten wennen aan het fenomeen nieuwszender en om kabeldistributeurs te kunnen overtuigen om de nieuwe zender per 2005 door te geven.

Het voornemen te komen tot een nieuwszender maakt deel uit van een omvangrijker strategie van de NOS in verband met de opkomst van nieuwe media.