Priester dreef duivel uit Moeder Theresa

Moeder Teresa heeft enkele maanden voordat ze overleed de duivel bij zichzelf laten uitdrijven. De ceremonie, waarbij een priester gebeden uitsprak, duurde een half uur en had plaats in een ziekenhuis in Calcutta. Dat heeft aartsbisschop Henry D'Souza van Calcutta donderdag gezegd.

Moeder Teresa, die in het ziekenhuis werd behandeld voor hartproblemen, kon op een avond de slaap niet vatten. Toen artsen zeiden dat ze geen medische reden voor de slapeloosheid konden vinden, dacht D'Souza dat ze misschien door de duivel was aangevallen.

De aartsbisschop wilde moeder Teresa kalmeren en vroeg vervolgens een priester om, in de naam van de kerk, een gebed voor duiveluitdrijvingen uit te spreken. De non stemde daar gelukkig mee in, aldus D'Souza. "Nadat de priester de gebeden had uitgesproken, sliep ze die nacht heel goed", zei hij. Bij exorcisme wordt een kwade geest door gebed uitgedreven.

Moeder Teresa, stichtster van de orde van de missionarissen van naastenliefde, overleed op 5 september 1997 op 87-jarige leeftijd. De eerste fase van de procedure die moet leiden tot de zaligverklaring van de 'heilige van de goot', werd half augustus afgerond. Het Vaticaan beschikt sindsdien over een rapport van 35.000 pagina's, dat is opgesteld door een onderzoekscommissie.

Inmiddels staat volgens de Vaticaanse congregatie voor de heiligverklaringen vast dat een 30-jarige vrouw uit India in 1998 op voorspraak van moeder Teresa is genezen van een tumor en zware tuberculose.