Microsoft hoeft niet te splitsen

Van de Amerikaanse overheid hoeft het softwareconcern Microsoft zich niet meer te splitsen. Het ministerie van Justitie in Washington liet donderdag weten dat in de verdere procedure tegen het concern een splitsing niet meer aan de orde is.

Het ministerie zegt op deze manier de al drie jaar durende rechtszaak te willen bespoedigen. Het ziet verder af van onderzoek of de koppeling van het internetprogramma Explorer aan het Windows-besturingssysteem illegaal is of niet. ,,Voortzetting hiervan vertraagt de procedure alleen maar'', aldus het ministerie.

Microsoft wordt beschuldigd van misbruik van zijn dominante marktpositie. Deze aanklacht blijft overeind. Een lagere rechter had bepaald dat het concern zich moest splitsen in een onderneming voor besturingsprogramma's en een onderneming voor softwaretoepassingen. Een beroepsrechter maakte die bepaling ongedaan.

De zaak werd terugverwezen naar de lagere rechter. Die is inmiddels van de zaak gehaald omdat hij niet geheel onpartijdig zou zijn. Microsoft wil nu een geheel nieuwe rechtszaak, maar het Hooggerechtshof dat daarom is gevraagd, heeft nog geen uitspraak gedaan.

Microsoft liet in een reactie weten ,,erbij te blijven dat de resterende kwesties in de zaak moeten worden opgelost''. Het ministerie van Justitie had eerder al aangedrongen op een versnelde afwikkeling van de rechtszaak. Daarop bepaalde de nieuwe rechter van de lagere rechtbank dat op 14 september de nog resterende zaken op een rijtje moeten staan. Op 21 september wordt besloten hoe verder te gaan.