Schorsing Davids : 4 maanden

Edgar Davids is donderdag in hoger beroep door de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond wegens vermeend dopegebruik voor vier maanden geschorst. De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf half mei. Davids kreeg eerder vijf maanden schorsing opgelegd.

De Nederlandse middenvelder van Juventus kan op 23 september tegen Lecce zijn rentree maken op het veld. Ook kan hij op 6 oktober eventueel meespelen met het Nederlands elftal in de laatste (inmiddels overbodige) WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra.

Zijn straf zou op 17 oktober aflopen. Hoewel de international met succes de duur van de uitsluiting heeft aangevochten, moet hij wel nog steeds een boete van 115.000 gulden betalen.

Advocaat Robert Geerlings spreekt van een grote overwinning, maar laat de zaak nog niet rusten. ,,Het is zeker niet uitgesloten dat deze uitspraak nog een staartje krijgt. Ik moet nog overleggen met Edgar, maar ik zie deze beslissing eerder als een goed begin'', duidde hij op mogelijk alsnog een gang naar de civiele rechter.

,,Edgar heeft een tweeledig gevoel bij deze uitspraak. Enerzijds blij dat de straf nog minder is geworden, anderzijds eist hij gewoon vrijspraak. In zijn geval is aangetoond dat hij niet positief is geweest. Dit is toch weer een politieke oplossing.'' In het hoger beroep dat donderdag diende, werden namenlijk ook andere dopingzaken behandeld. Er ontstond in Italië veel discussie nadat Davids slechts voor vijf maanden werd geschorst, terwijl andere voetballers voor dezelfde dopingovertreding (een te hoge waarde nandrolon) eerder acht tot tien maanden kregen opgelegd. Het hof besliste nu in alle zaken gelijk.