Israël valt Palestijnse stad Jenin binnen

Israëlische militairen zijn dinsdagochtend vroeg de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengedrongen. Zij bezetten het hoofdbureau van politie en andere gebouwen van de Palestijnse Autoriteit. Na drie uur trokken de militairen zich terug. Zeker 4 Palestijnen zijn gedood en tientallen raakten gewond.

Israëlische militairen vielen onder meer het gebouw van de gouverneur van de stad aan en verwoestten twee politieposten met bulldozers. Ook zijn troepen een vluchtelingenkamp binnengetrokken. De Palestijnse leiding riep op tot verzet tegen de aanval. Volgens de Palestijnse diplomaat Saeb Erekat heeft de Israëlische premier Ariel Sharon met de aanval "de deur naar de hel heeft opengetrapt''.

De Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, noemde de inval 'een oorlogsverklaring'. Jenin is sinds 1995 autonoom Palestijns gebied. De Israëli's dringen steeds vaker de geïsoleerde en veelal belegerde Palestijnse getto's binnen die op basis van de akkoorden van Oslo uit 1993 autonoom gebied zijn. De inval in Jenin is de meest omvangrijke in autonoom gebied sinds de Palestijnse opstand eind september losbarstte.

Volgens het Israëlische leger was de actie een antwoord op de twee recente zelfmoordaanslagen van Palestijnen in Jeruzalem en Kiryat Motzkin bij Haifa. Daarbij kwamen 14 Israëliërs en de 2 daders om het leven. Deze acties, die zijn opgeëist door de radicale Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad, zouden in Jenin zijn voorbereid.

Internationale bescherming
De Palestijnse Autoriteit vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onmiddellijk internationale bescherming te bieden aan de Palestijnse bevolking. De Verenigde Staten is verzocht het verzet tegen het sturen van VN-waarnemers te staken.

In de buurt van Hebron in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever raakte een koloniste dinsdagochtend zwaar gewond, toen zij in haar auto door Palestijnen werd beschoten. Een kind liep lichte verwondingen op. In Nablus op de Westelijke Jordaanoever kwam dinsdagochtend een 22-jarige Palestijn om bij het vervaardigen van een bom. Volgens zijn buren was hij een activist van de Fatah-beweging van Arafat.