Haagse stadhuis ook lek als mandje

Naast de tramtunnel die met water volloopt, blijken ook andere grote bouwkundige blikvangers in Den Haag zoals het stadhuis en het Museon allesbehalve vochtbestendig. Beide gebouwen, die de laatste jaren respectievelijk nieuw gebouwd en ingrijpend zijn gerenoveerd, kampen met veel overlast als het flink regent. Kostbare herinrichtingen zijn nodig om toekomstige regenbuien zonder problemen te kunnen trotseren.

Het stadhuis aan het Spui kampt met onderlopende kelders, veroorzaakt door de te klein bemeten afwateringsgoten. Als deze overlopen, stroomt het regenwater rechtstreeks de kelders met archiefstukken in.

Inmiddels zijn de goten aan de achterzijde van het witte stadhuis, in de volksmond IJspaleis genoemd, vervangen en is een begin gemaakt met de vervanging van de goten aan de voorzijde. De gemeente laat het werk op eigen kosten uitvoeren en beziet of de kosten op de bouwer kunnen worden verhaald.

Bij het Museon aan de Stadhouderslaan worden de tegels voor de ingang bij nattigheid spekglad. Dit heeft inmiddels tot een klacht geleid van een 61-jarige bezoekster, die vorige week onderuit ging. De tegels, die drie jaar geleden zijn gelegd, worden komend najaar vervangen.