Homoseksuele mannen verdienen minder

Uit een onderzoek aan de universiteit van Massachussets blijkt dat homoseksuele mannen gevoelig minder verdienen dan hun heteroseksuele collega's. Homoseksuele en biseksuele mannen verdienen 17 tot 28 procent minder dan hetero's met een gelijkwaardig diploma, zegt professor Lee Badgett, verbonden aan de universiteit van Massachussets.

Lesbische en biseksuele vrouwen verdienen evenveel als heteroseksuele vrouwen, hoewel de kans dat ze hun loopbaan voor kinderen onderbreken, kleiner is. Lesbische paartjes komen er slecht vanaf wegens het inkomensverschil tussen man en vrouw. Professor Badgett wijt de verschillen aan discriminatie: "Het kan zijn dat homoseksuele mannen minder kans maken op promotie en dat die eerder aan heteroseksuelen gegeven wordt. Bedrijven die hogere lonen betalen, zijn eerder geneigd heteroseksuelen aan te nemen."

Journalist en schrijver Paul Burston zegt dat de bevindingen een welgekomen weerlegging zijn van de vele verhalen over homorijkdom: "Wat veelal vergeten wordt, is dat er nog steeds mensen ontslagen worden omdat ze homoseksueel zijn en dat ze hoegenaamd geen rechten hebben".

Het onderzoek wordt gepubliceerd net nu grote bedrijven hun reclamecampagnes meer en meer, zij het niet altijd even tactvol, tot de holebi-markt richten. Zoals een advertentie voor een immobiliënkantoor met een foto van een homostel en de veelzeggende slogan: "We practise safe investing" (Wij doen aan veilige investeringen).