Diamantrover Dennis in het buitenland

De aanwijzingen dat de 26-jarige diamantenrover Dennis P. uit Zwolle in het buitenland verblijft, worden steeds sterker. P., op de vlucht met ƒ20 miljoen aan juwelen, blijkt het gewend te zijn om buiten onze landsgrenzen te wonen en te werken. Politie en andere opsporingsautoriteiten gaan ervan uit dat hij zich in het buitenland schuilhoudt.

Als kok heeft Dennis P. in verschillende hotels in het buitenland gewerkt, onder meer in Zwitserland. Tevens was hij werkzaam voor de Verenigde Naties in Bosnië.

Daarnaast heeft de Zwollenaar ook op een cruiseboot, die vanuit Ermelo uitvaart, voedsel bereid. Dit schip heet De Noorderzon, een naam die onder de huidige omstandigheden uiteraard zeer ironisch is.

Ongeloofwaardig
"Dennis heeft hier vorig jaar van april tot september gewerkt", zegt eigenaar Ed van de Wel van De Noorderzon. "We hebben nooit echt problemen met hem gehad, maar het was wel een beetje een fantast. Grote verhalen die nogal ongeloofwaardig overkwamen. Hij zei dat hij bij ons wegging om zijn eigen zaakje weer op poten te zetten. Het was een grote verrassing om in de krant te lezen wat hij werkelijk heeft gedaan."

Dennis P. heeft door de jaren heen veel internationale contacten gelegd. Dat zou hem goed van pas kunnen komen nu hij de diamanten buiten Nederland van de hand moet doen. De officiële verkoopwaarde mag dan ƒ20 miljoen zijn, naar verwachting zal de buit in het illegale circuit nog niet eens de helft opleveren.

De man die er vorige week zaterdag met de complete handelsvoorraad diamanten van Gassan Diamonds in Amsterdam vandoor ging, verblijft vermoedelijk in Europa om straks naar Zuid-Amerika of Azië door te reizen. De politie wil niets zeggen over het onderzoek naar P.'s verblijfplaats. Vijf rechercheurs werken aan de zaak.

Ook mr. Alrich Parson van het expertisekantoor Cunningham PolakSchoute wil weinig kwijt. "Ik krijg nog steeds veel tips binnen, die we allemaal natrekken. Over wat we aan de politie doorgeven en hoe we met hen samenwerken, doe ik uiteraard geen mededelingen. Dat zou de oplossing van de diamantenroof alleen maar in gevaar kunnen brengen."