Jongeren Salou dupe oplichters

Zo'n 150 tot 200 jonge Nederlandse vakantiegangers zijn in de Spaanse badplaats Salou slachtoffer geworden van brutale oplichters die zich uitgeven voor figurantenwervers van de BNN-serie Costa.

De jongeren werden op het strand aangesproken door vlot pratende leeftijdsgenoten, die hen 2000 Spaanse peseta's (27 gulden) borg lieten betalen om tijdens een grote zwembadparty voor Costa te mogen figureren. De organisatie was in handen van BNN en muziekzender TMF, zo werd verteld.

"De opnames zouden op donderdag en zondag op een locatie net buiten Salou worden gemaakt", vertelt een 21-jarige gedupeerde Gouwenaar. "Er moest borg worden betaald omdat er de week ervoor te veel figuranten op waren afgekomen, onder wie veel dronken Engelsen die met hun gelal de opnames verziekten."

Touringcar
Om nieuwe ellende te voorkomen werden de jongeren nu persoonlijk benaderd. "We moesten ons, in short en Hawaii-shirt, verzamelen bij de MacDonald's in Salou en zouden vervolgens worden opgepikt door een touringcar die zo opvallend was dat wij hem beslist niet konden missen, werd er nog gezegd", aldus de Gouwenaar.

"De borg zouden wij tijdens de party terugkrijgen en verder mochten we die avond zoveel eten, drinken en dollen op een waterscooter als we wilden." De bus kwam echter nooit opdagen. Van de nep-BNN-medewerkers ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

"Een buitengewoon vervelende zaak, waar wij absoluut niets mee te maken hebben", zegt algemeen directeur Gerard Timmer van BNN. "Het is waar dat voor Costa nog opnames in Spanje worden gemaakt, maar we zouden nooit op deze manier naar figuranten op zoek gaan."

In Salou zelf heeft de brutale truc tot nu toe weinig publiciteit gekregen. "We hebben nog geen klachten gehad", zegt hoofdinspecteur José Luis Gargallo van de gemeentepolitie. "Maar de oplichters zijn wel slim te werk gegaan."

"Voor de jonge Nederlandse toeristen worden 's zomers veel feesten georganiseerd, onder meer door discotheek Pachá. Die disco geeft ook kaartjes uit en de jongeren worden gratis opgehaald en per bus naar de disco gebracht. Vandaar misschien dat de jongeren geen onraad hebben geroken omdat het verstrekken van kaartjes en een gratis busdienst bestaand gebruik is."

De politie van Salou is wel bereid tot actie over te gaan. "Als er inderdaad 150 tot 200 jongeren zijn geflest, praat je over een bedrag van zo'n 4000 gulden. Maar we kunnen niets doen zolang er geen aangifte is gedaan."

De groep van zes studenten waarvan de 21-jarige Gouwenaar deel uitmaakt, stapte niet naar de politie. "Als je hier intrapt, voel je je zo dom, dan wil je geen aangifte meer doen."