Fouten bij gebruik nieuwe anticonceptie

Het nieuwe anti-conceptiemiddel Implanon van fabrikant Organon blijkt ondanks de grote betrouwbaarheid toch voor vervelende verrassingen te kunnen zorgen: een aantal vrouwen is toch zwanger geraakt. Implanon is een staafje dat onderhuids in de bovenarm wordt ingebracht en dagelijks een kleine hoeveelheid van het hormoon progesteron afgeeft, waardoor zwangerschap wordt voorkomen. Dit staafje dient door de huisarts te worden geplaatst. De uitgebreide instructies van de fabrikant ten spijt blijkt dat niet altijd goed te verlopen.

Inmiddels zijn meerdere vrouwen toch onbedoeld zwanger geraakt. Een woordvoerster van Organon spreekt over een aantal kleiner dan tien: "In de helft van deze gevallen wordt nog onderzocht wat de precieze oorzaak is geweest."

Medicijnen
"Bij de andere vrouwen is in ieder geval duidelijk dat het product zelf niet heeft gefaald. Dat zij nu toch zwanger zijn geworden, kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan medicijngebruik of het verkeerd inbrengen. Bij ten minste één van de onderzochte vrouwen bleek het staafje in het geheel niet te zijn geplaatst."

Dat laatste overkwam ook de 35-jarige Karin Slob. Als moeder van vier kinderen beviel zij vorige week van nog een zoon. En dat terwijl zij in mei vorig jaar het staafje door haar huisarts had laten inbrengen.

Tussen de kraamvisite door herinnert ze zich: "Mijn dokter bracht de naald met daarin het hormoonstaafje in. Ten minste, dat dácht ik. Ik meende het ook te voelen. Nu blijkt dat het staafje waarschijnlijk nooit in mijn arm terecht is gekomen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk."

Hoewel mevrouw Slob "natuurlijk blij is" met de geboorte van zoon Rowan, heeft zij besloten toch stappen te ondernemen: "Ik wilde immers bewust geen vijfde kind meer." De Amersfoortse letselschade-advocaat mr. M. de Witte buigt zich nu over de kwestie.

De rol van de huisarts lijkt cruciaal te zijn. Organon benadrukt dat het bedrijf speciale vaardigheidstrainingen aanbiedt. "Deze zijn echter niet verplicht voor huisartsen. Bovendien zouden de instructies bij het apparaatje in principe al voldoende moeten zijn", zegt de zegsvrouw.

Uit onderzoek blijkt dat Implanon het meest betrouwbare anticonceptiemiddel op de markt is. "Geen enkel product biedt echter 100 procent veiligheid", stelt de Organon-woordvoerster.