FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 augustus 2001

Windows XP open voor concurrentie

Softwareboer Microsoft heeft vrede gesloten met fotografieconcern Eastman Kodak. Die laatste maakte maandag bekend dat Microsoft bereid is concurrerende software voor digitale fotografie een prominente plek te geven op zijn nieuwe besturingssysteem Windows XP.

De ondernemingen ruzieden al enige tijd over Windows XP, dat dit najaar op de markt komt. In de eerste versies van het besturingssysteem zou volgens Kodak Microsoft andere programma's voor digitale fotografie amper aan bod laten komen.

Windows XP zou gebruikers bij het inpluggen van digitale camera's bijna direct doorsturen naar eigen software. Dit is handig voor de gebruiker, maar vervelend voor concurrenten, zoals Kodak, dat dan ook gelijk de zaak aankaartte bij Microsoft.

Microsoft heeft nu besloten zijn software zo aante passen dat bij de fotobewerking ook de software van de concurrentie in beeld verschijnt. ,,De wijzigingen in Windows XP zijn een positieve zet'', aldus Kodak maandag.

Cistron in de knoop

Via de newssubmit kregen we van Aakab te horen dat door het verbreken van de samenwerking met KPN Telecom provider Cistron Telecom per 21 september de spraakdiensten via de telefoonlijnen moet stopzetten. Vanaf de komende dag kunnen onder meer geen mobiele en internationale nummers meer gebeld worden.

Cistron, dat onlangs nog best geteste ADSL-provider was in een providerenquête, ligt al geruime tijd in conflict met KPN over de doorgifte van ADSL-diensten. Het bedrijf uit Alphen aan den Rijn probeert de diensten via een andere provider alsnog door te geven.

Een uitspraak van telecomwaakhond OPTA dwong KPN eind vorig jaar tot het toelaten van andere ADSL-providers in de eigen telefooncentrale. KPN geeft providers als Cistron toegang tot de KPN-telefooncentrales, waar ook apparatuur van andere bedrijven geplaatst moet worden. Bovendien moet KPN het uiteinde van het vaste net afstaan.

Een actiesite is inmiddels in oprichting door enkele verontwaardigde Cistron-abonnees.

Beroemde koffiepot levert 11 mille op

De wereldwijd beroemde koffiepot uit de Trojan Room van de informaticafaculteit van de universiteit van het Britse Cambridge stond de afgelopen weken te koop op het internet. De veiling is inmiddels gesloten, en de koffiepot is nu uitgeroepen tot de duurste koffiepot ter wereld.

Het Duitse blad Der Spiegel heeft bij de veiling op eBay maar liefst 3.350 pond (11.500 gulden) neergeteld voor het apparaat. De veiling voor de koffiepot sloot zaterdag.

Het blad wil de koffiepot gebruiken voor zijn website. Een webcam zal de hele dag door beelden van de koffiepot uitzenden. Zo hoopt de redactie van het blad bezoekers naar haar site te trekken.

De geveilde koffiepot verwierf cultstatus, omdat het beeld van een koffiepot in 1993 het eerste 'live' beeld op internet was. De koffiekamer werd na verloop van tijd zelfs een toeristische attractie. Ook Der Spiegel hoopt op toeristen die een bezoek zullen brengen aan de redactie om er een keer een kopje koffie te komen drinken.

Het blad, dat onder de naam Ockbert aan de veiling meedeed, zal het apparaat dan wel eerst moeten repareren. "We moeten waarschuwen dat het apparaat kapot is en waarschijnlijk niet meer gerepareerd kan worden", waarschuwde de vorige eigenaar - de vakgroep informatica van de Universiteit van Cambridge - op de veilingsite.

De onderzoekers in het computerlaboratorium installeerden in 1991 een webcam in de koffiekamer, zodat ze vanuit hun werkkamer konden zien of er nog koffie in de pot zat. Omdat er maar één koffiekamer in het gebouw was, moesten de meeste medewerkers flink trappenlopen. Door de cam hoefden ze in ieder geval niet langer vergeefs op pad. Vanuit hun werkkamers konden ze elke twintig seconden het laatste beeld van het koffiezetapparaat opvragen.

D66 wil minder Ster-reclame

D66 wil dat de hoeveelheid reclame op de publieke omroepnetten Nederland 1, 2 en 3 en de radiostations verminderd wordt. Als de publieke omroepen in de toekomst niet meer kwaliteit brengen, zouden ze zelfs een verbod opgelegd moeten krijgen voor het uitzenden van reclame.

D66-woordvoerder Bert Bakker zei maandagavond in het RTL Nieuws dat omroepen gedwongen moeten worden om "kwalitatief onderscheidende programma's" te maken. D66 vindt dat de programma's van de publieke zenders te veel lijken op die van de commerciële omroepen.

D66 komt tot dit standpunt bij het opstellen van het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van volgend jaar. De democraten willen dat de omroepen in elk geval niet meer reclame-inkomsten mogen binnenhalen dan ze nu doen. Er zou een reclamevrije televisiezender moeten komen, en een verbod op reclame rondom jeugdprogramma's.

Voorzitter Wolffensperger van de Raad van Bestuur van de NOS ziet niets in de voorstellen van D66. Volgens hem hebben de omroepen de reclamegelden juist nodig om goede programma's te kunnen maken. De omroepen zouden, verwacht hij, minder goede programma's kunnen maken als de reclame-inkomsten wegvallen of verminderen.

Drugslab Oud-Beijerland opgerold

De politie in Oud-Beijerland heeft maandagochtend een drugslaboratorium ontmanteld dat al twee maanden op grote schaal grondstoffen mengde om chemische drugs te maken. Bij de inval op een bedrijfsterrein zijn drie mannen (35, 36 en 42 jaar) aangehouden.

Volgens de politie werd in totaal een kleine 6000 liter aan methanol, aceton en zoutzuurgas aangetroffen. Deze grondstoffen zijn onder meer nodig voor het maken van XTC-pillen. In het professioneel opgezette laboratorium werden geen pillen gemaakt.

Een politiewoordvoerder schat dat het laboratorium elke twee dagen voldoende grondstoffen kon mengen om een half miljoen pillen te maken. De politie kwam het laboratorium op het spoor nadat ze boven het bedrijventerrein rook hadden gezien. Die rook, met een chemische lucht, bleek te komen uit de loods waar het laboratorium was gevestigd.

Omdat er een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen lag opgeslagen, werd het laboratorium door in beschermende kleding gehulde brandweermannen ontmanteld.

Veronica wil weer eigen radiozender

De vereniging Veronica (VOO) gaat eind september/begin oktober weer van start met radiozender Veronica FM. Dat heeft J. Hoogesteijn, directeur radio van de VOO, maandag gezegd.

Aanvankelijk zal de hitzender te horen zijn via kabelfrequenties, maar als er een veiling van etherfrequenties komt, zal Veronica meebieden. "Onze vereniging is bereid zeer veel geld te investeren in een radiozender. Wat dat betreft is de liefde voor het medium radio binnen de VOO niet verdwenen. Als er een open veiling komt, zullen we zeker bieden op de huidige frequentie van Sky Radio (100.7 FM), omdat die een goede landelijke dekking heeft."

Ook de tweede VOO-radiozender, het alternatieve radiostation Kink FM, zal meebieden om een plaatsje in de ether. Kink FM zendt al een tijd uit via kabelfrequenties. Naast Kink FM bezit de VOO op dit moment nog twee andere media: het Veronicablad en Veronica internet.

Meer op FOK!:

2 Nijmeegse tieners vast voor doodslag poging

De politie in Nijmegen heeft maandag twee jongens van 15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op een 28-jarige man uit Westervoort. De jongens sloegen de man met fietsonderdelen en gooiden stenen. De Westervoorter raakte daardoor gewond, onder andere aan zijn hoofd.

De jongens zaten sinds zondag vast op het politiebureau, omdat ze op heterdaad betrapt waren bij het stelen van een fiets. Daarvoor mochten ze maandagmorgen het politiebureau weer verlaten, maar ze werden direct opnieuw aangehouden voor de zware mishandeling vorige week dinsdag in het Nijmeegse Waterkwartier.

De politie kende de identiteit van de verdachten van die geweldpleging al. Binnenkort wordt, aldus een woordvoerster van de politie, een derde verdachte aangehouden. Over de reden waarom de Westervoorter met stenen bekogeld en met fietsonderdelen geslagen ''moest'' worden, is nog niets bekend.

Engelsen & e-mail vrije dag

Rick had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In sommige bedrijven is het traditie om op bepaalde dagen de telefoonstekker er uit te trekken. Werknemers kunnen op die manier een dagje ongestoord werken. Een aantal Britse bedrijven heeft nu besloten de e-mail vrije vrijdag te introduceren.

Volgens de bedrijven stimuleert een e-mail vrije dag het persoonlijke gesprek tussen personeel. Met name het managemant maakt zich er schuldig aan te veel tijd te spenderen aan e-mail waardoor persoonlijke gesprekken erbij inschieten.

Juist door met elkaar te praten komt de creativiteit van werknemers naar boven. Bovendien stimuleert het de interactiviteit op de werkvloer.

Doden door cholesterolverlagend middel

roperszeiss had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de gehele wereld heeft het gebruik van het anticholesterolmiddel Lipobay aan 52 mensen het leven gekost. Dat heeft de producent van het medicijn, het Duitse concern Bayer, maandag bekendgemaakt.

Toen vorige week het middel uit de handel werd genomen, werd het aantal doden op 38 geschat. Lipobay zou in combinatie met het medicijn gemfibrozil, dat bij hart- en vaatziekten wordt voorgeschreven, een vorm van spierverslapping veroorzaken die ernstige nierschade tot gevolg heeft.

KLM maakt noodlanding voor bevalling

LoCaL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vliegtuig van de KLM heeft onderweg van Ivoorkust naar Amsterdam een tussenlanding gemaakt op Ibiza. De manoeuvre was nodig omdat een 27-jarige passagiere een kind kreeg. De baby kwam direct na de landing aan boord van het vliegtuig ter wereld.

Volgens AENA, dat de leiding heeft over de 43 Spaanse vliegvelden, stond een arts die zich onder de passagiers bevond de vrouw tijdens de bevalling bij. De 27-jarige vrouw en haar kind zijn na de bevalling in een ziekenhuis opgenomen. Moeder en kind maken het goed.

Pepperspray gebruikt bij verwarde zwemmer

De Groningse politie en brandweer hebben zondagmiddag veel werk gehad aan een verwarde man die in het Eemskanaal bij de Borgsbrug in het water zwom.

De man weigerde uit het water te komen en wilde zwemmend naar Delfzijl. Na anderhalf uur vond de brandweer het welletjes en spoot de man met pepperspray in het gezicht.
Nadat de man was bedwelmd kon hij in de boot van de brandweer worden gehesen en aan wal gezet.

Groningen: Man ontvoerd uit peeskamer

Een 23-jarige man uit Leeuwarden is zondagnacht ontvoerd uit een peeskamer aan de Vishoek in de stad Groningen.

De Fries bracht samen met een 26-jarige vriend een bezoekje aan een prostituee, toen plotseling twee mannen de ruimte binnendrongen die vervolgens de twee Friezen mishandelden.
De 26-jarige vriend kon ontsnappen en waarschuwde de politie. Toen die bij de peeskamer aankwam, waren de overvallers en de 23-jarige Fries verdwenen. De ontvoerde man dook later op in de wijk Beijum. Hij vertelde de politie dat hij was ontsnapt uit een huis aan de Amkemaheerd, waar hij was vastgehouden en mishandeld. De politie heeft later op de nacht drie verdachten aangehouden, maar die bleken niets met de zaak te maken te hebben.

Het is nog onduidelijk wat de motieven van de ontvoerders waren. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in naar de ontvoering.

Verdubbeling klachten over telecombedrijven

Het aantal klachten over de telecombedrijven is vorig jaar bijna verdubbeld, blijkt uit het jaarverslag van de Stichting Geschillencommissies Consumentenzaken.

In 2000 werden 876 klachten genoteerd, tegen 461 in 1999. De meeste klachten golden de mobiele telefonie. De telecomsector kreeg vooral verwijten over de wijze waarop klachten worden afgehandeld, de dienstverlening en het verstrekken van informatie. Maar ook over vaste telefonie werd veel geklaagd.

Ondanks de vele klachten kwam het slechts 39 keer tot een uitspraak van de geschillencommissie. Meestal draaide het uit op een schikking.

Taliban laat christenen toch niet vrij

De regering van Afghanistan, de Taliban, zal de medewerkers van de christelijke hulporganisatie Shelter Now toch nog gevangen houden.

Gisteren meldde het radicale moslimregime nog dat de groep het land uitgezet werd. De 8 buitenlanders en 16 Afghanen zijn vorige week aangehouden, omdat zij het christendom zouden promoten. Dat is in Afghanistan streng verboden. De Afghanen riskeren de doodstraf, de buitenlanders kunnen lange celstraffen krijgen.

Het regime zal buitenlandse diplomaten visa verstrekken om over de kwestie te komen praten. Zij mogen de gevangenen echter niet bezoeken.

'Zuip je zat' bij Groningse studenten

Groningse studentenverenigingen lappen het alcohol-ontmoedigingsbeleid, ingevoerd door het bestuur van de Rijks Universiteit Groningen nadat een jongen zich had dood gedronken tijdens zijn ontgroening, weer volledig aan hun laars. Groningse eerstejaars kunnen de komende week kiezen uit een aantal opmerkelijke wedstrijden waarbij alcohol een grote rol speelt.

In het pand van studentenvereniging Hendrik de Cock staat voor de nieuwelingen een 'piekuur' op het programma met onder andere het onderdeel 'Zuip je zat'. Voor de echte doordouwers is er het 'Rad van Drank', een wereldrecordpoging bierestafette en als dat nog niet genoeg is hebben de organisatoren nog het onderdeel 'zuipen kreng' in de aanbieding. Voor eerstejaars studenten die niet van alcohol houden zijn er alternatieve bezigheden.

Het alcohol-ontmoedigingsbeleid wordt als overdreven ervaren. "We zijn bewust van de gevaren van alcohol. Wat er vier jaar geleden is gebeurd leeft nog steeds. Mensen die dronken aan de bar zitten in onze sociëteit krijgen geen drank meer", liet een woordvoerster van Hendrik de Cock weten.

Onderzoek naar neuspeuteren

Bent u ook een rhinotillexomaan? Wij vermoeden van wel. Dat is namelijk de geleerde naam voor een neuspeuteraar. En hebben we allemaal wel niet eens...?

Nu is neuspeuteren niet de meest verheffende activiteit van de soort mens, en wellicht daarom is er ook erg weinig onderzoek naar gedaan. Die leemte is opgevuld door een studie van - hou u vast - het Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid in Bangalore, India. Ja, ook daar is het blijkbaar komkommertijd.

In de - doodernstige - studie werd, euh, gepeild naar de neuspeutergewoonten van 200 volwassenen. En dat leverde toch enkele interessante keuteltjes aan informatie op. Meer dan 80% gaf toe dat ze elke dag minstens vier keer een vinger in de neus steken. En meer dan de helft besteedt een tot vijf minuten per peuterbeurt.

Vergis u overigens niet: neuspeuteren is helemaal niet zo ongevaarlijk als altijd beweerd wordt! Want 17% van de peuteraars heeft te kampen met (min of meer) ernstige complicaties, zoals bijvoorbeeld neusbloedingen.

Maar het opmerkelijkste resultaat was toch wel dit: 8,7% van de ondervraagden antwoordde dat ze nog nóóit in hun neus gepeuterd hadden. Het moet zijn dat die mensen een houten neus hebben, die na deze verklaring een stukje langer is geworden. Want ook de Indische experts vermoeden dat het hier om leugenaars gaat. En zijn die niet veel erger dan peuteraars?

fl 62.000 boete voor te hard rijden.

Chilly Willy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zakenman Anders Wikloef reed 79 kilometer per uur op een weg waar je maar 50 mocht.
In Finland word bij een snelheidsovertreding van meer dan 20 km/u de hoogte van de boete bepaald door wat de overtreder per dag verdient.

In geval van Wikloef, de rijkste man van het Finse eiland Aaland, moest hij 16 keer zijn dag inkomen betalen. Dit is zo'n 155.000 markka (fl 62.000).

Wikloef reageerde door te erkennen dat hij de overtreding had begaan, maar dat hij de boete 'een beetje overdreven' vond.

Hongarije wil geen sex meer bij Formule 1

Angela had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Organisatoren van de Hongaarse Grand Prix gaan het experiment van vorig jaar niet herhalen. Het betreft hier het inrichten van een terrein speciaal voor race fans die sex willen hebben met prostituees.

Vorig jaar was er een ruimte ingericht compleet met bedden en douches door de lokale authoriteiten in Mogyorod.
De burgemeester meldde dat hij niet wil dat sex de race overschaduwt (...).

Het idee achter deze constructie was dat authoriteiten meer controle zouden hebben op de "sexhandel" tijdens het evenement. Vorig jaar bezochtten 120.000 fans de race. Geschat wordt dat destijds meer dan 200 prostituees aan het werk waren volgens de Budapest Sun.
De race is dit jaar aankomend weekend.

Kiteboard surfer vliegt over huizen in Vlissingen

Cardura + Youri + panzerfaust + roperszeiss + showan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een surfer wilde zondagavond op het strand in Vlissingen eens uitproberen hoe ver hij met zijn kiteboard, een surfplank met een grote vlieger, kon springen. Het was verder dan hij dacht: de 23-jarige man uit Borsele behaalde volgens de politie een hoogte van dertig tot veertig meter en een afstand van ongeveer honderd meter.

De vlieger tilde de kitesurfer van het strand naar de hoger gelegen Boulevard. Hij vloog langs een flat, over naastgelegen woningen en landde tenslotte op de daarachter gelegen straat. De vlieger kwam in een andere straat terecht. De man kwam met de schrik vrij.

Helmond: Jeugdbendes hinderen treinen

Twee onafhankelijk van elkaar opererende jeugdbendes hebben de afgelopen maanden het treinverkeer in Helmond op een levensgevaarlijke manier gehinderd door rommel op de rails te gooien. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan, maar de schade loopt in de tonnen, aldus een woordvoerder van de politie.

Acht verdachten, in leeftijd variërend van 11 tot 21 jaar, hebben een proces-verbaal gekregen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De ene groep gooide stenen naar treinen, legde stenen en boomstammen op de rails en in een geval zelfs een olievat. De andere groep gooide prikkeldraad en ijzerdraad over de bovenleiding. Daardoor ontstond kortsluiting met als gevolg dat treinen stil kwamen te staan. Het treinverkeer in de regio heeft daarvan ernstige hinder ondervonden.

De jongeren hebben op die manier ongeveer zestig keer het treinverkeer tussen Helmond en Deurne in gevaar gebracht. Bij het onderzoek werkte de politie samen met de spoorwegpolitie. Van overlast is inmiddels geen sprake meer, aldus de zegsman.

Gorillaz in onderhandeling met Spielberg

De Britse band Gorillaz is momenteel in onderhandeling met Steven Spielberg, eigenaar van DreamWorks, over het maken van een animatiefilm. De hoofdrollen in de animatiefilm zullen waarschijnlijk gespeeld worden door de tekenfilmfiguren uit de videoclips van de Gorillaz. Er is nog geen nieuws over de inhoud van de animatiefilm en een deal is nog niet gesloten maar als de film er gaat komen zal Gorillaz de soundtrack op zich nemen.

Gorillaz is een samenwerkingsverband van enkele Engelse artiesten waaronder de zanger Damon Albarn van Blur. In de videoclips komen de bandleden tot leven als tekenfilmhelden. Deze tekenfilmfiguren zijn ontworpen door Jamie Hewlitt die ook verantwoordelijk was voor de Tank Girl strips waar in 1995 een film van gemaakt werd met Lori Petty in de hoofdrol.

DreamWorks was in het verleden verantwoordelijk voor animatiefilms als 'Shrek', 'Antz' en 'Prince of Egypt'.

Cher is haar paleis al snel beu

Zangeres/actrice Cher heeft de afgelopen jaren haar droompaleis laten bouwen aan de kust bij Malibu. Maar nu is het klaar en heeft ze het wel weer gezien. Wie er zestig miljoen gulden voor over heeft, mag het hebben.
Een makelaar vertelde, volgens het Britse showbizzpersbureau WENN, dat minstens 70 werklieden twee jaar lang aan het huis hebben gewerkt. Onder streng toezicht van Cher, die persoonlijk alle tegeltjes uitzocht.

Het huis telt zeven slaapkamers en een speciale ruimte voor de verzameling pruiken. Vermoedelijk wil Cher verhuizen omdat ze geen toestemming krijgt de muren rond haar tennisbaan te verhogen.

Cher startte haar carrière in de jaren zestig met haar toenmalige echtgenoot Sonny Bono. In meer recente jaren kwam zij in het nieuws door haar acteerprestaties in onder meer Mermaids en Mask, enkele hits, haar jurken en een fiks aantal schoonheidsoperaties.

Proces tegen Gil onmogelijk door roof

Een proces tegen de Spaanse Jesus Gil onmogelijk door roof van alle dossiers van de gerechtelijke vooronderzoeken. De burgemeester van de badplaats Marbella en eigenaar van de voetbalclub Atletico Madrid gaat door voor een van Spanjes grootste criminelen.

In totaal zijn twintigduizend pagina's verdwenen die betrekking hebben op vijftien grote corruptiezaken waarin Gil is verwikkeld. Bovendien is alle informatie kundig en systematisch gewist uit de computers van de rechtbanken.

De diefstal zal er toe leiden dat Gil de gevangenis niet meer van binnen ziet. Een herhaling van de onderzoeken gaat jaren duren en Gil wordt over twee jaar zeventig, een leeftijd waarop in Spanje niemand meer de cel in hoeft.

De burgemeester gaf na het bekend worden van de roof direct een persconferentie, waarop hij met een stalen gezicht elke betrokkenheid ontkende: 'Ik vind het een heel verdachte zaak. Ik win hier niets bij, en ik vermoed dat andere mensen wier namen in de dossiers genoemd worden, het benauwd hebben gekregen.' Carmen Hermos’n, minister van Justitie van de deelstaat Andalusi‘, heeft een andere mening: 'Het is duidelijk dat Gil hier achter zit. Helaas heeft hij ons eraan gewend dat dergelijke dingen gebeuren.'

De verdenking gaat uit naar functionarissen op de drie rechtbanken, die in opdracht van Gil zouden hebben gehandeld. Er zijn geen sporen van braak gevonden en de daders wisten precies de juiste dossiers te vinden in de vaak chaotische archieven. Zij beschikten ook over de toegangscodes van het computersysteem.

De vijftien lopende zaken hebben als gemene deler dat Gil geld van de gemeente Marbella ontvreemdde. Zo betaalde Marbella acht miljoen gulden voor het onderhoud van de renpaarden van de burgemeester. Marbella kreeg van de burgemeester van Moskou een Russisch beeldhouwwerk cadeau, maar Gil rekende de stad er twee miljoen voor. De Spaanse Rekenkamer schreef dit jaar in een rapport dat in de tien jaar dat Gil burgemeester is, 830 miljoen gulden is verdwenen.

De justitie heeft slechts van een klein deel van de onderzoeken kopie‘n. Maar handtekeningen op kopie‘n zijn niet rechtsgeldig. 'Het is een onherstelbaar schandaal', aldus de Spaanse aanklager Jiminez. 'Het komt neer op volledige straffeloosheid voor Gil.'

Toeristen ontvluchten nekkramphotel

Een 66-jarige Nederlander is nabij het Spaanse Malgret del Mar opgenomen met nekkramp. Hij verbleef in hotel Aqua Marina dat de meningitisbesmetting tot grote woede van andere Nederlandse hotelgasten willens en wetens heeft stilgehouden.

Het is onduidelijk door welk type van de meningokokbacterie de Nederlandse vakantieganger is geïnfecteerd.

Manager M.L. Francisco van het Noord-Spaanse hotel verklaarde gisteravond tegenover deze krant: "De Nederlander kwam ziek in ons hotel aan. Hij is afkomstig uit de streek waar nu meningitis heerst." Gedoeld wordt op West-Brabant waar inmiddels bij vijf mensen de meningokokbacterie van het type C is aangetroffen.

Populair
Terwijl het bij Nederlanders uitermate populaire hotel de zaak angstvallig tegenover de ruim 1500 andere gasten heeft verzwegen, is de Nederlander vorige week maandag met spoed opgenomen op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis. Het is onduidelijk hoe hij er nu aan toe is.

Horecamanager Louis Luigies (45) uit Voorhout en zijn vrouw en kinderen zijn een van de vele andere Nederlandse families die tot dit weekeinde voor een strandvakantie in het hotelcomplex Aqua Marina verbleven.

"We hoorden dezelfde dag dat er meningitis heerste en zijn naar de receptie gestapt", aldus Luigies. "Ik maakte me uiteraard grote zorgen, want ik heb vier kinderen. De receptionist ontkende in alle toonaarden en zei dat we het verkeerd begrepen hadden."

Waarschuwing
Afgelopen vrijdag kregen de Luigies en het gezin van trucker John de Looze (38) uit Houten echter bij toeval een alarmerende brief in handen van de Engelse reisorganisatie Thomson. Woordvoerster Rachel O'Reilly bevestigde gisteravond vanuit Londen dat daarin melding wordt gemaakt van de meningitisbesmetting bij de Nederlander en wordt gewaarschuwd voor de symptomen van hersenvliesontsteking.

De beide Nederlandse gezinnen eisten opnieuw een uitleg. "We waren des duivels en vroegen om de hotelmanager, maar die had geen tijd voor ons. De receptionist zei glashard dat hij niets mocht zeggen. Het is een schandaal zoals dit hotel de zaak in de doofpot stopt vanwege commerciële belangen. Nog afgezien van alle onrust die er heerst, dien je als hotelgast over zulke ernstige zaken te worden geïnformeerd. Dan kun je zelf de afweging maken om te blijven of weg te gaan."

De twee families namen geen enkel risico en pakten direct hun biezen. "We zijn linea recta terug naar Nederland gereden. Het is jammer om zo je vakantie te beëindigen, maar we wagen niet de gezondheid van onze kinderen aan twee weken Spanje. In het hotel verblijven op dit moment nog vele honderden andere Hollandse families die van niets weten!"

De Spaanse hoteldirecteur Francisco zegt in opdracht van de plaatselijke autoriteiten geen actie te hebben ondernomen. "Alleen de reisgenoten van de zieke Nederlander zijn geïnformeerd." Zij beaamt verder dat de besmetting zelfs is ontkend tegenover hotelgasten die zelf kwamen informeren. "Wij gaan niet aan Jan en alleman informatie verstrekken over andere gasten."

Het ministerie van VWS in Den Haag was gisteren niet op de hoogte. "De Spaanse autoriteiten hebben ons niet geïnformeerd. Dat gebeurt helaas vaker in het buitenland. In de helft van de gevallen komen wij er pas achter als de huisarts van een teruggekeerde patiënt de GGD waarschuwt."

Vertrek teamarts Plemper

Teamarts Huib Plemper heeft met onmiddellijke ingang al zijn taken bij het Nederlands elftal neergelegd. De chirurg Ronald Staal is tijdelijk toegevoegd aan de medische staf van Oranje. Hij begeleidt de spelers rond de oefeninterland woensdag tegen Engeland en bij de WK-kwalificatieduels op 1 september tegen Ierland en vier dagen later tegen Estland.

Wat precies de reden is van het plotselinge vertrek van Plemper is schimmig. In een korte verklaring meldt de KNVB dat ,,een verschil van inzicht over de uitvoering van enkele taken van de medische begeleiding ten grondslag ligt aan de gezamenlijke beslissing''. Plemper kreeg nationale bekendheid tijdens Euro2000 toen hij tijdens het duel met Tsjechië met naald en draad én een trillende hand een scheurtje onder de wenkbrauw van Jaap Stam hechtte.

Plemper wil, net zo min als de KNVB, iets toevoegen aan de summiere verklaring van de voetbalbond. ,,Misschien doe ik dat later.'' Plemper blijft wel gewoon in dienst van de KNVB. Een terugkeer bij het Nederlands elftal sluit hij niet uit. ,,Dat ligt aan Van Gaal''. Plemper erkent dat tot zijn vertrek is besloten in nauw overleg met Louis van Gaal, maar volgens hem is geen sprake van een diepgaand conflict tussen hem en de bondscoach.

Voor de spelers komt het vertrek van Plemper als een complete verrassing. ,,Ik heb ook geen geluiden opgevangen dat dit zou gebeuren'', zegt aanvoerder Frank de Boer. ,,Volgens mij heeft dit niets te maken met de nandrolonaffaires rond Davids en mezelf. Dat kan niet.''

De medische staf van de KNVB heeft onder vuur gelegen in de nandrolonzaken rond aanvoerder Frank de Boer en vice-aanvoerder Edgar Davids. In eerste instantie wezen zowel Juventus als Barcelona de beschuldigende vinger richting Zeist toen hun topspelers werden betrapt met een te hoge waarde nandrolon in hun urine. Van Gaal kondigde toen meteen aan dat hij nauwkeurig zou onderzoeken in hoeverre het gebruik van voedingssupplementen debet zou kunnen zijn aan de te hoge hoeveelheid nandrolon in de urine van De Boer en Davids. Later bleek, na uitgebreid onderzoek van het RIVM, tot opluchting van de KNVB dat niets mis was met de aan de spelers toegediende preparaten.

Plemper geldt als een arts met progressieve denkbeelden. Zijn voorganger Frits Kessel was terughoudender. Kessel schreef de internationals voor het WK in 1994 in de VS al wel het omstreden voedingssupplement creatine voor. Maar waar Kessel alleen ondersteunende middelen voorschreef als hij de internationals voor een langere periode bijeen had, vindt Plemper dit soort middelen al nuttig als Oranje voor korte tijd bijeen is.

Het is alleszins aannemelijk dat Van Gaal en Plemper qua inzichten botsten omdat de bondscoach met de medische begeleiding van de spelers van het Nederlands elftal geen enkel risico wil nemen. De affaires rond De Boer en Davids liggen hem daarvoor nog te zwaar op de maag.

De medische begeleiding rond het Nederlands elftal leverde vorig jaar ook al problemen op. De fysiotherapeuten Rob Ouderland en Ricardo de Sanders stapten op kort voor de start van Euro2000 na een conflict met de toenmalige bondscoach Frank Rijkaard. Zij verzetten zich tegen de toevoeging van Leo Echteld, vertrouwensman van spelers Kluivert, Davids en Bogarde, aan de medische staf. Ouderland is inmiddels op verzoek van Van Gaal weer teruggekeerd bij Oranje.

Veilingsite gaat commissie vragen

Nederlands grootste veilingsite Ricardo.nl gaat commissie vragen wanneer aangeboden stukken worden verhandeld. Aan iedereen die met succes een item verkoopt, vraagt de veilingsite 3,5 procent van de opbrengst.

Ricardo volgt hiermee de concurrentie, die al eerder overging tot het vragen van commissie. De registratie van leden en het aanbieden van spullen op de site blijven gratis. Met de nieuwe inkomstenbron wil Ricardo.nl de kwaliteit van de site blijven garanderen.

Ook gaat Ricardo naar eigen zeggen over enkele weken 'een aantal grote verbeteringen' aan de site doorvoeren. Hierbij gaat het onder meer om 350 nieuwe categorieën. Bovendien wordt de zoekmachine uitgebreid, waardoor er ook te zoeken is op regio, de eindtijd van de veiling en de prijs.

Voetbaltrainer Arie Haan na winst ontslagen

Arie Haan is zondagavond ontslagen als trainer van Austria Wien. De oud-international werd opmerkelijk genoeg na een 2-1 overwinning op rivaal Rapid Wien de laan uitgestuurd.

Ook zijn assistent Ernst Baumeister moet vertrekken. Haan, die eerste als technisch directeur werkzaam was bij de Oostenrijkse club, was pas vijf maanden werkzaam als trainer. De reden van het ontslag is nog niet bekend. Haan was ook trainer van onder andere Feyenoord en Anderlecht.

ABN Amro schikt met beursautoriteiten VS

De Amerikaanse effectenafdeling van ABN Amro heeft een schikking van 200.000 dollar (500.000 gulden) getroffen met de beursautoriteiten van New York. Die beschuldigden ABN Amro ervan onvoldoende controle op de Amerikaanse effectenafdeling te hebben gehouden. Daar zou één van de effectenmakelaars de koers van 5 fondsen hebben gemanipuleerd.

De Securities and Exchange Commissie (SEC) liet in een verklaring weten dat dit de eerste grote zaak was tegen het zogenoemde portfolio pumping. Daarbij drijft een effectenmakelaar de koersen van aandelen bewust op, om zo de waarde van de portefeuille van hun klanten te laten stijgen. Dat dwingt andere handelaren die de aandelen willen kopen een hogere prijs voor deze stukken te betalen.

De effectenhandelaar in kwestie overtrad de interne bedrijfsregels in 1998, aldus ABN Amro. Toen de Nederlands bank dit ontdekte, werd de medewerker op straat gezet. ABN Amro heeft daarna de SEC ingelicht en de huisvoorschriften aangescherpt. Door de schikking te treffen wilde ABN Amro geen schuld bekennen maar ook niet ontkennen.

De handelaar ging akkoord met een boete van 75.000 dollar (187.500 gulden). Ook hij wenste geen uitspraak te doen over een schuldvraag. De effectenmakelaar zegde toe zich voortaan aan de regels te houden. Hij zal een jaar lang niet in de effectenhandel werken.

Sociale premies omlaag

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De sociale premies gaan waarschijnlijk fors omlaag. Minister Vermeend (Sociale Zaken) wil mogelijk f 10 miljard aan wao- en ww-premies teruggeven omdat de sociale fondsen overvol zitten. De bewindsman heeft hierover een akkoord bereikt met zijn collega Zalm (Financiën).

Tegelijk met de lagere sociale premies zouden andere lasten moeten stijgen, zodat burgers er per saldo niet op vooruit gaan. Vermeend voelt weinig voor een nieuwe ronde lastenverlichting, minder dan een jaar na de belastingherziening. De lasten voor de burgers dalen volgend jaar al met f 2 tot f 3 miljard.

Nog meer lastenverlichting kan leiden tot oververhitting van de economie, hoewel de kans daarop door de verslechterende economische situatie lijkt af te nemen. Vermeend en Zalm leggen hun plannen met de sociale fondsen binnenkort voor aan het kabinet.

Door de gunstige economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren waren er veel minder uitkeringen nodig en is er aanzienlijk minder beroep gedaan op de sociale fondsen. Omdat de premies gelijk bleven, hebben de fondsen nu een reserve van f 20 miljard in kas. Vermeend en Zalm willen dat premies meer kostendekkend worden.

PvdA-Kamerlid Smits noemt de plannen `op zichzelf logisch'. "Het is al eerder uitgevoerd. Oppotten heeft weinig zin", zegt ze. Ook D66 steunt Vermeend. Kamerlid Bakker is wel benieuwd welke lasten het kabinet wil verhogen en welke gevolgen dat heeft voor de economie.

Het CDA heeft kritiek op de plannen. Vice-fractievoorzitter Balkenende spreekt van `inkomenspolitiek geknoei'. "Je laat eerst de fondsen bewust oplopen en vervolgens zeg je: `We gaan wat aardigs doen voor de burgers'. Tegelijk gaat men dan weer elders extra belasting aan de burgers vragen." Hij spreekt van een `vestzak-broekzak-benadering'.

Steuntrekkers dagen Vermeend voor rechter

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De cliëntenraad van de Amsterdamse Sociale Dienst wil een proefproces tegen minister Vermeend (Sociale zaken) aanspannen over de strengere regels die hij uitkeringsgerechtigden in de hoofdstad heeft opgelegd. De raad, die de ruim 50.000 hoofdstadbewoners met een bijstandsuitkering vertegenwoordigt, vindt het uit den boze dat een werkloze eerst moet verklaren bereid zijn te werken voordat een uitkering wordt verstrekt.

Sinds augustus moeten mensen die een bijstandsuitkering aanvragen tijdens een pre-intake eerst aantonen serieus naar werk te willen en te gaan zoeken.

Dit zogenoemde poortwachtersproject, waarbij de bijstandsaanvraag pas drie weken na de pre-intake als intake wordt geaccepteerd, is ingevoerd na de ingreep die minister Vemeend afgelopen juni deed in 'Neerlands grootste uitkeringsfabriek'. De minister eist dat de Amsterdamse Sociale Dienst orde op zaken stelt in zijn enorme (administratieve) achterstanden én dat de toekenning van een uitkering niet langer als een automatisme wordt gezien. Lukt het opvolgen van de aanwijzingen niet, dan stopt Vermeend de voorschotten op de uitkeringen die het rijk geeft aan Amsterdam.

Volgens de cliëntenraad overschrijdt Vermeend hiermee de juridische grenzen. Anke van der Vliet van de Amsterdamse Bijstandsbond, onderdeel van de cliëntenraad: "Volgens onze advocaat is het niet afdwingbaar om mensen al naar een banenmarkt te sturen voordat een intake heeft plaatsgevonden. Dat kan pas als de uitkering is toegekend. Wij willen daarom een proefproces starten tegen Vermeend over de veranderde strengere regels bij de Sociale Dienst."

Huurschulden
Van der Vliet is woedend op Vermeend: "Je kunt een alleenstaande moeder met kinderen toch niet dwingen eerst te solliciteren en haar pas drie weken daarna een uitkering geven. Dat leidt tot huurschulden en uithuisplaatsingen. Wil Vermeend misschien dat ik morgen bij hem op de stoep sta met een moeder die haar kinderen niet te eten kan geven omdat ze geen uitkering krijgt? Door Vermeend voor de rechter te dagen wil ik jurisprudentie op dit gebied."

Volgens de voorzitter van de cliëntenraad, Marcel Hoffman, leiden de aangescherpte regels tot volstrekte willekeur en rechtsongelijkheid. "Want wordt op elk kantoor nu even streng gewerkt of wordt bij het ene kantoor iemand ontzien die bij het andere kantoor toch moet solliciteren?"

Volgens een woordvoerder wordt het proefproces op het ministerie van Sociale Zaken "met spanning tegemoet gezien". "Wat Vermeend wil zien, is dat in Amsterdam voortaan werk voorop staat in plaats van de uitkering. Onze taxatie is dat dit nieuwe beleid keurig netjes binnen de wettelijke regels valt."

De directeur van de Sociale Dienst, André Janssen, stelt dat op alle rayons dezelfde criteria gehanteerd worden: "Het roer is omgegooid. En acute gevallen, zoals die genoemde moeder met kinderen, zullen gewoon financieel geholpen worden."

Opnieuw een aanslag in Israël

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jeruzalem - Israël is voor de tweede maal in één week opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een horecagelegenheid. Drie dagen na het bloedbad in een pizzeria in Jeruzalem waar 15 mensen de dood vonden, raakten gisteren 20 mensen gewond bij een soortgelijke terreurdaad in een café in Haifa.

Een 28-jarige Palestijn, lid van de islamitische Jihad, voerde de aanslag uit met een tas vol explosieven. Hij kwam als enige om het leven.

De aanslag had plaats aan het einde van een weekeinde vol geweld en demonstraties. Een achtjarig Palestijns meisje werd gedood toen zij verzeild raakte in een schietpartij tussen het Israëlische leger en Palestijnse schutters in Hebron.

Tientallen Palestijnen en enkele agenten raakten gewond toen betogers een poging ondernamen om het politiekordon rond het Orient House te doorbreken en het Palestijnse kantoor terug te winnen. Het kantoor in Oost-Jeruzalem werd door Israël gesloten na de aanslag op de pizzeria. Sinds 1991 was het Orient House het officieuze Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De sluiting van dit kantoor en andere belangrijke Palestijnse instellingen in en rond Jeruzalem heeft niet alleen tot zware internationale kritiek geleid, maar ook tot een ernstig meningsverschil tussen de rechtse Likud-ministers en de linkervleugel van de Arbeidspartij. Onder de linkse ministers groeit de onvrede over het beleid van premier Sharon. Minister Peres (Buitenlandse Zaken) dreigde gisteren met een kabinetscrisis als Sharon hem niet het groene licht zou geven voor een dialoog met de Palestijnse leiding. Peres zou die toestemming gisteravond na een privé-onderhoud met Sharon hebben gekregen. Voor de onderhandelingen krijgt hij echter `waakhonden' mee van Sharon, in de vorm van twee hoge militairen.

Volgens onbevestigde berichten heeft de Palestijnse leider Arafat de afgelopen dagen zeven Hamas-leden laten arresteren. Onder hen zouden zich degenen bevinden die opdracht gaven tot de aanslag op de pizzeria.

Man laat auto rijden tijdens plaspauze

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man (37) uit het Friese Buitenpost, die langs de waterkant in Drachten wilde plassen, heeft per ongeluk zijn wagen in het water laten rijden. De man vergat vanwege zijn hoge nood zijn auto, een automaat, uit de versnelling te halen, toen hij uitstapte bij de industriehaven. De automatische versnellingsbak stond nog in de D van Drive.

Met behulp van een duiker werd de auto gelokaliseerd op een diepte van vier meter. De kraanwagen van een bergingsbedrijf kon de wagen niet ophijsen uit het water, waardoor een grote havenkraan het klusje moest klaren.

Haagse tram via sms te traceren

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Haag hoef je nooit meer wachten op de vertraagde bus of tram, met de twijfel of hij misschien net weg is. Bus en tramreizigers in Den Haag met een mobiele telefoon kunnen binnenkort per sms en via internet actuele reisinformatie ontvangen.

Het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM begint aan het einde van het jaar een 800.000 gulden kostende proef met de nieuwe service. 750 Mensen zullen de nieuwe techniek uitproberen op de tramlijnen 1 en 9 en buslijn 25. De proef duurt ongeveer een half jaar en wordt bij succes op alle lijnen ingevoerd. De HTM is nog op zoek naar proefpersonen die frequent op deze trajecten reizen.

In de bussen en trams komen zenders die constant een signaal uitzenden. Daardoor is voortdurend bekend waar de voertuigen rijden. Computers verwerken automatisch oponthoud en rekenen nieuwe vertrektijden uit. Een reiziger die informatie wil hebben over een bepaalde halte stuurt een sms. Elke halte heeft een code om te voorkomen dat lange namen moeten worden ingetoetst. Het antwoord met de vertrektijd komt ook per sms.

Op de website van HTM is de actuele reisinformatie ook te lezen. Met wap-telefoons kan de site worden bezocht.

De Nederlandse Spoorwegen doen ook onderzoek naar het verstrekken van reisinformatie per sms en internet. Dat zal echter nog minimaal een jaar duren.

Kind verbrandt tijdens BBQ

Smookey en Zwaluw hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 6-jarig jongetje uit Hengelo heeft bij een barbecuefeest met de buurt zware brandwonden opgelopen toen hij een fles met brandende spiritus over zich heen kreeg. De kleuter die ernstig brandwonden aan zijn gezicht, hals, borst, armen en handen opliep, is opgenomen in een ziekenhuis.

Het buurtfeest werd gehouden aan de Theodora Versteeglaan. Omdat een van de vuurkorven bijna uit was, goot een 35-jarige buurtgenoot er wat spiritus op. De fles vatte vlam en daar schrok de man van. In paniek gooide hij de fles van zich af, precies tegen het jongetje aan. De kleuter vloog daardoor in brand. Buurtbewoners hebben hem direct onder douche gezet.

Een ambulance heeft het ernstig verbrande knaapje naar het ziekenhuis gebracht.

Slachtoffer haaienaanval weer naar huis

Eric had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De acht jaar oude Jessie Arbogast is na een verblijf van vijf weken in het ziekenhuis in Pensacola, weer naar huis.
Hij verbleef hier nadat op een andere locatie zijn arm weer aan zijn lichaam was gesleuteld.

Jessie was aan het zwemmen met zijn familie in de ondiepe wateren aan de kust van Florida, toen een haai (Bull shark) z'n rechterarm eraf trok en een flink stuk uit zijn been beet.
De oom van de jongen sleurde de haai het strand op waarna een park ranger het doodschoot en de jongen z'n arm terugpakte.

De pediatrische neuroloog dr. Tim Livingstone zegt dat het heel moeilijk is te oordelen hoe Jessie in de komende 6 tot 12 maanden zal verbeteren. Hij zegt ook dat het op zich al een wonder is dat de jongen de aanval heeft overleeft.

Vliegtuig stort neer bij vliegshow

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een vliegshow in het Duitse Michelstadt is zaterdag een vliegtuig neergestort. De Franse piloot kwam hierbij om het leven.

De Fokker DR1 stortte volgens de politie neer op het moment dat de landing werd ingezet. Oorzaak van het ongeval is vermoedelijk een technisch mankement. De oldtimervliegshow in de deelstaat Hessen werd op wens van vrienden van de omgekomen piloot voortgezet.

MTV schendt privacy

Van Eric kregen we via de newssubmit het volgende:

Een vrouw gaat MTV Networks voor het gerecht slepen wegens inbreuk op haar privacy nadat de omroep beelden van haar, terwijl ze een lid van een band kuste in een toiletruimte. Ook heeft de omroep de beelden afgedrukt in weekbladen en op de reclameborden.

Diana Lynn Daly (22) zegt dat een cameraman haar het damestoilet is ingevolgd en heeft het kussen van haar met het lid (niet dubbelzinning bedoeld) van de band.

Een foto van haar gezicht verscheen in Los Angeles op een groot reclamebord en in People en Rolling Stone magazines om de VH-1 serie "Bands on the Run" te promoten. Hierin worden onbekende bands in beeld gebracht.
De beelden waren ook gebruikt in de programma van April.

Volgens haar advocaat heeft ze wel een goedkeuringsformulier getekend, maar is dat ongeldig omdat ze dronken zou zijn geweest.

MTV Networks weigert ieder commentaar.

Castro viert 75e verjaardag

De Cubaanse dictator Fidel Castro Ruz viert vandaag zijn 75e verjaardag. HIj doet dat in Venezuela waar hij vaker vertoeft sinds de links geöriënteerde Hugo Chávez er aan de macht is.

Castro wil president zijn voor het leven. Dat kan volgens waarnemers ondanks zijn leeftijd nog geruime tijd duren. Een biografe waarschuwt: 'Er is niets veranderd. Hij is totaal aan de macht, hij heeft totale controle en hij kan er nog wel vijftien jaar zijn.'

Castro's Caribische communisme, gebouwd op vrijwel uitsluitend de verkoop van suiker aan de voormalige Sovjet-Unie, is stukgelopen op het wegvallen van sovjethulp, het Amerikaanse economische embargo, ondoelmatigheid en de starre rond Castro gecentraliserde machtsstructuren. Maar Chávez en talrijke Latijs-Amerikanen zien in Castro nog steeds een held van de arme massa. Dat komt vooral door zijn verbeten vijandigheid tegenover de VS, waar inmiddels zo'n 10 procent van de Cubanen een heenkomen hebben gevonden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.