Opnieuw een aanslag in Israël

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jeruzalem - Israël is voor de tweede maal in één week opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een horecagelegenheid. Drie dagen na het bloedbad in een pizzeria in Jeruzalem waar 15 mensen de dood vonden, raakten gisteren 20 mensen gewond bij een soortgelijke terreurdaad in een café in Haifa.

Een 28-jarige Palestijn, lid van de islamitische Jihad, voerde de aanslag uit met een tas vol explosieven. Hij kwam als enige om het leven.

De aanslag had plaats aan het einde van een weekeinde vol geweld en demonstraties. Een achtjarig Palestijns meisje werd gedood toen zij verzeild raakte in een schietpartij tussen het Israëlische leger en Palestijnse schutters in Hebron.

Tientallen Palestijnen en enkele agenten raakten gewond toen betogers een poging ondernamen om het politiekordon rond het Orient House te doorbreken en het Palestijnse kantoor terug te winnen. Het kantoor in Oost-Jeruzalem werd door Israël gesloten na de aanslag op de pizzeria. Sinds 1991 was het Orient House het officieuze Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De sluiting van dit kantoor en andere belangrijke Palestijnse instellingen in en rond Jeruzalem heeft niet alleen tot zware internationale kritiek geleid, maar ook tot een ernstig meningsverschil tussen de rechtse Likud-ministers en de linkervleugel van de Arbeidspartij. Onder de linkse ministers groeit de onvrede over het beleid van premier Sharon. Minister Peres (Buitenlandse Zaken) dreigde gisteren met een kabinetscrisis als Sharon hem niet het groene licht zou geven voor een dialoog met de Palestijnse leiding. Peres zou die toestemming gisteravond na een privé-onderhoud met Sharon hebben gekregen. Voor de onderhandelingen krijgt hij echter `waakhonden' mee van Sharon, in de vorm van twee hoge militairen.

Volgens onbevestigde berichten heeft de Palestijnse leider Arafat de afgelopen dagen zeven Hamas-leden laten arresteren. Onder hen zouden zich degenen bevinden die opdracht gaven tot de aanslag op de pizzeria.