Haagse tram via sms te traceren

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Haag hoef je nooit meer wachten op de vertraagde bus of tram, met de twijfel of hij misschien net weg is. Bus en tramreizigers in Den Haag met een mobiele telefoon kunnen binnenkort per sms en via internet actuele reisinformatie ontvangen.

Het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM begint aan het einde van het jaar een 800.000 gulden kostende proef met de nieuwe service. 750 Mensen zullen de nieuwe techniek uitproberen op de tramlijnen 1 en 9 en buslijn 25. De proef duurt ongeveer een half jaar en wordt bij succes op alle lijnen ingevoerd. De HTM is nog op zoek naar proefpersonen die frequent op deze trajecten reizen.

In de bussen en trams komen zenders die constant een signaal uitzenden. Daardoor is voortdurend bekend waar de voertuigen rijden. Computers verwerken automatisch oponthoud en rekenen nieuwe vertrektijden uit. Een reiziger die informatie wil hebben over een bepaalde halte stuurt een sms. Elke halte heeft een code om te voorkomen dat lange namen moeten worden ingetoetst. Het antwoord met de vertrektijd komt ook per sms.

Op de website van HTM is de actuele reisinformatie ook te lezen. Met wap-telefoons kan de site worden bezocht.

De Nederlandse Spoorwegen doen ook onderzoek naar het verstrekken van reisinformatie per sms en internet. Dat zal echter nog minimaal een jaar duren.