Proces tegen Gil onmogelijk door roof

Een proces tegen de Spaanse Jesus Gil onmogelijk door roof van alle dossiers van de gerechtelijke vooronderzoeken. De burgemeester van de badplaats Marbella en eigenaar van de voetbalclub Atletico Madrid gaat door voor een van Spanjes grootste criminelen.

In totaal zijn twintigduizend pagina's verdwenen die betrekking hebben op vijftien grote corruptiezaken waarin Gil is verwikkeld. Bovendien is alle informatie kundig en systematisch gewist uit de computers van de rechtbanken.

De diefstal zal er toe leiden dat Gil de gevangenis niet meer van binnen ziet. Een herhaling van de onderzoeken gaat jaren duren en Gil wordt over twee jaar zeventig, een leeftijd waarop in Spanje niemand meer de cel in hoeft.

De burgemeester gaf na het bekend worden van de roof direct een persconferentie, waarop hij met een stalen gezicht elke betrokkenheid ontkende: 'Ik vind het een heel verdachte zaak. Ik win hier niets bij, en ik vermoed dat andere mensen wier namen in de dossiers genoemd worden, het benauwd hebben gekregen.' Carmen Hermos’n, minister van Justitie van de deelstaat Andalusi‘, heeft een andere mening: 'Het is duidelijk dat Gil hier achter zit. Helaas heeft hij ons eraan gewend dat dergelijke dingen gebeuren.'

De verdenking gaat uit naar functionarissen op de drie rechtbanken, die in opdracht van Gil zouden hebben gehandeld. Er zijn geen sporen van braak gevonden en de daders wisten precies de juiste dossiers te vinden in de vaak chaotische archieven. Zij beschikten ook over de toegangscodes van het computersysteem.

De vijftien lopende zaken hebben als gemene deler dat Gil geld van de gemeente Marbella ontvreemdde. Zo betaalde Marbella acht miljoen gulden voor het onderhoud van de renpaarden van de burgemeester. Marbella kreeg van de burgemeester van Moskou een Russisch beeldhouwwerk cadeau, maar Gil rekende de stad er twee miljoen voor. De Spaanse Rekenkamer schreef dit jaar in een rapport dat in de tien jaar dat Gil burgemeester is, 830 miljoen gulden is verdwenen.

De justitie heeft slechts van een klein deel van de onderzoeken kopie‘n. Maar handtekeningen op kopie‘n zijn niet rechtsgeldig. 'Het is een onherstelbaar schandaal', aldus de Spaanse aanklager Jiminez. 'Het komt neer op volledige straffeloosheid voor Gil.'