Steuntrekkers dagen Vermeend voor rechter

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De cliëntenraad van de Amsterdamse Sociale Dienst wil een proefproces tegen minister Vermeend (Sociale zaken) aanspannen over de strengere regels die hij uitkeringsgerechtigden in de hoofdstad heeft opgelegd. De raad, die de ruim 50.000 hoofdstadbewoners met een bijstandsuitkering vertegenwoordigt, vindt het uit den boze dat een werkloze eerst moet verklaren bereid zijn te werken voordat een uitkering wordt verstrekt.

Sinds augustus moeten mensen die een bijstandsuitkering aanvragen tijdens een pre-intake eerst aantonen serieus naar werk te willen en te gaan zoeken.

Dit zogenoemde poortwachtersproject, waarbij de bijstandsaanvraag pas drie weken na de pre-intake als intake wordt geaccepteerd, is ingevoerd na de ingreep die minister Vemeend afgelopen juni deed in 'Neerlands grootste uitkeringsfabriek'. De minister eist dat de Amsterdamse Sociale Dienst orde op zaken stelt in zijn enorme (administratieve) achterstanden én dat de toekenning van een uitkering niet langer als een automatisme wordt gezien. Lukt het opvolgen van de aanwijzingen niet, dan stopt Vermeend de voorschotten op de uitkeringen die het rijk geeft aan Amsterdam.

Volgens de cliëntenraad overschrijdt Vermeend hiermee de juridische grenzen. Anke van der Vliet van de Amsterdamse Bijstandsbond, onderdeel van de cliëntenraad: "Volgens onze advocaat is het niet afdwingbaar om mensen al naar een banenmarkt te sturen voordat een intake heeft plaatsgevonden. Dat kan pas als de uitkering is toegekend. Wij willen daarom een proefproces starten tegen Vermeend over de veranderde strengere regels bij de Sociale Dienst."

Huurschulden
Van der Vliet is woedend op Vermeend: "Je kunt een alleenstaande moeder met kinderen toch niet dwingen eerst te solliciteren en haar pas drie weken daarna een uitkering geven. Dat leidt tot huurschulden en uithuisplaatsingen. Wil Vermeend misschien dat ik morgen bij hem op de stoep sta met een moeder die haar kinderen niet te eten kan geven omdat ze geen uitkering krijgt? Door Vermeend voor de rechter te dagen wil ik jurisprudentie op dit gebied."

Volgens de voorzitter van de cliëntenraad, Marcel Hoffman, leiden de aangescherpte regels tot volstrekte willekeur en rechtsongelijkheid. "Want wordt op elk kantoor nu even streng gewerkt of wordt bij het ene kantoor iemand ontzien die bij het andere kantoor toch moet solliciteren?"

Volgens een woordvoerder wordt het proefproces op het ministerie van Sociale Zaken "met spanning tegemoet gezien". "Wat Vermeend wil zien, is dat in Amsterdam voortaan werk voorop staat in plaats van de uitkering. Onze taxatie is dat dit nieuwe beleid keurig netjes binnen de wettelijke regels valt."

De directeur van de Sociale Dienst, André Janssen, stelt dat op alle rayons dezelfde criteria gehanteerd worden: "Het roer is omgegooid. En acute gevallen, zoals die genoemde moeder met kinderen, zullen gewoon financieel geholpen worden."