Sociale premies omlaag

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De sociale premies gaan waarschijnlijk fors omlaag. Minister Vermeend (Sociale Zaken) wil mogelijk f 10 miljard aan wao- en ww-premies teruggeven omdat de sociale fondsen overvol zitten. De bewindsman heeft hierover een akkoord bereikt met zijn collega Zalm (Financiën).

Tegelijk met de lagere sociale premies zouden andere lasten moeten stijgen, zodat burgers er per saldo niet op vooruit gaan. Vermeend voelt weinig voor een nieuwe ronde lastenverlichting, minder dan een jaar na de belastingherziening. De lasten voor de burgers dalen volgend jaar al met f 2 tot f 3 miljard.

Nog meer lastenverlichting kan leiden tot oververhitting van de economie, hoewel de kans daarop door de verslechterende economische situatie lijkt af te nemen. Vermeend en Zalm leggen hun plannen met de sociale fondsen binnenkort voor aan het kabinet.

Door de gunstige economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren waren er veel minder uitkeringen nodig en is er aanzienlijk minder beroep gedaan op de sociale fondsen. Omdat de premies gelijk bleven, hebben de fondsen nu een reserve van f 20 miljard in kas. Vermeend en Zalm willen dat premies meer kostendekkend worden.

PvdA-Kamerlid Smits noemt de plannen `op zichzelf logisch'. "Het is al eerder uitgevoerd. Oppotten heeft weinig zin", zegt ze. Ook D66 steunt Vermeend. Kamerlid Bakker is wel benieuwd welke lasten het kabinet wil verhogen en welke gevolgen dat heeft voor de economie.

Het CDA heeft kritiek op de plannen. Vice-fractievoorzitter Balkenende spreekt van `inkomenspolitiek geknoei'. "Je laat eerst de fondsen bewust oplopen en vervolgens zeg je: `We gaan wat aardigs doen voor de burgers'. Tegelijk gaat men dan weer elders extra belasting aan de burgers vragen." Hij spreekt van een `vestzak-broekzak-benadering'.