FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 augustus 2001

Pony mishandeld in Hulst

DJ-Jumbo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een pony is in de nacht van zaterdag op zondag in een weiland aan de Zeildijk in het Zeeuws-Vlaamse Hulst zodanig mishandeld dat het dier moest worden afgemaakt. Onbekenden sloegen de pony volgens de politie met een onbekend voorwerp op achterzijde en benen.

Daardoor ontstonden verschillende verwondingen, waardoor het dier er te slecht aan toe was om te kunnen overleven. De 68-jarige eigenaar uit Hulst heeft aangifte gedaan bij de politie.

Uitslag wedstrijd om Charity Shield

Een treffer van Ruud van Nistelrooy heeft niet kunnen voorkomen dat Manchester United de strijd om het Charity Shield heeft verloren. De Mancunians gingen zondag met 2-1 ten onder tegen Liverpool.

Liverpool heeft goede herinneringen aan het Millennium Stadium waar het duel werd gespeeld. Het afgelopen seizoen won de ploeg van Houllier op dit veld de FA Cup en de League Cup. Ook zondag was Liverpool er succesvol. Al na tien minuten stonden de Reds - dankzij treffers van Michael Owen en Gary McAllister - met 2-0 voor.

Al na een minuut gaf de arbiter een strafschop aan Liverpool, nadat Danny Murphy door Manchester United-speler Roy Keane was neergehaald. Gary McAllister was succesvol vanaf elf meter. Amper acht minuten later profiteerde wonderkind Owen van een slippertje van Jaap Stam en verdubbelde hij de voorsprong.

In de tweede helft scoorde Van Nistelrooy in de 51e minuut de 2-1. Daarna kreeg United weliswaar enkele goede kansen, maar Sander Westerveld voorkwam dat de ploeg van manager Alex Ferguson doel trof. Zo pareerde hij onder meer een hard schot van Keane en reageerde hij alert op een ,,puntertje'' van Van Nistelrooy. ,,Sommigen menen dat de Charity Shield niks voorstelt'', zei Westerveld na afloop. ,,Maar voor de spelers betekent het gewoon weer een nieuwe beker die we in de prijzenkast kunnen zetten.''

Uitslag wedstrijd om Johan Cruijffschaal

Landskampioen PSV heeft zondagmiddag in de Amsterdam ArenA de zesde editie van de Johan Cruijffschaal gewonnen. De Eindhovenaren versloegen FC Twente in de jaarlijkse strijd tussen titel- en bekerhouder met 3-2.

PSV overrompelde FC Twente in de eerste 10 minuten, waarin Kezman en Bruggink scoorden, en PSV zodoende op een 2-0 voorsprong kwam
Chris De Witte zorgde in de veertigste minuut voor de tegentreffer van FC Twente, 31 minuten later scoorde Rommedahl en stond de 3-1 op het scorebord
Een minuut voor tijd maakte Van der Doelen er 3-2 van. Van de zes uitgereikte Johan Cruijffschalen heeft PSV er nu vijf in de vitrine staan.

Grote inentingsactie West-Brabant

Gemeente Moerdijk en GGD West-Brabant beginnen maandagochtend vanaf negen uur met de grootste inentingsoperatie in West-Brabant ooit. Ruim 3000 kinderen in Zevenbergen en meer dan 1500 kinderen in Klundert worden maandag tussen 09.00 en 21.00 uur ingeŽnt.

,,We willen per uur zo'n 400 kinderen inenten'', zegt GGD-woordvoerder P. van Stekelenburg. Daarvoor zijn acht teams continu bezig met prikken tegen de meningokokbacterie. In totaal zijn 100 mensen van de GGD maandag in touw met de vaccinatie en ongeveer 45 mensen van de gemeente Moerdijk.

Ondertussen blijven mensen in de directe omgeving van Zevenbergen angstig. Daarom was in plaatsen als Etten-Leur, Standdaarbuiten, Oudenbosch en Prinsenbeek de afgelopen dagen een grote vraag naar het vaccin. ,,Maar ook op andere plaatsen in Nederland is een groeiende vraag naar het vaccin'', benadrukt Van Stekelenburg.

Ouders nemen het zekere voor het onzekere. Al zijn artsen en apothekers terughoudend in het verstrekken van het vaccin, volhouders krijgen het uiteindelijk wel mee. Het ministerie van Volksgezondheid meent dat een massale inentingscampagne niet nodig is. GGD-woordvoerder Stekelenburg: ,,Er is gewoonweg geen reden om zo maar iedereen te gaan vaccineren. We kiezen alleen voor een gerichte actie in Zevenbergen en Klundert om daar het besmettingsgevaar aan te pakken.''

Vermiste asielzoeker blijkt verdronken

De 22-jarige asielzoeker uit Zeewolde die sinds dinsdagmiddag werd vermist, blijkt te zijn verdronken. Zijn stoffelijk overschot is zondagmorgen gevonden bij gemaal Lovinck in het Veluwemeer.

De man verbleef in het asielzoekerscentrum in Zeewolde. Zijn fiets en identiteitsbewijs zijn dinsdag langs het Veluwemeer gevonden, hijzelf bleek spoorloos. De politie en brandweer hebben dagenlang naar hem gezocht en gedregd. De politie trof geen sporen aan die wijzen op een misdrijf.

Herman Brood op ťťn in de Mega Top 100

Herman Brood's laatste single 'My Way', die op 3 augustus uitkwam staat tien dagen na release op nummer 1 van de Mega Top 100. Het betekent postuum de eerste nummer 1-notering van Brood.
De grootste hit was altijd 'Never Be Clever', maar kwam destijds niet hoger dan een 9e plaats. Brood zei eind jaren 70 vaak dat hij pas 'het loodje mocht leggen, als hij een nummer-1-hit had'. Macaber genoeg hebben zijn dood en de nationale rouw die volgorde omgekeerd.

BMG wilde in eerste instantie niets doen met 'My Way', maar de vraag naar dit nummer was zo overweldigend dat de platenmaatschappij het toch uitbracht.

Herman Brood bracht tijdens zijn leven vele singles uit, hits scoorde hij echter alleen eind jaren 70 begin jaren 80. Het ''serieuzere werk'' was altijd Engelstalig, maar ook voor allerhande Nederlandstalige (onzin) plaatjes draaide hij zijn hand niet om. Zo maakte hij bijvoorbeeld singles met (de ook al overleden) Sjef van Oekel ''Nooit meer terug naar die rotschool'', met Jules Deelder ''Oh Kut'', met Willeke Alberti ''Omdat ik zoveel van je hou'', met Van Dik Hout ''Pijn'', met Jan Rietman en Andrť van Duin ''Heroes of Rock 'n Roll'' en met de eveneens overleden Johnny the Selfkicker (Johnny van Doorn) het merkwaardige ''Nur ein wŁnsch / hou kontakt''.

Een overzicht van de door Brood uitgebrachte platen vind je hier. (Afkomstig van deze Brood site)

Amersfoort in actie tegen hennepkwekerijen

Georganiseerde bendes beheren tientallen hennepkwekerijen in Amersfoort en omstreken. De kwekerijen zijn ingericht op zolders, slaapkamers en in schuurtjes van particulieren. Ook schuren van boeren in de toekomstige nieuwbouwwijk Vathorst zijn geliefd bij hennepkwekers.

In en rond Amersfoort zijn naar schatting enkele honderden kwekerijen ingericht. Dit aantal is het afgelopen jaar sterk gestegen. Boeren met leegstaande opstallen in het gebied van de toekomstige nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort worden steeds vaker benaderd door hennepkwekers. Dat blijkt uit tips en informatie van de Criminele Inlichtingendienst (CID). Bewijzen zijn echter moeilijk te verzamelen, zegt R. Wuyster, wijkagent bij de politie en coŲrdinator van de actie ĎAanpak Hennepkwekerijení. ďDe bewoners van huizen met kwekerijen die door ons zijn opgerold weten het allemaal. Maar tegens ons houden ze hun mond uit angst voor represailles.Ē

Gezamelijke aanpak Remu en politie

De grootschalige kweek van de softdrug wiet veroorzaakt gevaar en overlast voor zowel de hennepkwekers zelf als omwonenden. Politie en energiemaatschappij Remu zijn daarom een project gestart om de hennepteelt in Amersfoort aan te pakken.
De Leliestraat en omgeving in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier spande vorig jaar november de kroon: hennepplantages in zolderkamers, schuurtjes en slaapkamers vraten zoveel stroom dat de schakelkasten van energiemaatschappij Remu het begaven.Kabels raakten oververhit, het transformatorhuisje in de Leliestraat vloog in brand. De buurt zat zonder stroom.

Gesmolten stroomkabels

De Remu had al het mogelijke gedaan om het aantal storingen door hennepkwekerijen in de buurt terug te dringen. ďNormale zekeringen gebruiken we al niet meer in delen van het Soesterkwartier,Ē zegt de fraudecoŲrdinator van de energiemaatschappij. ďDan kunnen onze monteurs ernaast blijven wachten totdat ze doorslaan. De kabels zijn zo beveiligd dat ze maximaal kunnen worden belast. Nog vragen de hennepplantages in de buurt zoveel stroom dat de kabels oververhit raken en smelten.Ē

Dat was voor zowel energiemaatschappij Remu als de politie aanleiding om in actie te komen. Remu heeft vorig jaar augustus de functie fraudecoŲrdinator in het leven geroepen. Om zijn werk niet te belemmeren, mag de man niet met zijn naam in de krant. De coŲrdinator ontmantelt in de hele provincie Utrecht in samenwerking met de politie hennepplantages. In Amersfoort draaien de fraudecoŲrdinator en zijn maatje bij de politie, wijkagent Ronald Wuyster, overuren. Doel was om in 2001 zestig hennepplantages op te rollen. Eind juli waren het er al 82. ďEn we gaan door.Ē

De samenwerking tussen Remu en politie is niet toevallig. De energiemaatschappij constateerde steeds meer onveilige situaties door slecht aangelegde elektrische installaties. Die installaties leveren niet alleen gevaar op voor kwekers en hun naaste buren, maar ook voor politieagenten. Agenten kunnen niet zonder medewerking van de energiemaatschappij een plantage oprollen. De fraudecoŲrdinator: ďJe moet echt vakman zijn, wil je een plantage kunnen ontmantelen.Ē Wuyster: ďWij halen die zolders niet leeg voordat we het sein Ďveiligí hebben gekregen van de Remu-mensen.Ē

90% steelt de stroom

Remu heeft nog een belang bij de ontmantelingen. De stroomleverancier loopt honderdduizenden guldens aan inkomsten mis door de hennepkwekers. Meer dan negentig procent van de kwekers tapt namelijk illegaal stroom af. Aangezien de apparatuur van een gemiddelde huiskwekerij in een maand net zoveel stroom gebruikt als een gemiddeld huishouden in een jaar loopt dat al snel in de papieren. Anderen houden de energierekening op een andere manier laag. Kwekers boren bijvoorbeeld een gaatje in het glas van de meter, prikken er een satťstokje door en zetten zo de teller klem. De stroom wordt geleverd, maar de teller loopt niet op.

Iedereen komt aan de beurt

Sinds politie en energiemaatschappij zich op de kwekerijen hebben gestort, komt meer werk op hen af dan ze aankunnen. ďKwekerijen die direct gevaar of overlast opleveren, pakken we meteen aan,Ē zegt Wuysters chef, Bart Damen. ďMet andere wachten we nog even. Die komen ook aan de beurt. Dat gaat dan met vijf tot tien per dag tegelijk.Ē De komende maanden zullen er nog heel wat kwekers voor de bijl gaan, is de verwachting. Damen: ďWe zijn de afgelopen maanden steeds sneller en efficiŽnter gaan werken. Het blijft desondanks een hoop georganiseer en het kost veel mankracht. Maar het is goed dat we zulke resultaten halen.Ē

Boerenschuur vol hennep

A'dam wint kort geding gedwongen opname

De gemeente Amsterdam heeft zondag via een kort geding stichting Geestelijke Gezondheidszorg Buiten-Amstel gedwongen een patient op te nemen. Het is de eerste keer dat de gemeente een kort geding aanspande om een bed te krijgen voor een psychiatrische patient.

Amsterdam eiste in de zitting, dat de patient binnen een uur na de uitspraak opgenomen zou worden, met een dwangsom van 10.000 gulden voor elk uur dat de stichting daaraan niet tegemoet komt.
De vice-president van de rechtbank gaf de stichting echter zes uur de tijd om een plaats voor de patient te vinden, met een dwangsom van f 1000 per dag.

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Buiten-Amstel verdedigde zich door te spreken van overmacht. De doorstroming in de psychiatrische instellingen is slecht waardoor veel patienten eigenlijk in een verpleeghuis thuishoren.
Intussen zitten patienten die eigenlijk in een isoleercel horen te zitten op de psychiatrische afdeling vastgebonden aan hun stoel of hun bed, aldus de stichting.
Volgens de rechtbank hebben de instellingen echter wel degelijk een rechtsplicht en kan een beroep op overmacht niet opgaan. De stichting beslist maandag of ze in beroep gaat.

Haagse Koerden boos om HTM advertentie

Onder Koerden in Den Haag is beroering ontstaan over een advertentie van de HTM. Het openbaar vervoerbedrijf zou reclame maken voor de Grijze Wolven, de organisatie van extreem-rechtse Turken.

Uitgerekend in de brochure van het multiculturele festival HaSchiBa staat op een foto bij een advertentie van de HTM een jongen die met zijn rechterhand het teken van de Grijze Wolven maakt. Het lachende gezicht van de jongen met de honkbalpet gaat grotendeels schuil achter de andere jongeren met wie hij in de tram staat.
"Dit is een heel erge belediging voor Koerden", zegt Ali Bozbey van de Turkse arbeiders- en studentenvereniging. "Het zijn verschrikkelijke amateurs bij de HTM, of ze komen daar nooit in Den Haag en weten dus niet wat er hier speelt". Ook bij de Koerdische Arbeiders Unie in Den Haag wordt geschokt gereageerd. "Dat is een fascist, ongelooflijk", zegt een van de aanwezigen.

Het Grijze-Wolventeken is een uitgestoken rechterhand met wijsvinger en pink als de oren en de duim, middel- en ringvinger als snuit van een wolf. Het gebruik ervan wordt door de Koerden als ernstige intimidatie gezien, omdat Turkse nationalisten tegen Koerdische autonomie zijn.
De HTM is door de advertentie behoorlijk in verlegenheid gebracht. "We hebben een twee jaar oude foto uit het archief gehaald die wel passend was voor dit evenement. We hebben er nooit bij stilgestaan dat er iets grievends op kon staan", aldus een woordvoerder. De HTM heeft excuses aangeboden aan een Koerdische man die zich over de foto heeft beklaagd. De foto is uit het archief gehaald.

Wespenverdelging mondt uit in stankoverlast

De verdelging van een wespennest in een spouwmuur van een woning aan de Laan van de Eekharst in Emmen is voor de bewoners op een drama uitgedraaid. Door stankoverlast heeft het gezin Knegtering inmiddels moeten besluiten om de eigen slaapkamer te verlaten en het bed te verplaatsen naar een andere kamer. De echtgenote van Roelof Knegtering kreeg zelfs last van haar longen. Volgens hem is de stank niet meer weg te krijgen.

Deskundigen hebben geen idee waar de stank vandaan komt of hoe die is ontstaan. Inmiddels hebben een arts van de GGD en medewerkers van de gemeente Emmen en woningstichting Wooncom zich over het probleem gebogen. Een oplossing is nog niet aangedragen. Knegtering wil dat TNO Delft een onafhankelijk onderzoek instelt.

gemeentereiniging

De Emmenaar schakelde twee weken geleden de verhuurder van de woning, Wooncom in Emmen in, om een wespennest te verwijderen. Medewerkers van de gemeentereiniging kwamen vervolgens langs om met een beproefd middel de wespen te verdelgen. Dat lukte, maar in de slaapkamer van de familie Knegtering begon zich een onaangename geur te verspreiden. Dat werd nog erger nadat Knegtering op advies van Wooncom de binnenkant van de spouwmuur besproeide. ,,Sindsdieníí, zo zegt Knegtering, ,,is het alleen maar erger geworden. We ruiken nu zelfs ook een schimmelgeur. Ik denk niet dat het giftig is, maar het is wel walgelijk vies. Voor ons is dit een ramp.íí De Emmenaar wil in geen geval iemand of een instantie als schuldige aanwijzen.

Baygon gebruikersvriendelijk

Volgens een woordvoerder van de gemeentereiniging kan dat ook niet. ,,Het middel Baygon, dat wordt gebruikt bij de verdelging van wespen, is een gebruikersvriendelijk productíí, legt hij uit. ,,Wij gebruiken dat, net als dat elders in Nederland, ook binnenshuis om mieren en vlooien uit te roeien. Ik heb begrip voor de situatie, maar ik kan niet zeggen of de stank is ontstaan door onze werkwijze. De stank kan ook voortkomen uit de spouwmuurisolatie.íí

Knegtering hoopt nu dat Wooncom de onderzoeksopdracht aan TNO wil verstrekken. ,,Onze slaapkamer is nu een soort gaskamer geworden. Wij willen toch graag terug om daar weer te slapen.íí

3VO: maximaal 30 km bij scholen

De verkeersorganisatie 3VO pleit voor een maximumsnelheid van 30 km per uur bij scholen en kinderspeelplaatsen. 3VO geeft dat advies morgen, als voor de eerste kinderen de zomervakantie er op zit en de jaarlijkse campagne 'We zijn weer begonnen' van start gaat.

3VO bekeek wanneer en waar kinderen bij ongevallen betrokken waren. De conclusie is dat 91% van de ongelukken gebeurde in de bebouwde kom, waar 50 km/uur mag worden gereden. In 38% van de gevallen was het op de weg van huis naar school. Door de snelheid van 50 naar 30 km per uur terug te brengen, wordt het risico van een ongeluk tot eenderde beperkt.

Nabestaanden herdenken ramp Koersk

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nabestaanden van de slachtoffers van de Koersk hebben op de Russische marinebasis Vidjajevo de ramp herdacht met de kernonderzeeer. Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Koersk in de Barentszzee verging waarbij alle 118 opvarenden de dood vonden. Driehonderd familieleden legden bij een monument ter nagedachtenis van de ramp kransen. Bij de herdenkingsplechtigheid was de commandant van de Russische vloot aanwezig.

Het is nog steeds onduidelijk waardoor de Koersk explodeerde.Nederlandse bergers zijn begonnen om de onderzeeer, die op 100 meter diepte ligt, te bergen.

Bestelautoís mogen zonder grijze ruit

Dain Bramage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bestelauto's met een grijs kenteken hoeven vanaf volgend jaar niet langer hun zijruit rechts achter te blinderen. Het kabinet wil deze maatregel nemen uit veiligheidsoverwegingen. Doordat bestuurders slecht zicht hebben, gebeuren nu vooral bij het rechtsaf slaan regelmatig ongelukken.

Minister Vermeend van FinanciŽn heeft deze maatregel aangekondigd, meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De maatregel staat in het nog vertrouwelijke Belastingplan 2002, dat voor advies bij de Raad voor State ligt.
De aanpassing in de regelgeving is een overwinning voor Minister Netelenbos van Verkeer. Samen met en verkeersorganisatie 3VO dringt ze al jaren aan op het versoepelen van de fiscale regels. Ook minister Borst (Volksgezondheid) steunde Netelenbos toen ze vorig jaar Vermeed verzocht om de regeling aan te passen.

Voor bedrijfsauto's met een grijs kenteken hoeven geen BPM (belasting op personenauto's) en houderschapsbelasting te worden betaald. Het voordeel kan oplopen tot meer dan 1000 gulden per jaar. Om privť-gebruik tegen te gaan, mogen de busjes geen achterbank hebben en moeten de ramen zijn geblindeerd. Naar schatting rijden 700.000 bestelauto's met een grijs kenteken, waarvan 20 procent oneigenlijk zou worden gebruikt.

Het ministerie van FinanciŽn wil niet reageren omdat het plan pas op Prinsjesdag openbaar wordt.

BBC beticht van oneerlijke concurrentie op internet

De Britse zender BBC wordt wederom bekritiseerd vanwege bestedingen aan internet. De publieke zender steekt honderdduizend pond in een promotiecampagne voor BBC News Online, tot ontevredenheid van commerciŽle websites die de omroep eerder al betichtten van oneerlijke concurrentie. De NOS zegt nog niet dergelijke kritiek te hebben gehad, vorig jaar investeerde het 25 miljoen gulden in de portal Omroep.nl.

Kritiek op de BBC vanwege de hoeveelheid geld die het steekt in zijn internetactiviteiten keert regelmatig terug. Zoals tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de omroep, toen de BBC meldde dat het vorig jaar 51,9 miljoen pond (183,2 miljoen gulden) in internet had geÔnvesteerd. Samen met de drie voorgaande jaren kwam het op een bedrag van 131,7 miljoen pond (464,9 miljoen gulden).
CommerciŽle websites betichtten de omroep toen van oneerlijke concurrentie, omdat de BBC volgens hen kijk- en luistergeld gebruikte om een sterke positie op internet te verkrijgen. Die kritiek, geuit door de British Internet Publishers Alliance (Bipa), keert nu terug na de bekendmaking van de BBC dat het honderdduizend pond (ruim 353 duizend gulden) steekt in een campagne ter promotie van BBC News Online. De belangenbehartiger vraagt om een onderzoek.

De NOS heeft vorig jaar 25 miljoen gulden in de portal Omroep.nl geÔnvesteerd. Dat bedrag zal de komende jaren alleen maar toenemen tot een investering in 2005 van 31 miljoen gulden, aldus de meerjarenplanning van de omroep. In verhouding tot radio, vorig jaar ongeveer 210 miljoen gulden, en televisie, vorig jaar ťťn miljard gulden, blijven de uitgaven aan internet relatief klein.

Van kritiek over oneerlijke concurrentie jegens andere commerciŽle websites is bij de NOS nog niets vernomen, zegt Andrť Matthijsse, woordvoerder van de NOS. "Een dergelijke discussie kennen we al wel van televisie en radio. Met name Radio 3 werd door andere partijen 'te commercieel' bevonden. Dat zou negatief zijn voor hun advertentieinkomsten." De NOS verweert zich door te zeggen dat het de taak heeft om "een volledig aanbod aan programma's" te presenteren.

Bij de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) was niemand bereikbaar om te vertellen hoeveel er geÔnvesteerd wordt in internet en hoe er binnen het bedrijf aangekeken wordt tegen de investeringen in internet bij de publieke concurrentie.

Deel Costa!-cast neemt single op

Enkele leden van Costa! de Serie van de publieke omroep BNN, zijn in het diepste geheim de studio ingedoken om een single op te nemen. Verwacht wordt dat deze in september in de winkels ligt, even voor de uitzendingen van de serie op televisie verschijnen.

Volgens ingewijden werken onder anderen Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Froukje de Both en Daan Schuurmans mee aan het nummer. Hoe de plaat gaat heten en wat voor naam de formatie gaat krijgen is nog geheim.

Wel bekend is dat het nummer in het Engels gezongen wordt, dat het een dancenummer is en dat de plaat geproduceerd is door Martijn Schimmer. Schimmer was ook de man achter het solonummer van Georgina Verbaan, die uit de film 'Costa' het nummer 'Ritmo' opnieuw heeft opgenomen en uitgebracht.

Zwitserse kanaalzwemmer vermist

De Britse en Franse kustwacht zoeken zondag naar een Zwitserse zwemmer die door het Kanaal van Engeland naar Frankrijk wilde zwemmen. De 37-jarige man verdween kort nadat hij in Dover te water was gegaan.
Gevreesd wordt dat de man geen land meer heeft bereikt.

In augustus pogen relatief veel mensen zwemmend het bij Dover en Calais 35 kilometer smalle Kanaal over te steken. De Zwitser was een van de drie die dat dit weekeinde hebben ondernomen. De eerste succesvolle oversteek door een zwemmer was voor zover bekend in 1927.

Moordende Franse overvaller gepakt

De Franse politie heeft zondagochtend de man aangehouden die wordt verdacht van de roofoverval zaterdag op een bank in Cergy-Pontoise bij Parijs. Dat is bij de recherche vernomen. Bij de overval kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond.

De man, die in 1974 in de Afrikaanse staat Tsjaad is geboren, werd rond 06.00 uur gearresteerd. Hij had zijn toevlucht gezocht bij zijn levenspartner in Persan-Beaumont.
De dader was zonder buit verdwenen. Hij had zich verkleed als vrouw. Hij had zich geschminkt, droeg vrouwenkleren en een pruik.

Volgens de Franse politie nam de gewapende man tien personen in gijzeling in een filiaal van de Caisse d'Espargne in het winkelcentrum in Cergy-Pontoise. De overvaller doodde de directeur en een medewerker van de bank en verwondde twee anderen voor hij het pand verliet. Tijdens een daaropvolgend vuurgevecht met de politie werden twee toevallige passanten gewond.

Ondanks de aanwezigheid van een aanzienlijke politiemacht wist de dader te ontsnappen in een auto waarvan hij de bestuurder had neergeschoten. De politie zette de achtervolging in. Tijdens zijn vlucht heeft de overvaller nog een automobilist doodgeschoten.

Klanten van de bank waarschuwden in het begin van de middag de politie toen het filiaal gesloten bleek te zijn. Een van de cliŽnten verklaarde een gemaskerde man te hebben gezien. De politie evacueerde het winkelcentrum.

Afghanistan wijst christenen land uit

Afghanistan zal 8 buitenlanders uitwijzen die een week geleden werden gearresteerd op beschuldiging van het propageren van het christendom in het islamitische land.

De betrokkenen werken voor een christelijke hulporganisatie. Naast vier Duitsers, twee Amerikanen en eenzelfde aantal Australiers werden 81 Afghanen gearresteerd omdat ze zich zouden hebben laten bekeren. Onder hen bevonden zich 65 kinderen die gisteren in vrijheid werden gesteld. Op last van het bewind werd het kantoor van de hulporganisatie Shelter Now gesloten.

Duitsland heeft bemiddeld om de buitenlanders vrij te krijgen.

Draagmoeder klaagt stel aan

Een Britse draagmoeder die een tweeling verwacht, klaagt de Amerikaanse wensouders aan omdat zij van de afspraak willen afzien. Het Amerikaanse stel had de 26-jarige Helen Beasly gevraagd een van de twee baby's te aborteren, omdat zij maar een kind willen.

De Britse zag hier vanaf, omdat de abortus gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
De draagmoeder en het Californische paar, Charles Wheeler en Martha Berman, kwamen via internet met elkaar in contact. Zij spraken af dat Beasly naar San Diego kwam om zich kunstmatig te laten bevruchten met het sperma van Wheeler. De Britse zou hiervoor 20.000 dollar (48.870 gulden) krijgen.

De partijen waren mondeling overeengekomen dat Beasly voor de twaalfde week een abortus zou doen als er sprake zou zijn van een meerling. Toen het stel een afspraak voor haar maakte in de dertiende week, bleek dit te veel risico's met zich mee te brengen.

De draagmoeder wil de tweeling nu laten adopteren, maar een Californische wet verhindert dat, omdat de rechten bij draagmoederschap naar de aankomende ouders gaan. Beasly zei ontzet te zijn toen het stel haar vroeg een abortus te plegen, terwijl ze vanaf de achtste week wisten dat ze een tweeling verwachtte. Zij heeft twee aanklachten ingediend, een wegens contractbreuk en een wegens bedrog.

Britse hersteld van Creutzfeld-Jacob

Een Britse is volgens de krant de Mail on Sunday hersteld van een van een ziekte die een nieuwe variant is van die van Creuzfeldt-Jakob, de gevreesde menselijke variant van de gekkekoeien ziekte BSE.

De patiŽnte bleek in juni deze ziekte te hebben en zou daardoor binnen het jaar sterven. Als proefkonijn heeft ze een vooralsnog geheimgehouden behandeling gehad die haar verbazingwekkend heeft doen herstellen, zo meldt de krant.

In juni kon de 20-jarige patiŽnte al niet meer lopen, niet meer coherent spreken en zich niet meer voeden. De vertwijfelde vader nam contact op met professor Stanley Prusiner in CaliforniŽ. Hij geldt als de ontdekker van het verband tussen BSE en Creuzfeldt-Jakob en kreeg in 1997 de Nobelprijs.

Dankzij de door Prusiner en zijn medewerkers voorgeschreven behandeling kan de patiŽnte weer lopen en zonder problemen spreken. Het Britse ministerie van Gezondheid heeft bevestigd dat de behandelingsmethode ,,bemoedigdend'' is. De wijze van behandeling wordt komend week gepubliceerd in een vaktijdschrift.

Er zijn in Groot-BrittanniŽ sinds 1996 106 gevallen van de nieuwe variant van Creuzfeldt-Jakob geconstateerd. Van deze patiŽnten zijn er inmiddels 99 overleden.

'Boobytrap op audio-CD is fabeltje'

Het gerucht dat illegaal gekopieerde CD's de boxen van een stereotoren zouden kunnen opblazen is onwaar. Het tijdschrift The New Scientist heeft een artikel over deze boobytrap, die gemaakt zou zijn door het IsraŽlische muziekbeveiligingsbedrijf Midbar, ingetrokken.

Het stuk in de New Scientist deed vorige week veel stof opwaaien. Het beveiligingssysteem Cactus van Midbar voegt een ruis toe aan een audio-CD die onmerkbaar is als het origineel wordt afgedraaid. Door de gevoeligheid van een CD-drive in een computer moet het illegaal kopiŽren of 'rippen' van de CD echter een kopie vol ruis opleveren.

Het moeilijk beheersbare verminkingsproces van het geluid zou echter nogal wat bijeffecten kunnen hebben, berichtte de New Scientist vorige week. In het ergste geval zou de techniek de boxen van een muziekinstallatie kunnen laten ontploffen. Midbar reageerde woedend. Het bedrijf noemde een dergelijke techniek onacceptabel en ontkende in alle toonaarden dat Cactus enige schade aan de stereotoren kan opleveren. Inmiddels zijn meer dan een miljoen CD's met Cactustechnologie op de Europese markt gebracht. Tot dusver zonder klachten, stelt Midbar in de rectificatie bij New Scientist.

Bloedige aanslag op trein in Angola

Een aanslag op een trein in Angola heeft ten minste 91 mensen het leven gekost. De aanslag zou het werk zijn geweest van de rebellenbeweging Unita.

De mensen kwamen om het leven toen hun trein over een mijn reed en explodeerde. Ongeveer 150 passagiers raakten daarbij gewond. Dat meldde het Portugese persbureau Lusa zaterdag.

Een groot deel van de gewonden verkeert in kritieke toestand. Het ongeluk gebeurde vrijdag in de provincie Noord-Cuanza, ten oosten van de Angolese hoofdstad Luanda nabij de plaats Zenza do Itombe.

Na de ontploffing ontspoorde de trein en vloog in brand. De trein bestond uit vier passagierswagons, twee goederenwagons en twee tankwagons gevuld met brandstof. Volgens een bron bij de Angolese spoorwegen vervoerde de trein ongeveer 500 passagiers. Het incident deed zich voor op het traject dat de steden Luanda en Dondo met elkaar verbindt, een afstand van ongeveer 170 kilometer.

Een overlevende vertelde dat direct na het ongeluk gewapende mannen op de vluchtende inzittenden schoten. De aanslag zou het werk zijn geweest van de rebellenbeweging Unita. De rebellen strijden onder aanvoering van Jonas Savimbi tegen de regering sinds Angola in 1975 onafhankelijk werd van Portugal.

Het incident valt samen met het bezoek van een Amerikaanse delegatie aan Angola, die moet vaststellen in hoeverre het land klaar is voor de algemene verkiezingen die volgend jaar zouden moeten worden gehouden. Unita zou met de aanslag de verkiezingen willen dwarsbomen, meldt de BBC.

A'dam wil psychiatrie dwingen tot opname

De gemeente Amsterdam probeert zondagochtend via een kort geding psychiatrische instellingen te dwingen een aantal patiŽnten op te nemen. Het is de eerste keer dat de gemeente een kort geding aanspant om een bed te krijgen voor een psychiatrische patiŽnt die tegen zijn wil moet worden opgenomen.

Jaarlijks krijgt de gemeente te maken met vijfhonderd mensen die gedwongen moeten worden opgenomen omdat ze anders een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De burgemeester moet tot een dergelijke opname beslissen.

"We kunnen de instellingen dwingen tot opname, maar de laatste weken gaat dat steeds moeilijker", aldus een gemeentewoordvoerster. Afgelopen week heeft de gemeente twee keer eerder gedreigd met een kort geding, maar toen hoefde het niet zo ver te komen omdat er alsnog een bed werd gevonden. Deze keer lukte dat niet en besloot de gemeente tot een kort geding. De vice-president van de rechtbank vond het dringend genoeg om een zitting te beleggen op zondag.

De gemeente heeft volgens de woordvoerster onlangs met de zorginstellingen afgesproken dat vanaf 27 augustus permanent acht bedden beschikbaar zijn voor patiŽnten die via de gemeente gedwongen worden opgenomen.

Online porno ongekend populair in Europa

LoCaL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het clichť van internet als lustoord voor de seksliefhebber is weer eens bevestigd. Vooral Duitsers surfen graag en langdurig langs pornosites.

Dit blijkt uit een onderzoek van Netvalue, dat het surfgedrag van Duitsers, Engelsen, Fransen, Italianen, Spanjaarden, Zweden, Noren en Denen langs zogeheten Ďadult sitesí in de gaten hield. In absolute aantallen zijn de Duitsers de winnaar, met ruim 5,3 miljoen inwoners die in de maand juni een pornosite bezochten. Nederland is niet in het onderzoek opgenomen.

Duitsland wordt gevolgd door Engeland met 3,8 miljoen online pornoliefhebbers, Frankrijk (2,7 miljoen) en ItaliŽ (2,4). Percentueel gezien zijn in Spanje de meeste bezoekers van internetporno te vinden: 40 procent van de thuisgebruikers bezocht in juni een pornosite. In Engeland is dat Ďslechtsí een kwart.

Duitsers besteden per persoon de meeste tijd aan dergelijke sites: gemiddeld maandelijks bijna een uur. Netvalue keek ook naar de aard van de online seksliefhebber. Het grootste gedeelte onder Britten is student (23 procent), gevolgd door arbeiders (15 procent).

Volgens Netvalue is online pornografie nog altijd een lucratieve handel met een constante stroom aan advertentie-inkomsten.

Nederlandse nieuwsbrieven voor Hotmail

Hotmailgebruikers kunnen zich sinds kort ook op Nederlandse WebCourier nieuwsbrieven met lokale content abonneren.

Hotmailgebruikers kunnen zelf aangeven in welke onderwerpen zij geÔnteresseerd zijn en ontvangen dan alleen de nieuwsbrieven uit deze categorie. Mogelijke categorieŽn zijn: Business & Beleggen, Entertainment, Muziek, Games, Gezondheid & Fitness, Nieuws & Sport, Shoppen, Technologie, Jongeren & Tieners en Vrouwen. In de UK is MSN WebCourier al een succes. Van de meer dan 5 miljoen Engelse Hotmailgebruikers heeft 20% zich opgegeven voor gemiddeld 3 nieuwsbrieven.

In Nederland maken ruim 2,3 miljoen mensen gebruik van Hotmail, dat enige tijd geleden een vernieuwing onderging.

IJscafe geopend in Turkije

Multinational Unilever heeft in Istanbul het eerste cafť geopend onder het ijsmerk Algida, in Nederland bekend als Ola. Bij gebleken succes zal het concept worden uitgerold over Europa, misschien zelfs de wereld.

Het experiment is onderdeel van de speurtocht van Unilever naar nieuwe bedrijfsmodellen voor zijn vierhonderd belangrijkste merken. Het bedrijf opende eerder twee ijscafťs in Frankrijk en Spanje, beide volgens verschillende concepten.

DeNieuwe Omroep opnieuw afgewezen

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur en Media wijst het bezwaar af van DeNieuwe Omroep om de vereniging geen voorlopige erkenning te geven.

Hij blijft van mening dat het programma dat DeNieuwe Omroep van plan is te gaan verzorgen, onvoldoende afwijkt van de programma's van de bestaande publieke omroepen. Hiermee legt de staatssecretaris het advies van de bezwaarschriftencommissie van OCenW naast zich neer. Deze adviseert het bezwaarschrift van DeNieuwe Omroep gegrond te verklaren en het besluit te herzien.

Inwoner Zierikzee neergestoken

De politie in Zierikzee heeft zaterdagochtend een 31-jarige man dood aangetroffen bij een woning aan de De Jongestraat. De man bleek te zijn neergestoken. Een 22-jarige inwoner uit die plaats is aangehouden op basis van getuigenverklaringen.

Een voorbijganger trof het slachtoffer zaterdagochtend aan op de galerij van een bovenwoning. De gewaarschuwde politie mocht vervolgens constateren dat de man was overleden.

De politie is een technisch onderzoek en een buurtonderzoek begonnen.

Station ontruimd voor valse bommelding

De Hengelose politie heeft de afgelopen avond rond 20.00 uur voor enkele uren het NS-station in Hengelo ontruimd na een bommelding. Hierbij werd ook het treinverkeer stilgelegd.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben het NS-station doorzocht en vonden in de toiletruimte een verdacht pakketje. Dat bleek echter een nepbom te zijn. Rond kwart over elf werd het station weer vrijgegeven.

De valse bommelding kwam om kwart voor acht binnen bij het ANP in Rijswijk. Telefonisch meldde een man dat er om acht over acht een bom zou afgaan in een toiletgebouw van het station Hengelo. De anonieme beller zei te spreken namens de actiegroep De Rode Ster. De politie Twente zegt niet eerder van de actiegroep te hebben gehoord en stelt een onderzoek in.

De gestrande treinpassagiers werden met bussen vervoerd. Inzittenden van de treinen die rond acht uur vlak voor het station van Hengelo stil kwamen te staan, zijn rond kwart over negen teruggereden naar het vorige station. Volgens de politie waren er zaterdagavond relatief weinig reizigers.

Op 27 juli werd het NS-station in Enschede voor korte tijd ontruimd na een bommelding. Ook hier werd niets gevonden. De politie kan niet zeggen of er mogelijk een verband is tussen de twee meldingen.

Boy George schrijft musical over zichzelf

Boy George, de opvallende voorman van de Culture Club, heeft een musical geschreven over zijn leven als artiest en als kortstondig modevoorbeeld in de jaren tachtig. De auditie voor zijn musical Taboo, die in het Londense West End zal gaan draaien, is intussen begonnen, meldt de Britse krant The Independent zaterdag.

Hoewel zogenaamde trendkenners de dikke lagen make-up, de extravagante hoeden en de lange gebonden haren ooit als 'een vernederende modemisdaad' omschreven, hoopt George dat 'de Nieuwe Romantiek' uit de jaren tachtig zijn rentree maakt.

Boy George, die zijn brood momenteel verdient als een dj, zegt in de krant dat zijn musical gaat over mensen die het gevoel hebben niet in de maatschappij te passen. ,,De boodschap is dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet.''

De zanger van de Culture Club treedt met zijn theaterstuk overigens in de voetsporen van de The Pet Shop Boys. Hun musical Closer to Heaven ging in mei in Londen in premiŤre.

Zelf doet Boy George niet mee in de musical.

Russische zelfmoord door Final Fantasy?

h_e_k had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Russische politie bevat het spel Final Fantasy geheime boodschappen die tieners zouden aanzetten tot zelfmoord.

Doorgaans komt vanuit het puriteinse, maar gewelddadige Amerika commentaar op de vermeende gewelddadigheid van spellen. Schietspellen als Q3A of Half-Life dan wel te verstaan, zoals onlangs nog in AustraliŽ. Nu staan echter de Russische media op de kop nadat in de stad Kstovo in korte tijd zes tieners zelfmoord gepleegd hebben. Volgens de aloude Pravda zou de oorzaak daarvan weleens kunnen liggen in het spel Final Fantasy (zonder te vermelden welk deel uit de serie). De politie onderzoekt of er een 'destructieve invloed op de psychologie' van het spel uitgaat. Ook zijn ze bang dat op de CD geheime codes of boodschappen verborgen zijn die kinderen tot zelfmoord aanzetten.

Het wordt allemaal nog vreemder als je beseft dat het spelen van computergames in Rusland onlangs is verheven tot sport. Waar een organisatie als de CPL (Cyberathlete Professional League) dat in Amerika al jaren voor elkaar probeert te krijgen, is het in Rusland gelukt. Het spelen van computerspellen zou binnenkort op het lesprogramma van scholen moeten komen, naast de gebruikelijke sporten als voetbal en atletiek. De Pravda is het daar inmiddels uiteraard helemaal niet meer mee eens.

Chuck Norris allergisch voor alcohol

De stoere Walker, Texas Ranger, Chuck Norris, is met een kleine hoeveelheid alcohol zo mak als een lammetje te krijgen. Hij kan absoluut niet tegen drank. Al van kinds af aan kan hij ook de geur van alcohol niet verdragen.

De reden dat hij zo slecht tegen de geur van alcohol kan, komt door zijn verslaafde vader. "Als ik alcohol ruik, moet ik automatisch denken aan hoe gemeen mijn vader kon zijn", aldus Norris.

"Mijn vader was een nachtmerrie, die midden in de nacht het huis binnen kon stormen met zijn dronken hoofd en dan dreigde allerlei vreselijke dingen met ons te doen", aldus de zestigjarige acteur.

De vader van Norris is al 25 jaar geleden overleden, maar Norris heeft er nog steeds last van. "Tot op de dag van vandaag maakt de lucht van alcohol me ziek."

Vader Madonna's dochter opgepakt

Carlos Leon, de vader van Madonna's dochter Lourdes, is afgelopen weekend in New York opgepakt wegens het in bezit zijn van wiet. Hij heeft een nachtje in de cel mogen doorbrengen.

Madonna kon het niet aanzien dat haar ex in de gevangenis zat en zorgde dat hij werd vrijgelaten. Haar woordvoerster Liz Rosenberg vindt het belachelijk dat vandaag de dag nog mensen worden gearresteerd voor het in bezit zijn van een beetje softdrugs. "Dat vind ik echt een aanfluiting", was haar commentaar.

Waarschijnlijk komt de aanklacht tegen Leon te vervallen omdat dit de eerste keer is dat hij in aanraking is gekomen met politie.

Vakantie vieren zonder kinderen

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Britse moeder van vier kinderen is tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld, omdat ze haar vier kinderen bij een zestienjarig zusje had achtergelaten tijdens haar vakantie in Tenerife. Volgens Britse kranten zaterdag werd de 28-jarige vrouw bij terugkomst in Manchester gearresteerd.

De brandweer had de kinderen, variŽrend in leeftijd van drie tot negen jaar, tijdens de vakantie van de moeder uit het huis van het zusje moeten redden nadat er brand was uitgebroken. Toen kwam ook de nalatigheid van de moeder aan het licht. De vrouw zelf ontkent overigens haar kinderen slecht te hebben verzorgd. Volgens haar zouden ook opa en oma een oogje in het zeil houden.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.