Ramp dreigt bij vulkaan Pinatubo

Tien jaar na de uitbarsting van de Pinatubo op de Filippijnen dreigt de vulkaan weer tot een ramp te leiden. De krater is volgelopen met regenwater. Geologen waarschuwen dat door de watermassa de Pinatubo op springen staat, zo meldt de BBC. Als dit gebeurt ontstaat een reusachtige modderlawine die de omliggende plaatsen bedreigt.

Het peil van het meer in de krater is in een maand met twee meter gestegen. Binnen enkele weken zou de krater het kunnen begeven, schatten de geologen. Volgens hulporganisaties loopt de stad Botolan, met 46.000 inwoners, het risico door de lawine getroffen te worden. De organisaties roepen de overheid op onmiddellijk in actie te komen om een ramp te voorkomen. Zo zou er een evacuatieplan opgesteld moeten worden.

In 1991 kwam na eeuwenlange rust de Pinatubo tot uitbarsting. De eruptie zorgde voor enorme verwoestingen; zevenhonderd mensen kwamen om het leven en honderdduizenden raakten dakloos.

Donderdag deed zich ook weer een uitbarsting voor bij een andere vulkaan op de Filippijnen, de Mayon. Boven de vulkaan hangt een rookkolom van 10 kilometer hoog. Over schade of slachtoffers is nog niets bekend.

Sinds eind juni is de vulkaan al een aantal malen uitgebarsten. Ongeveer 45.000 inwoners van plaatsen aan de voet van de Mayon moesten geŽvacueerd worden. Drie weken geleden konden ze naar hun huizen terugkeren nadat de autoriteiten het sein veilig hadden gegeven.

De Mayon, ruim 300 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, is door zijn perfecte kegelvorm een bekende toeristische trekpleister. In 400 jaar kende de vulkaan 49 uitbarstingen. De rampzaligste deed zich voor in 1814, toen 1200 mensen om het leven kwamen. Hun dorp raakte bedolven onder vulkanische modder.